×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El setge a La Paz se sent i s’aguditza el desproveïment

Després d'una setmana d'iniciada la mobilització i la vaga alteña i de les 20 províncies exigint la renúncia de la presidenta autoproclamada Jeanine Añez, el desproveïment de gas, gasolina, aliments i articles bàsics de la canastra familiar comencen a sentir-se encoratjant l'especulació i el sobrepreu.

dimarts 19 de novembre de 2019
Facebook Twitter

Foto: xarxes

La tendència de la mobilització nacional a massificar-se i endurir-se contra el cop dels cívics, policies i militars, ha fet un salt després de la brutal massacre produïda en Sacaba, Cochabamba, que va deixar 9 morts i desenes de ferits. Les sortides i arribades de busos des de l’interior i les províncies s’han interromput completament degut no nomès al bloqueig de la ciutat d’El Alto, sinó al fet que el mateix s’ha estès a diverses regions del país, particularment de l’altiplà nord. Així mateix el bloqueig de carreteres per les zona sud de La Paz, que connecta amb les valls interandinos cap a Cochabamba i d’on prové la major quantitat d’aliments que proveeix a la ciutat de la Pau, també es troba bloquejat, accelerant-se el desproveïment de fruites i verdures per a la seu de govern.

En aquest escenari i per la delicada situació en el departament, la Direcció Departamental d’Educació manté la suspensió de totes les activitats escolars per a garantir la seguretat dels estudiants fins que la crisi agreujada amb el cop d’estat del 10 de novembre sigui resolta.

En declaracions formulades ahir diumenge, el colpista ministre de govern Murillo, va afirmar que no s’usaria la força per a desbloquejar la planta d’hidrocarburs d’YPFB de Senkata (districte 8), posició estratègica que controlen els moviments socials alteños i que a l’octubre del 2003 va provocar la caiguda de Sánchez de Lozada. No obstant això, durant la tarda del diumenge els veïns de Senkata van mostrar l’arribada de camions i vehicles militars i de la policia, i van denunciar que l’objectiu era deslligar una brutal repressió per a acabar amb el bloqueig a la planta que proveeix a La Paz.

El bloqueig en el Districte 8 de la ciutat d’El Alto, forma part d’un conjunt mobilitzat que inclou pràcticament tota l’avinguda 6 de març, i els diversos accessos a la ciutat d’El Alto així com els punts de bloqueig en la localitat de Ventilla i mes en la ruta a Oruro a Patacamaya on soldades d’infanteria s’haurien sumat a les marxes indígena pageses que es dirigeixen a la ciutat de La Paz exigint la renúncia d’Áñez.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid