Política Estat espanyol

ÚLTIMA HORA

El TJUE reconeix la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat

El tribunal de Luxemburg sentencia que Junqueras tenia immunitat europarlamentària des del moment en què va ser nomenat càrrec electe i hauria d'haver sortit de presó. No obstant, el TJUE no assenyala si aquesta sentència pot ser aplicada en aquests moments.

dijous 19 de desembre de 2019| edició del dia

El TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) ha dictaminat fa uns minuts que Oriol Junqueras gaudia d’immunitat com a eurodiputat des del moment en què va ser nomenat càrrec electe pel Parlament europeu.

És a dir, com ha assenyalat el president del tribunal europeu, Koen Lenarts, Junqueras hauria d’haver pogut sortir de presó per a prendre possessió del seu càrrec a Brussel·les.

A partir d’aquí, assenyala Lenarts, si el Tribal Suprem hagués pres la decisió de retornar a presó a Junqueras després d’ocupar el seu càrrec o impedir la seva sortida i demanar la suspensió de la immunitat, aquest hauria d’haver sol·licitat un suplicatori al ’europarlament.

La sentència del TJUE deixa clar que el Tribunal Suprem ha vulnerat flagrantment els drets polítics i d’immunitat d’Oriol Junqueras.

No obstant això, l’alt tribunal europeu no ha assenyalat si aquesta resolució es pot aplicar de manera retroactiva, és a dir, en l’actual moment de la sentència que ha dictaminat Lenarts. De la mateixa forma, el TJUE no és un òrgan executiu, tan sols emet interpretacions vinculants.

Amb la qual cosa, ara és novament el Suprem el que ha de prendre una decisió sobre la immunitat de Junqueras tenint en compte el dictamen del tribunal de Luxemburg.

Cal recordar també que de la decisió que prengui el Suprem respecte a la immunitat de Junqueras, això podria repercutir també en Carles Puigdemont i Toni Comín.

Hi haurà ampliació
temes relacionats

#SentenciaProces   /    Oriol Junqueras   /    Justícia   /    Política Estat espanyol   /    Tribunal Suprem   /    Catalunya   /    Europa

Comentaris

Comentar