Si bé l’aturada de refineries ja porta dues setmanes a Total, el Govern de Macron i el gegant energètic han utilitzat diversos dels seus comodins per evitar l’escassetat de combustible al país. Després d’haver començat per utilitzar estocs estratègics, creats en la dècada de 1920 amb finalitats militars, el govern, pressionat per l’oposició i en particular per la dreta, ha acabat sumant al seu arsenal l’arma de les requises.

Però abans d’arribar a aquesta eina, que és molt efectiva però també molt costosa políticament per al govern, es va decidir incrementar les importacions de combustibles d’altres països, a més de l’ús d’estocs estratègics. A principis d’octubre, Total va decidir importar combustible de Kuwait. Però el país del Golf Pèrsic no és l’únic al qual s’ha demanat atallar la crisi social que viu França, ja que Rússia també va incrementar les seves exportacions. De fet, segons dades de la consultora britànica Vortexa, obtinguts per L’Humanité, mentre que fins ara el 17% de les importacions de gas de França procedien de Rússia, aquestes van augmentar un 40% la setmana del 2 d’octubre.

No obstant això, al febrer d’enguany, Total va anunciar que "havia renunciat a qualsevol operació comercial en els mercats al comptat relacionats amb el petroli o els productes derivats del petroli russos". De la mateixa manera, la companyia va anunciar el 22 de març: "Total Energies està prenent unilateralment la decisió de no celebrar o renovar contractes per a la compra de petroli i productes petrolífers russos, amb la finalitat de detenir totes les compres de petroli i els seus derivats russos al més aviat possible".

Pel costat governamental, Macron també es va destacar en el desenvolupament i aplicació del nou paquet de sancions adoptat per la Unió Europea el 6 d’octubre i que preveu la prohibició de les importacions de petroli rus a partir del 5 de desembre i les de productes refinats a partir del 5 de febrer. Una política imperialista i que va acompanyada d’un discurs rusofòbic a Europa.

Denunciant la "incoherència i la hipocresia" de Total i del govern, Emmanuel Lépine, secretari de la Federació Nacional d’Indústries Químiques (FNIC) de la CGT, explicava a L’Humanité: "Les capacitats de refinament a França no són suficients per satisfer la demanda interna. Estem per sota de la capacitat. D’aquí aquestes importacions de productes refinats del petroli que ja experimenten pics quan les refineries es troben en funcionament degradat, per motius de manteniment o en situació de vaga com ocorre actualment".

Una vegada més, queda demostrada la hipocresia dels qui volen castigar a Rússia fent-li pagar a la seva població d’una banda i per un altre busquen trencar la vaga per qualsevol mitjà. La vaga petroliera a França està posant de manifest tot el cinisme i la hipocresia imperialista del govern i les patronals.