Internacional

COP D'ESTAT A BOLÍVIA

El setge a La Paz se sent i s’aguditza el desproveïment

Després d'una setmana d'iniciada la mobilització i la vaga alteña i de les 20 províncies exigint la renúncia de la presidenta autoproclamada Jeanine Añez, el desproveïment de gas, gasolina, aliments i articles bàsics de la canastra familiar comencen a sentir-se encoratjant l'especulació i el sobrepreu.

dimarts 19 de novembre de 2019| edició del dia

Foto: xarxes

La tendència de la mobilització nacional a massificar-se i endurir-se contra el cop dels cívics, policies i militars, ha fet un salt després de la brutal massacre produïda en Sacaba, Cochabamba, que va deixar 9 morts i desenes de ferits. Les sortides i arribades de busos des de l’interior i les províncies s’han interromput completament degut no nomès al bloqueig de la ciutat d’El Alto, sinó al fet que el mateix s’ha estès a diverses regions del país, particularment de l’altiplà nord. Així mateix el bloqueig de carreteres per les zona sud de La Paz, que connecta amb les valls interandinos cap a Cochabamba i d’on prové la major quantitat d’aliments que proveeix a la ciutat de la Pau, també es troba bloquejat, accelerant-se el desproveïment de fruites i verdures per a la seu de govern.

En aquest escenari i per la delicada situació en el departament, la Direcció Departamental d’Educació manté la suspensió de totes les activitats escolars per a garantir la seguretat dels estudiants fins que la crisi agreujada amb el cop d’estat del 10 de novembre sigui resolta.

En declaracions formulades ahir diumenge, el colpista ministre de govern Murillo, va afirmar que no s’usaria la força per a desbloquejar la planta d’hidrocarburs d’YPFB de Senkata (districte 8), posició estratègica que controlen els moviments socials alteños i que a l’octubre del 2003 va provocar la caiguda de Sánchez de Lozada. No obstant això, durant la tarda del diumenge els veïns de Senkata van mostrar l’arribada de camions i vehicles militars i de la policia, i van denunciar que l’objectiu era deslligar una brutal repressió per a acabar amb el bloqueig a la planta que proveeix a La Paz.

El bloqueig en el Districte 8 de la ciutat d’El Alto, forma part d’un conjunt mobilitzat que inclou pràcticament tota l’avinguda 6 de març, i els diversos accessos a la ciutat d’El Alto així com els punts de bloqueig en la localitat de Ventilla i mes en la ruta a Oruro a Patacamaya on soldades d’infanteria s’haurien sumat a les marxes indígena pageses que es dirigeixen a la ciutat de La Paz exigint la renúncia d’Áñez.
temes relacionats

Jeanine Añez   /    El Alto   /    Crisi Bolívia   /    Evo Morales   /    Bolívia   /    Repressió policial   /    Internacional

Comentaris

Comentar