CORONAVIRUS

El virus afecta 15 províncies: Saragossa i Osca retrocedeixen a fase 2 “flexibilitzada”

El virus s'estén ja a 15 províncies. Diverses zones d'Aragó retrocedeixen des d'aquest dimarts a una fase 2 "flexibilitzada". Aquesta mesura arriba després d'un increment de casos, amb un 40% de casos relacionis amb escorxadors de la regió.

dimarts 14 de juliol de 2020| edició del dia

El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dilluns que el virus es continua expandint i estenent més enllà dels brots detectats -120 en el moment de la roda de premsa que han suposat 2.139 casos- en 15 de les 52 províncies, amb un increment de transmissió importants a Lleida, Saragossa, Badajoz, Sòria, i Barcelona, entre altres províncies.

Fernando Simón, responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, va assenyalar que des que va decaure l’Estat d’Alarma, el coronavirus és més lleu, afecta principalment a persones joves, a nens d’entre 0 i 4 anys, i que l’edat mitjana dels infectats se situa en el cas d’homes en els 46 anys i en dones, en els 50.

D’altra banda, a Saragossa i la seva àrea d’influència i la ciutat d’Osca es retrocedirà a una fase 2 "flexibilitzada" a partir de les 00.00 hores del dimarts. Al costat de Saragossa i Osca, entren també en aquesta fase les quatre comarques que van tornar a fase 2 el passat 22 de juny (Cinca Medio, La Litera, Bajo Cinca i Bajo Aragón-Caspe)

Segons la consellera de Sanitat, aquesta reculada de fase permetrà "contenir els brots i evitar la transmissió comunitària sense greus repercussions en el sistema sanitari".

No hi haurà franges horàries, i es limiten els aforaments al 75% i els grups a 10 persones com a màxim en terrasses. A més, es torna a limitar l’assistència a noces i enterraments, alhora que es permeten colònies urbanes i campaments, i es redueix al 75% l’aforament en centres de formació, piscines i actes culturals.

És semblant al que s’està veient a Lleida, una de les zones que acumula més brots, molt lligats a la campanya de recollida de la fruita i a les condicions ultres precàries dels seus treballadors.

Et pot interessar: Confinament a Lleida: el rebrot de la precarietat i del racisme institucional

Aquí, aquest dilluns la jutgessa d’instrucció número 1 de Lleida va anul·lar el decret de la Generalitat anunciat aquest diumenge per a donar lloc al confinament de Lleida i set municipis més del Segrià. El Govern no accepta la resolució judicial, tal com va anunciar el president Torra aquest dilluns en la seva compareixença.

Et pot interessar: Justícia tomba l’ordre del Govern català de confinament de Lleida i del Segrià

Per part seva, Simón va apel·lar a la "conscienciació" com a arma per a combatre la Covid i va apuntar a la joventut per als qui l’afectació de la malaltia és menor però "hi ha alguns casos greus als hospitals". I, a més, perquè "Si el virus continua estenent-se i no protegim als més vulnerables l’impacte serà molt gran".

No obstant això, si s’està parlant de confinaments o retorn a la fase dos en comarques o ciutats d’algunes províncies, no es deu fonamentalment a la falta de consciència de la població o la joventut.

Clarament, la majoria de brots s’associa al sector hortofructícola, com a Osca, i en diferents escorxadors, afectant així treballadors precaris i migrants, exposades a condicions laborals deplorables, on els treballadors migrants es veuen obligats a viure en condicions d’amuntegament.

A la falta de rastrejadors suficients, de test i mesures sanitàries preventives. A una sanitat el personal de la qual avui està lluitant als carrers perquè no sols no la reforcen sinó que acomiaden i privatitzen. A governs -autonòmics i central- que no han dubtat a donar via lliure al lobby turístic cuidant les butxaques dels empresaris a costa de la salut de les treballadores i treballadors. Si la tornada a un Estat d’alarma torna a estar sobre la taula, no és per la conducta individual o falta de conscienciació, sinó pel fracàs, per no dir absències, de mesures socials i sanitàries concordes a una crisi sense precedents.

Et pot interessar: Augmenten els rebrots entre la precarietat i una sanitat devastada
temes relacionats

Crisi coronavirus   /    #Covid-19   /    #Coronavirus

Comentaris

Comentar