×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

2.100 milions en tancs militars? la política imperialista d’aquest Govern "progre" en temps de Covid

El Govern del PSOE i Unidas Podemos es gasta 2.100 milions en tancs militars. El triple que s'ha invertit per pal·liar la crisi sanitària producte del coronavirus.

Arsen Sabaté

dimarts 19 de maig de 2020
Facebook Twitter

El Govern del PSOE i Unidas Podemos efectua la compra d’uns tancs per a l’exèrcit mitjançant una despesa militar que ascendeix a 2.100 milions, tot durant la crisi del Coronavirus.

El Ministeri de Defensa reprèn així el projecte del vehicle blindat 8x8 que s’havia quedat parat a finals de l’any passat. No obstant, fa uns dies la titular de Defensa, Margarita Robles, anunciava la seva reactivació amb la compra dels tancs i adjudicant el contracte a una societat anònima formada per Indra, Santa Bàrbara, Sapa i Escribano.

I és que el Govern “progre” del PSOE, Podemos i Izquierda Unida, tot i estar en plena crisi pandèmica, contínua mantenint les missions imperialistes als principals focus de conflicte, com Orient Pròxim.

A l’Estat espanyol, el Govern de Sánchez i Iglesias, segueixen els mateixos paràmetres en quan a despeses militars dels últims governs i és gasten a l’any entorn a 18.000 milions d’euros en pressupost militar. Només en les missions imperialistes a l’estranger ja s’inverteixen 800 milions, el doble del que s’ha invertit en la despesa de material sanitari contra el coronavirus.

Com deiem en aquest article i també denuncien organismes com l’International Peace Bureau, tanquetes com el model Leopard 2E que te l’Exèrcit de Terra de l’Estat espanyol costen 11 milions de dòlars, recursos amb els que és podrien adquirir 440 respiradors –a un preu de 25 mil dòlars cadascun–. Cada tret d’aquest tanc implica una despesa de 3.200 dòlars equivalent al cost de 90 tests de la Covid-19. Només el manteniment anual d’un Leopard suposa 5.000 dòlars, quan el manteniment d’un llit d’hospital es situa entre 5.000 i 10.000 dòlars.

Et pot interessar: Un tanc de guerra o 440 respiradors… Què tries?

A més, els 800 milions que representen la despesa total a mantenir la invasió en altres països ajudarien enormement a la crisi del coronavirus. Tan sols a l’Iraq amb 532 tropes hi ha una despesa de 146,2 milions, a l’Afganistan amb 65 tropes 10,1 milions de despesa, Somàlia 20 tropes i 5,4 milions de despesa, a Líban amb 609 tropes 129,8 milions de despesa, a la República Centreafricana amb 6 tropes 3,5 milions de despesa o a Mali amb 278 tropes 110,1 milions de despesa.

Només amb l’eliminació d’aquestes despeses de la invasió a l’Iraq tindríem 146,2 milions per a destinar-ho per complet a cobrir grans necessitats sanitàries. No obstant, es continuen mantenint les retallades en sanitat.

Cal recordar que el primer que va fer en arribar al poder el PP de Rajoy en 2011 va ser retallar més de 10.000 milions d’euros del pressupost dedicat a Sanitat i Educació. Aquesta retallada, de més del 13%, es va mantenir constant, durant els seus anys de govern. Però aquesta retallada sanitària, ja va ser iniciat al 2009 amb Zapatero i el PSOE. Des de llavors fins avui dia, el percentatge del PIB que l’Estat ha invertit en la salut dels espanyols ha passat del 6,9% al 6%, quelcom que va suposar una pèrdua d’entre 10.000 i 15.000 milions d’euros de despesa sanitària.

Et pot interessar: Despeses d’Estat: 800 milions per a missions imperialistes, 432 milions sol per a material sanitari

Però el govern ·progresista" del PSOE i UP no prendrà mai mesures que vagin en contra del seu caràcter imperialista. Enfront això, és necessari imposar una esquerra independent de tots els partits de la burgesia i que impulsi mitjançant una gran mobilització una resposta en la direccó de revertir tots aquests pressupostos militars i destinar-los a allò que de debò avui dia importa. Ens referim, evidentment, a que els i les sanitàries tinguin els mitjans necessaris per a combatre la pandèmia i que la crisi social i econòmica, que ja s’està produint, no torni a recaure, com la de 2008, sobre l’esquena de la classe treballadora.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna