Política Estat espanyol

CRISI MIGRATÒRIA

El govern "progressista" col·labora amb Grècia en la repressió dels refugiats

El govern del PSOE i Unides Podemos enviarà efectius policials per a ajudar en la repressió dels refugiats a la frontera grega.

Pablo Castilla

ContraCorrent Barcelona

divendres 6 de març de 2020| edició del dia

Aquest dimecres en el Consell de Ministres d’Interior europeus el govern espanyol donava llum verda a l’enviament de policies i guàrdies civils, com a part del dispositiu que s’encarregarà de reprimir als refugiats a la frontera greco-turca.

Després de la mort de 33 soldats turcs en el bombardeig sobre la regió de Idleb per part del règim de Bashar Al Asad, el govern d’Erdogan va trencar el pacte que mantenia amb la Unió Europea pel qual es comprometia a frenar l’entrada de refugiats a Europa.

Davant aquesta situació i amb la condició d’evitar una nova onada de refugiats per al seu país, el govern turc va respondre amb nou desplegament militar a la regió i l’obertura de la seva frontera amb Grècia mentre manté tancada la porta d’entrada amb Síria.

No obstant això, l’esperança de milers i milers de persones que escapen de la guerra xoca ara amb la policia grega, qui no dubta a reprimir-los a base de bombes sòniques i gas lacrimogen.

El mite de la Unió Europea garant de pau, solidaritat i defensora dels Drets Humans resulta impossible de defensar davant l’existència d’actuacions com aquesta. No és més que xerrameca que tracta d’ocultar els interessos dels principals països imperialistes que la dirigeixen.

I és que, si parlem d’hipocresia, val la pena recordar l’actuació de Tsipras, referència en el seu moment per a l’esquerra “progressista” europea, durant el ja esmentat pacte. El líder de Syriza es va convertir no sols en l’aplicador dels ajustos d’austeritat imposats des de de Brussel·les, sinó que també va ser un gran aval a l’acord mitjançant el qual la UE es comprometia a pagar 6.000 milions d’euros a Turquia a canvi que aquest país es “quedarà” amb els refugiats que Europa no volia i frenarà la seva entrada en el territori.

Ara, acollint-se a la sentència del Tribunal Europea de Drets Humans que avala les devolucions en calenta, el país hel·lè reforça encara més el seu pas amb Turquia. Tot això, per descomptat, la UE no planteja cap sanció al tancament de frontera ni a la suspensió la tramitació de totes les demandes d’asil. De fet, compta amb el suport de la resta de països, inclòs l’Estat Espanyol.

El ministre d’Interior Fernando Grande-Marlaska tampoc s’ha quedat enrere i assegurat que la Unió Europea prendrà les mesures necessàries per a evitar el pas de migrants a través de la seva frontera exterior. A més, “la materialització dels valors de la Unió Europea” en les conclusions que poguessin sortir de la reunió d’aquest dimecres.

El suport del govern és tal que, en aquesta mateixa trobada celebrada ahir entre els ministres europeus de l’Interior, Marlaska ha volgut mostrar el compromís de l’Estat Espanyol a l’hora d’enviar efectius i equipament extra, i encara es desconeix quin seria el número exacte.

Malgrat la verborrea progressista, aquest Govern sempre que aborda la qüestió migratòria mostra el caràcter imperialista de l’Estat espanyol i la defensa fèrria que fa d’aquest. La politica de l’Europa fortalesa, està portant a un drama humanitari de dimensions gegantesques. I és precisament davant la previsió del govern grec que la crisi dels refugiats vagi en augment, quan es demana la “solidaritat” policial de la resta de països d’UE, perquè es preparen per a una repressió fins i tot més feroç que la d’aquests dies.

Encara que és a la frontera greco-turca on s’expressa de manera extrema el menyspreu per milions d’éssers humans per part de l’imperialisme europeu, això forma part de la política migratòria del conjunt de països de la UE. L’Estat espanyol té el seu propi protagonisme a Ceuta i Melilla, lloc on qualsevol garantia democràtica per als migrants africans és violada sistemàticament. D’aquesta manera fa pocs dies s’anunciava l’augment d’altura de la tanca d’aquestes ciutats.

Tant Tsipras en el seu moment, com ara el nou govern de PSOE-UP han mostrat que per fora del discurs, la pràctica dels Estats europeus és la mateixa independentment del seu signe polític. Aquesta situació i l’actuació dels governs adoba el terreny perquè l’extrema dreta pugui irrompre amb el seu discurs racista i xenofobo contra els immigrants. Aquesta setmana ho vam poder observar com amb la complaença de la policia grega, bandes feixistes van atacar covardament els camps de refugiats.

És precisament davant un problema de les dimensions que té la qüestió migratòria i dels refugiats en particular quan cobra tot el sentit la lluita contra l’Europa del capital. La destrucció que provoca el saqueig imperialista en països com Síria és la causa principal d’aquesta situació. Per això és fonamental que enfront de les polítiques criminals de la UE i els seus governs oposem una altra basada en la solidaritat amb tots els pobles del món que denunciï el paper de les potències europees en la resta del món.
Comentaris

Comentar