×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els resultats prometedors de la vacuna contra la Covid-19 i la cursa per aconseguir-la

La vacuna desenvolupada per la Universitat d’Oxford en col·laboració amb la farmacèutica AstraZeneca mostra resultats “esperançadors”. Alhora, els països continuen la carrera per garantir-se l’accés.

Pablo Castilla

dimecres 22 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Enmig d’aquesta onada de rebrots a l’Estat Espanyol i especialment a Catalunya, la notícia d’una possible vacuna per la Covid-19 ha ressonat amb més força. La revista científica “The Lancet” ha sigut qui ha donat a conèixer l’última informació sobre els resultats preliminars. La vacuna desenvolupada per investigadors de la Unversitat d’Oxford ha demostrat ser segura i provocar una resposta del sistema immunitari, tot i que encara a la fase de proves.
Els assajos han estat realitzats al Regne Unit amb més de 1000 persones sanes que no havien tingut el virus i en un rang d’edat d’entre 18 i 55 anys. Les proves mostren resultats positius, ja que s’ha aconseguit la generació d’anticossos neutralitzadors i immunitat cel·lular, un factor important per crear memòria immunitària.

No obstant, la comunitat científica encara es mostra cauta a l’hora de donar notícies definitives. Sarah Gilbert, investigadora de la Universitat d’Oxford, ha catalogat aquests primers resultats com a “certament esperançadors” i reconeix que queda “molta feina per fer”. Així, aspectes com evitar el contagi entre individus i una protecció duradora o l’aplicació a totes les edats i especialment als sectors més vulnerables, són elements que a hores d’ara la vacuna de la universitat britànica no ha avaluat.

Des que va esclatar la pandèmia, gran part dels esforços han estat destinats a descobrir la desitjada i necessària vacuna. Ara que es comença a veure una mica de llum en aquest sentit, les preguntes sorgeixen: qui en tindrà accés? Qui la produirà? Qui la distribuirà?

Països Baixos, Alemanya, França i Italià ja havien signat un contracte amb la farmacèutica AstraZeneca, empresa aliada amb la Universitat d’Oxford en la recerca de la vacuna, per al subministrament de dosis destinades a la població europea. En el document es preveu un repartiment proporcional en funció de la població i qualsevol país de la UE pot adherir-se al contracte.

El Regne Unit és un dels països punters en la compra de vacunes contra la Covid-19. A més de l’acord signat anteriorment amb AstraZeneca, aquesta setmana hem conegut dos acords més per adquirir 90 milions de dosis de dos vacunes diferents, també amb projectes de grans empreses farmacèutiques i biotecnològiques com són BioNTech, Pfizer i Valneva.

A finals del mes d’abril la multinacional britànica i Oxford van fer públic l’acord de recerca d’una vacuna pel coronavirus. Així, AstraZeneca quedà com la responsable no únicament del desenvolupament, sinó també de la producció i la distribució.

Tot i la novetat de la pandèmia, els esquemes anteriors a aquesta sembla que continuen funcionant amb normalitat. En un període de crisi, les multinacionals farmacèutiques aprofiten per fer negoci i fer-se un rentat de cara mentre veuen com les seves accions a borsa creixen. Alhora, els països rics i imperialistes, quan ni tan sols s’ha trobat la vacuna, ja són els primers en garantir-se una bona comanda apostant a diferents projectes.

Una cosa sembla clara, sigui quina sigui la vacuna i surti quan surti, els països rics seran els primers en tenir-ne accés.


Facebook Twitter
IV Escola d'Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

IV Escola d’Estiu del CRT a Barcelona: idees per revolucionar el món

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

El TEDH condemna Espanya per filtrar informació de jutges catalans vuit anys després

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Cimera de l'OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Cimera de l’OTAN: la seva història guerrerista que deixa milers de morts i milions de desplaçats

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l'agenda de l'imperialisme espanyol per la cimera de l'OTAN

Combat a la immigració, Ceuta i Melilla: l’agenda de l’imperialisme espanyol per la cimera de l’OTAN

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

37 migrants morts a Melilla i Sánchez felicita la gendarmeria marroquina per "obstinar-se a fons"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent