×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El “relator”: un gest buit per al poble català i carnassa per a les bèsties

Moncloa accepta la figura del relator per a la taula de partits a Catalunya. Una figura buida per a qualsevol aspiració independentista, però que per contra ha estat un terratrèmol en la política estatal. PP, Ciutadans i VOX sortiran al carrer el diumenge per fer fora a Sánchez, si és que no ho aconsegueixen abans a Ferraz.

Ivan Vela

dijous 7 de febrer de 2019
Facebook Twitter

Foto: EFE

Aquest dimecres ha estat el torn de la vicepresidenta Calvo per a defensar la decisió adoptada per l’Executiu de comptar amb una figura, un “relator”, en la taula de partits de Catalunya.

Aquesta figura, anunciada per l’Executiu per sorpresa aquest dimarts, participarà de la taula de partits a Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar a “organitzar i ordenar”, en termes de Calvo.

Primer en una entrevista en la Cadena Ser i posteriorment en compareixença de roda de premsa en Moncloa, la vicepresidenta ha assegurat que la figura del relator "no és un mediador, no hi ha un conflicte internacional. Hi ha una taula on s’asseuran els partits a Catalunya que utilitzarà a una persona per a ajudar a organitzar i a negociar. No té més transcendència. Res més".

I és que la figura del relator, més comú en diplomàcia o dret internacional, és poc coneguda en l’Estat espanyol. Aquesta figura té com a objectiu recollir els aspectes tractats en la reunió i donar compte d’ells, poder concretar la següent reunió i organitzar-la. Aquesta figura en les pretensions de Torra, com demanava en els seus famosos 21 punts de desembre i com ho ha aprofitat la dreta i els barons del PSOE per a llançar-se sobre Sánchez, hauria de jugar un rol similar al del mediador.

Ara bé, en el cas actual no jugarà aquest rol i no tindrà, segons la ministra, “cap transcendència”. Cal dir que aquesta definició del relator és la que fins i tot ha acabat acceptant el Govern de Torra.

Tots aquests aclariments han estat la forma que Calvo ha trobat per a minimitzar l’impacte que ha tingut la notícia, que no ha estat poc. El fet que l’anunci del relator es donés a conèixer un dia després que ERC anunciés que presentés una esmena a la totalitat als pressupostos de Sánchez, ha aixecat tot tipus de suspicàcies, tant en la “trinitat” de dretes, com en el mateix Ferraz.

En aquesta carrera frenètica per abanderar el més ranci i reaccionari, Casado s’ha referit a Sánchez com a "mediocre", "indigne", "el major traïdor", "felón", "egòlatra", "mentider compulsiu". El líder del PP ha assegurat que en cas de comptar amb els suports necessaris, optarà per una moció de censura per fer fora “a l’okupa de la Moncloa”.

Per la seva part Rivera ha comparegut en el Congrés dels Diputats per a titllar de “humiliació” la figura del relator, mentre ha denunciat que Sánchez a “comprat el relat dels independentistes”. El líder de la formació taronja ha insistit en la convocatòria d’eleccions i a crear un “front cívic” contra el PSOE.

Encara que ha assegurat que no existeix encara coordinació, la seva formació s’uneix a la convocatòria de manifestació diumenge que ve, a la qual s’ha sumat també, per descomptat, VOX.

Però no només la dreta ha respost contra aquest anunci, sinó que diversos barons del PSOE han sortit a criticar durament la decisió de l’Executiu de Pedro Sánchez. Un dels més durs ha estat l’actual president d’Aragó, Javier Lambán, que ha assegurat que "aprovar un pressupost no justifica cessions que posin en qüestió la Constitució, la unitat d’Espanya, l’Estat de dret ni la decència [...] estic segur que Pedro Sánchez no cedirà a xantatges dels independentistes, càncer de la democràcia amb el qual cal acabar". Unes declaracions que signaria el mateix Abascal i una mostra més dels discursos procedents dels dos partits pilars del Règim que li han obert el camí als discursos de l’extrema dreta.

En una línia similar s’ha expressat el president de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page, en la cadena COPE. El socialista ha sol·licitat una reunió d’urgència del Consell Territorial del PSOE per a “definir una resposta conjunta”. I no han estat els únics, també el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i l’ex portaveu del grup parlamentari, Soraya Rodríguez, s’han manifestas en el mateix sentit.

Un relator sense relat

La veritat és que el relator ofert pel Govern de Sánchez és una figura buida, allunyada de qualsevol figura negociadora que estableixi entre l’Estat espanyol i Catalunya una espècie de reunió bilateral entre estats. Res més allunyat de la realitat. El relator “sense relat” és l’última maniobra funambulista de Sánchez per mantenir-se en Moncloa.

No hi ha en aquesta figura un avanç en la direcció d’allò expressat l’1 d’octubre per més de dos milions de catalans. No obstant això, la dreta rabiosa ha trobat en aquest gest de l’Executiu la bretxa per a copejar i començar a mostrar múscul als carrers.

El PSOE del 155, dels presos polítics, pare fundador del Règim del 78 no negociarà gens ni mica la sagrada unitat nacional. Aquí estan els barons per a recordar-ho en tot moment.

Per la seva part Podemos, en paraules d’Irene Montero, s’alegra de la inclusió d’una figura per a “aclarir el diàleg”. Com si no estigués prou clar; la voluntat d’un poble a decidir sobre el seu futur contra un Règim reaccionari que reprimeix i empresona als líders sobiranistes i activistes.

Si alguna cosa aclareix aquest gest (buit) per part de l’Executiu, la reacció (rabiosa) de la dreta i la complaença (servil) del neoreformisme, és que Catalunya és una pedra a la sabata que el Règim no podrà resoldre recolzat en consensos passats, aquests estan ja de sobres esgotats.

Que hi hagi una alternativa que tingui al poble català, organitzat i als carrers al costat de la classe treballadora i els sectors explotats que lluiti pel seu dret democràtic i per imposar una sortida anticapitalista a la crisi pot evitar, tant la falsa sortida del PSOE i els seus socis recolzada en les renúncies dels partits catalans com la sortida obertament reaccionària de la “santa trinitat de dretes”.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l'amnistia total de totes les lluitadores

Quatre motius pels que la classe treballadora ha de lluitar de manera independent per l’amnistia total de totes les lluitadores

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim

Indults, rebaixa de penes, impunitat: les "amnisties" dels amics del Règim