×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els mercats mundials sacsejats per la incertesa electoral als EUA

La incertesa de les eleccions presidencials estatunidenques, sense un guanyador declarat, està creant volatilitat en els mercats de tot el món.

Scott Cooper

dijous 5 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Els mercats financers del món són un bon indicador de com el capitalisme global veu les eleccions estatunidenques. En absència d’un guanyador clar, els mercats estatunidencs es van despertar avui davant el que ja havia sacsejat als mercats estrangers a partir del dimarts a la nit. Com va informar el New York Times, aquests mercats "van oscil·lar enormement quan els resultats de la votació van indicar que el resultat de les eleccions presidencials dels EUA podrien romandre confusos durant més temps del que esperaven els inversors".

Wall Street s’havia decantat pel candidat demòcrata Joe Biden en les últimes setmanes i dies de la campanya, un senyal que el capital financer estava disposat a canviar més retallades d’impostos i desregulació per menys caos i volatilitat i un retorn a les relacions internacionals "normals". Els barons de les finances també van apostar que seria més probable que els demòcrates promulguin un gran paquet d’ajuda pandèmica per a impulsar una economia enfonsada.

Aquest dimarts, el mateix dia de les eleccions, les accions van pujar en previsió de l’"ona blava" (pel color dels demòcrates) que portaria a Biden a la Casa Blanca i donaria als demòcrates el control de totes dues Cambres del Congrés. Però l’optimisme que va induir els resultats del mercat del dimarts es va esvair a mesura que avançava la nit.

"Els futurs en l’índex S&P 500 van oscil·lar entre guanys i pèrdues a mesura que arribaven els recomptes de la costa aquest, després que l’índex guanyés 1,8 per cent en les operacions regulars dels Estats Units el dimarts", va agregar el Times. "Però al voltant de les 10.30 de la nit a Nova York, els futurs de les accions van pujar considerablement. Els rendiments dels bonus del govern es van desplomar abans de començar a recuperar-se". Aquest és el tipus de volatilitat que han estat anhelant veure desaparèixer.

Els mercats Nikkei, Xangai i Hang Seng van fluctuar de manera bastant salvatge després del tancament de les urnes estatunidenques, i finalment van tancar amb resultats mixtos: l’índex Hang Seng a Hong Kong va perdre un 0,2 per cent, l’índex compost SSE de la Xina va guanyar la mateixa quantitat i el Nikkei 225 del Japó va registrar un guany major de l’1,7 per cent. Però la volatilitat, que sempre significa incertesa, va ser desagradable per als capitalistes.

Els inversors podrien "tenir por que el comptatge de vots retardat pugui conduir a un llarg període d’incertesa", va escriure el Times.

Els mercats anhelen la certesa.

Un resultat poc clar és el que menys volia Wall Street, però estava preparant-se. MarketWatch ho va descriure com el "pitjor escenari" i el va comparar amb la volatilitat dels mercats a mesura que es prolongaven les eleccions de 2000. Aquest any la incertesa, com que no hi havia un guanyador clar entre el republicà George Bush fill i el demòcrata Al Gore, va estendre l’agonia del 17 de novembre al 15 de desembre. En aquest lapse el S&P 500 va pujar i va baixar com un io-io, i finalment va disminuir en un 8,4 per cent.

La por a la incertesa "es reflecteix en part en les mesures de volatilitat elevada", i l’Índex de Volatilitat, una mesura de la volatilitat esperada del S&P 500 durant els pròxims trenta dies, es veia malament. "Els contractes de futurs de VIX mostren que els inversors no esperen que la volatilitat disminueixi immediatament".

La sacsejada en els mercats asiàtics va provocar després nerviosisme en els mercats europeus que es van obrir poc després que Trump proclamés la victòria, va exigir que es detingués el comptatge de vots i va qualificar l’elecció com un "frau al poble estatunidenc".

Neil Wilson, analista cap de Markets.com, ho va expressar d’aquesta manera poc després dels comentaris de Trump. "Donald Trump acaba de declarar la guerra en declarar la victòria en les eleccions abans que s’acabi tot el comptatge. Ha jugat la carta del frau electoral i això sens dubte ha pertorbat als mercats, ja que una batalla llarga i prolongada en els tribunals és precisament el que els inversors no volen".

Els futurs del Dow van caure 442 punts al cap de 15 minuts de la declaració de Trump, i alguns operadors van predir una "enrabiada lletja" en el mercat de bons més gran del món: els bonus del Tresor dels Estats Units.

Craig Erlam, analista sènior de mercat d’OANDA Europa, va ser més directe i va qualificar la nit com "possiblement el pitjor resultat possible per als mercats i la perspectiva d’un resultat pacífic". Va afegir que temia els disturbis.

Què significa això per als treballadors?

Per què aquestes reaccions del mercat són importants per als treballadors? La raó principal no és que les nostres pensions i fons de jubilació sofreixin la volatilitat. Com vaig escriure a finals de la setmana passada, "quan cau el mercat de valors, els caps apunten a carregar-nos les pèrdues que sofreixen". I ara mateix, el context de les pèrdues és l’actual crisi econòmica en expansió, una que "ja estava en l’horitzó abans que comencés la pandèmia. De fet, les principals institucions del capitalisme global ja havien estat pronosticant una recessió, i a principis d’enguany, l’Organització Mundial del Comerç va pronosticar una disminució d’entre 13 i 32 per cent a escala mundial només enguany".

Quan els capitalistes reben un cop, inevitablement tracten de carregar-lo sobre l’esquena de la classe treballadora.

En el moment d’escriure aquest article, només uns minuts després de l’obertura dels mercats estatunidencs a Nova York, és massa aviat per a saber com es veuran les coses al final del dia de negociació. Els resultats de les eleccions segueixen sense ser clars i, a mesura que es desenvolupi la notícia amb més i més vots comptats, mentre que el comerç continua, la volatilitat podria augmentar. Però poc després de les campanes d’obertura, el Nasdaq, amb les seves cotitzacions de tecnologia pesada, va saltar 2,6 per cent, la mitjana industrial Dow Jones va pujar 233 punts i el S&P 500 va guanyar un 1,54 per cent. Uber i Lyft estaven observant grans augments en el preu de les seves accions després d’obtenir una victòria en la Proposta 22 de Califòrnia, que els permetrà continuar classificant als treballadors de plataformes com a contractistes i negar-los els drets laborals.

El que semblen ser els primers guanys del dimecres al matí "es produeixen amb l’esperança que una clara victòria de Biden elimini la incertesa d’una elecció prolongada en disputa", va informar el Wall Street Journal.

"Tal vegada el mercat de valors es preocupa més per la presidència i està pensant que si és Biden almenys obtindrem una resolució", va dir al Journal Priya Misra, cap d’estratègia de taxes globals de TD Securities. Va dir que si els republicans retenen el Senat, serà més difícil "impulsar l’economia amb més estímuls".

Si Wall Street creu que no obtindrà el programa d’ajuda que desitja per a apuntalar la seva pròpia fortuna, això serà un problema per als treballadors. "Ens enfrontem a un Congrés dividit", va dir a The Guardian Stéphane Monier, director d’inversions del banc privat Lombard Odier. "Això té implicacions de gran abast per als mercats, principalment perquè significa que qualsevol mena de paquet de recuperació davant una pandèmia encara és difícil d’aprovar".

Els mercats, en altres paraules, tenen més incertesa, cosa què el capitalisme odia més que gairebé res.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”