Política Estado Español

CATALUNYA INDEPENDÈNCIA

El govern de Rajoy avança amb el 155 i Puigdemont proclamaria la independència

Puigdemont ha respost al requeriment del govern espanyol dient que, si segueix endavant amb l'aplicació de l'article 155, el Parlament votarà la independència de Catalunya.

dijous 19 d’octubre de 2017| edició del dia

Edición castellano

A les 10 del matí d’aquest dijous es vencia el termini legal fixat per Mariano Rajoy perquè Carles Puigdemont respongués si “retornava a la legalitat”, és a dir, perquè digués que no s’havia proclamat la independència ni s’anava a fer en el futur.

Puigdemont ha respost amb una carta breu dient que el passat “10 d’octubre, el Parlament va celebrar una sessió amb l’objecte de valorar el resultat del referèndum i els seus efectes; i on vaig proposar deixar en suspens els efectes d’aquell mandat popular.”

En la seva missiva ha reiterat la seva proposta de “diàleg” amb el govern central, assenyalant que aquesta proposta no va ser atesa. Al mateix temps, diu que “tampoc ha estat atesa la petició de revertir la repressió. Al contrari, s’ha incrementat i ha comportat l’entrada a presó del president d’Òmnium Cultural i del president de l’Assemblea Nacional Catalana, entitats d’acreditada trajectòria cívica, pacífica i democràtica.”

Finalment, acaba dient que “si el Govern de l’Estat persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió, el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d’octubre.”

La resposta del govern no s’ha fet esperar; aplicarà el 155, com ja venia anunciant. Amb aquest objectiu s’han reunit representants del PP i el PSOE, per acordar les mesures concretes que s’aprovaran aquest dissabte en un Consell de ministres extraordinari.

Durant el dia d’ahir van circular altres versions, fonts del govern central asseguraven que si Puigdemont no declarava la independència i convocava eleccions anticipades, no aplicaria el 155. D’altra banda, segons informen diversos mitjans catalans, la possibilitat de convocar eleccions també ha format part dels debats entre els partits sobiranistes, però ha prevalgut la posició que primer cal proclamar la independència i després es veurà com seguir.

Durant els últims dies la política repressiva del govern espanyol ha donat un salt amb l’empresonament sense fiança dels Jordis, dirigents de la ANC i Òmnium. L’aplicació del 155 serà un nou atac sobre l’autonomia catalana i la porta d’entrada d’una major repressió sobre el moviment democràtic català, després de la repressió de l’1-0 i mentre es manté la presència de les forces d’ocupació policials enviades per l’Estat central.

Aquest dijous estan convocades noves mobilitzacions a les 18 hores a Catalunya, i es prepara una gran jornada de mobilització per dissabte que ve convocada per la Taula per la democràcia (integrada per CCOO, UGT, ANC, Omnium, i patronals petites com PIMEC i CECOT) que compta amb el suport de nombroses organitzacions.

El Govern central no està disposat a permetre que s’avanci en la independència i mai respectarà la voluntat del poble català expressada el 1O. Per això és clau tornar als carrers i aprofundir la lluita, amb una política independent a la direcció del procés, que segueix cridant a confiar en una mediació de la UE o en un "diàleg" que es mostra impossible.

L’esquerra sindical i els dirigents de CCOO i UGT han de convocar una vaga general perquè els treballadors puguin intervenir amb força en l’escena política, al mateix temps que s’enforteixen els Comitès de Defensa del Referèndum, per lluitar per un procés constituent lliure i sobirà i per totes les reivindicacions socials postergades. En aquest camí, des de la CRT pensem que l’objectiu no ha de ser instaurar una nova Republica capitalista més, sinó lluitar per una República catalana socialista.

En la resta de l’Estat espanyol, els dirigents de l’esquerra reformista de Unidos Podemos segueixen apel·lant al "diàleg" des d’una posició "equidistant" i parlant a favor d’un referèndum pactat, mentre l’Estat central avança amb la seva ofensiva repressiva. És necessari que abandonin aquesta política que només afavoreix al règim del 78 i al "bloc constitucionalista", per convocar massives moviizaciones en tot l’Estat en suport al poble català, contra la repressió i perquè es respecti la voluntat expressada l’1-O.

Et pot interessar: ¿A que esperan Podemos, IU, CCOO y UGT para convocar movilizaciones en solidaridad con Catalunya?
temes relacionats

Independència de Catalunya   /    En Català   /    Política Estado Español   /    SOS Racismo Catalunya    /    Catalunya

Comentaris

Comentar