×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Pacte de Bildu, PSOE i Unidas Podemos no ajuda a les classes populars

Bildu va pactar amb el Govern de "progrés" la derogació de la reforma laboral i més diners per als ajuntaments bascos, però al cost de maquillar la política de Sánchez i Iglesias

Guillermo Ferrari

dijous 21 de maig de 2020
Facebook Twitter

L’aprovació de la cinquena pròrroga va portar una sorpresa extra. El PSOE i Unidas Podemos havien negociat amb la bancada de Bildu que canviïn el seu vot negatiu per l’abstenció. Si bé els cinc diputats de Bildu no podien canviar l’aprovació de la pròrroga, amb la seva abstenció s’evitava que els números anessin tan ajustats.

L’abstenció de la força basca es va aconseguir gràcies a un acord signat pels portaveus de Bildu, el PSOE i UP. Els bascos van obtenir a canvi un compromís de derogació íntegra de la reforma laboral de Rajoy abans que s’acabin “les mesures extraordinàries” per a lluitar contra el virus. Encara que, unes hores després, el PSOE va limitar la "derogació" a les parts que ja havia derogat.

En l’acord també figurava una ampliació de despeses per a les administracions locals basques. Això és que els ajuntaments i les diputacions forals disposarien de més diners per a combatre el Covid-19. Una cosa lògica, però, no seria millor que això ho fessin amb totes les administracions? Després de la derogació fallida, això seria l’única cosa nova en el pacte i el "benefici" que va trobar Bildu.

La portaveu de la formació abertzale, Mertxe Aizpurua, explicava que l’acord “té com a objectiu adoptar amb urgència mesures destinades a la majoria social i treballadora basca”. Per part seva, el diputat Oskar Matute declarava que “el nostre objectiu era aconseguir un compromís clar en favor de les classes populars enfront dels qui pretenen una involució per a sortir d’aquesta crisi”.

És cert que la derogació de la reforma laboral del Partit Popular, permeteria recuperar una part dels drets perduts des del 2008 en el cas que això fos així (encara que no inclogui la reforma de Zapatero i el PSOE). Però “maquillar” l’ampliació de l’estat d’alarma significa donar suport a l’actual política de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. No hi ha "majoria social", ni "classes populars" que es beneficiïn d’això.

Però, És que potser la imposició del comandament centralitzat de Sánchez és a favor dels pobles? Què té a favor dels treballadors els milers d’ERTOs i l’atur (damunt amb dos mesos sense cobrar) a la qual ens condemna el govern de “progrés”? És que Sánchez amb el seu “combat” contra l’epidèmia està ajudant al poble (sense tests, escassetat de màscares, etc.)?

Et pot interessar: Deu mesures per a una desescalada racional i favorable a la classe treballadora

No hi ha pacte possible amb la casta "progre" (menys encara amb la casta de dreta) que sigui a favor dels treballadors. El PSOE porta dècades demostrant les seves polítiques antiobreres. I ha aconseguit que Podem en sigui partícip d’aquestes. Ara veiem com Bildu segueix el mateix camí.

Sopren que la formació nacionalista basca "maquilli" la política d’un govern "re-centralitzador". El PSOE porta aplicant un 155 encobert cap a les competències de sanitat que les CCAA porten diverses dècades gestionant. Qüestió que es va veure en una gestió pèssima amb errors en les compres, una demora evident i falta d’inversió. I, també les queixes de molts presidents autonòmics perquè el Ministeri d’Illa no té idea de la realitat administrativa de la sanitat.

Bildu, igual que Podemos, porta anys buscant el seu lloc sota el "sol" del règim del 78. Des de la gestió de l’alcaldia de Donostia (des de 2011) a aquests dies, EH Bildu ha "comprès" que les còmodes poltrones de les institucions són els llocs ideals per a aconseguir els seus "objectius".

El neo-reformisme dels corrents com Podemos i Bildu es demostren impotents per a combatre el capitalisme que va provocar la indignació dels joves en les places. I, ara se sumen als corrents reformistes com a Esquerra Unida o Esquerra Republicana per a "reformar" les institucions des de dins. No obstant això, són les institucions reaccionàries les que canvien l’"esquerra".


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”