×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El professorat associat en lluita

Reproduïm el comunicat dels diferents col·lectius i sindicats que criden a la manifestació de demà 21 de febrer a Via Laietana

EsquerraDiari.cat

dilluns 20 de febrer de 2023
Facebook Twitter

Comunicat integra:

***
Companys/es: 

Indignades i fartes de tanta i tanta precarietat estudiants i treballadores ens convoquem aquest 21 de febrer a una jornada lluita per reivindicar una Universitat realment Pública on la precarietat laboral no hi tingui cabuda i on els seus treballadors i treballadores hi tinguin perspectives de futur. 

Amoïnats i amoïnades per la precarització que viuen les nostres universitats, per la falta d’inversió pública per garantir un ensenyament de qualitat i assegurar les condicions laborals de les treballadores de les universitats, i també amoïnats i amoïnades pels processos de mercantilització que viuen avui les nostres universitats, DIEM PROU!!!

Creiem, a més a més, que l’aprovació de la LOSU no resol els grans problemes que tenen avui les nostres universitats, sinó que els continua perpetuant. Per apuntar només alguns dels problemes que planteja: 

 •  La LOSU no presenta cap mecanisme específic de finançament públic ni partida pressupostària associada. A la vegada, que incentiva les vies de finançament privat. 
 •  La LOSU promet reduir la temporalitat del professorat, establint un límit del 8% de temporalitat a la plantilla. Però exclou d’aquest càlcul el Professorat Ajudant Doctor i el professorat associat de Ciències de la Salut, que suposen un percentatge important de temporals. 
 •  Respecte el professorat associat la Llei diu que es crearan contractes indefinitis, però no resolt el problema dels més 10.000 associats que estan sotmesos a situacions d’una precarietat insuportables a Catalunya. Per què? 
 •  Perquè la llei planteja que la figura del professorat associat sigui indefinida, però que aquests contractes es poden extingir segons les necessitats docents. 
 •  Perquè la llei planteja que els associats només podran fer 120 hores de docència quan avui una bona part de la plantilla d’associats n’està fent 180. Però no especifica com es farà la reducció d’aquests hores i quins seran els seus salaris. 
 •  Perquè la llei tampoc no planteja un pla de regularització dels falsos associats deixant a l’estacada a totes aquelles persones que porten molts anys fent carrera acadèmica i contribuint amb la recerca i la docència a les universitats. 
 •  La LOSU promou la doble via funcionarial i laboral, cosa que implica a la llarga una pèrdua de drets de la plantilla i enlloc de reduir els terminis d’estabilització del PDI, augmenta la durada del contracte de l’ajudant doctor. 
 •  La LOSU no planteja com assegurar la continuïtat laboral de les persones que tenen contractes predoctorals i postdoctorals. 
 •  La llei deixa la implementació de tot plegat en mans de les universitats, sense garantir partides pressupostàries ni impulsar cap pla coordinat per acabar amb la precarietat.

  Per tot això plantegem les següents reivindicacions pel que fa el PDI: 

 •  Un augment del finançament per a les universitats públiques catalanes, especialment pel capítol 1 destinat a la contractació de personal docent i investigador.
 •  L’estabilització immediata del professorat associat que ha fet o està fent vida acadèmica a través de les places que els hi corresponen i mitjançant un procés de promoció interna. 
 •  Unes condicions laborals dignes (equiparació d’hores PDA, augment salarial) de per tot el professorat associat que aporta expertesa fora de la Universitat.
 •  Assegurar la continuïtat i estabilització de tot els contractes predoctorals, contractes postdoctorals i del professorat lector. 
 •  Exigir l’augment del nombre de contractes predoctorals. La manca de contractes predoctorals també fomenta la contractació fraudulenta d’investigadores predoctorals com a PAS o professores associades.
 •  Que els contractes predoctorals, tant els vigents com els que vindran, tinguin una durada de, com a mínim, 4 anys.
 •  Garantir l’aplicació de les actualitzacions salarials dels contractes predoctorals.
 •  Ampliar al màxim la dotació de contractes Lector i Agregat en detriment del programa Lector Serra Hunter. 
 •  Garantir mecanismes per acabar amb l’estructura de vassallatge i feudal que es reprodueix en facultats i departaments, i contra les pràctiques abusives i abusos de poder cap als col·lectius més precaris de la nostra universitat, que tenen una component classista i patriarcal. 

  CGT 
  COS
  CSIF 
  Intersindical-CSC
  Doctorandes en Lluita 
  TransFormem UB 
  Plataforma d’associats UB 
  Assemblea de professorat reclamant UB 
  UniDignitat UdG 
  Precàries URV 
  Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
  Front d’Estudiants
  Assemblea PDI de les Universitats Catalanes


  Secció Sindical CGT-UB


 • Facebook Twitter
  El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

  El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

  Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

  Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

  Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

  Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

  L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

  L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

  Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

  Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

  Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

  Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

  Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

  Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

  Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

  Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó