×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Diverses Associacions de Veïnes denuncien Endesa pels talls de subministraments

Davant el notori increment de talls d’energia elèctrica els veïns han protestat i diversos ajuntaments han denunciat a la companya Endesa.

Guillermo Ferrari

dilluns 18 de gener de 2021
Facebook Twitter

Protestes davant de la seu d’Endesa pels talls de subministrament | APE

El començament d’any ha vingut amb els “regals” d’Endesa. Diversos barris de la ciutat de Barcelona i d’altres ciutats del Principat han patit baixades de tensió i talls d’energia elèctrica continus i de moltes hores. Això no es deu únicament a les afectacions produïdes per la borrasca Filomena, sinó essencialment al dolent servei que la companya Endesa ofereix als usuaris.

Ha hagut afectacions a diversos barris de la capital, ja sigui en forma de talls o baixa potència. Alguns barris molt populars com La Barceloneta, Torre Baró o Trinitat Nova. Solen ser talls nocturns, en el moment més fred de la jornada i justament en uns dies de molta fredor. També han afectat a veïns de Gràcia i l’Exaimple Dret.

També ha hagut més talls a diverses ciutats catalanes. Entre ells, els barris de Sant Roc a Badalona, el Culubret a Figueres, el de la Font de la Pólvora a Girona o el de Ca’n’Oriac a Sabadell. Els veïns en moltes ocasions han de sortir de casa seva ja que fa més fred que al carrer i enceguen focs per poder escalfar-se. Endesa penalitza els barris més castigats.

L’empresa diu que el problema és el "frau elèctric" que produeix una sobrecàrrega sobre el sistema i això és el motiu dels talls. Però, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) diu en un comunicat que "és un dolentíssim manteniment de les xarxes de distribució". A més denuncien a la Generalitat perquè en un comunicat de premsa només fan referència al "frau elèctric" fent servir de fet el mateix discurs que l’empresa.

El Govern de la Generalitat ha anunciat que obrirà un expedient informatiu detallant tots els talls d’energia que es produeixen al territori. Portem anys de talls a l’hivern, i només han pensat en això? Però el conseller d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, es reunirà amb el conseller delegat d’Endesa a Espanya i segur que li explicarà moltes coses (a veure si al final de mandat pot optar a un càrrec ben remunerat, clar).

L’investigador Alfons Pérez denuncia que les “incidències” s’expliquen en part per una forta reducció de la plantilla entre les subcontractistes que treballen per a d’Endesa. Entre els anys 2010 i 2013 el personal s’ha reduït a la meitat. Això és un altra prova de la falta de manteniment que denuncia l’APE en relació a les xarxes de distribució elèctriques.

Portes giratòries

Si les grans empreses d’electricitat com Endesa, Gas Natural, Repsol, etc. fan el que volen és perquè tenen garantit el "favor" del poder polític. I la forma més coneguda d’agraïment són les anomenades "portes giratòries".

El PSOE i el PP tenen molta experiència en fer "girar les portes". En especial, dins del sector energètic. Per exemple, Solbes va ser conseller d’Enel, l’elèctrica italiana que va comprar Endesa; Elena Salgado que li va succeir en el càrrec també va treballar a Endesa. Per la banda dels "populars", tenim a Luis de Guindos i a Rodrigo Rato.

A Catalunya, tenim a l’exconseller d’Economia Eduard Punset, que després va presidir la hidroelèctrica Enher o David Madí, que fou secretari de Comunicació de la Generalitat i ha acabat com a assessor d’Endesa. També apareix en aquest llistat Joan Carles Gallego, número 2 de la llista dels Comuns a les eleccions del 14F que va ser membre del Consell Assessor d’Endesa fins el 2017.

Protestes contra les elèctriques

Els veïns afectats del barri badaloní de Sant Roc van tallar l’avinguda Alfons XII per protestar contra els talls de llum. Desenes de veïns cridaven contra la companyia. Cap conseller va baixar a parlar amb ells, però si que van baixar les forces de "seguretat".

També l’Aliança contra la Pobresa Energètica va convocar a final d’anys passat, una roda de premsa per fer visible la protesta a les portes de la companya Endesa. Entitats i veïns de diferents barris afectats feien sortir a la llum una problemàtica que porta anys i que enguany s’ha fet més fort que mai.

Des de les pàgines d’Esquerra Diari volem aportar a aquesta problemàtica la idea de que cal nacionalitzar tota la xarxa energètica i que hagi de ser gestionada pels seus treballador i comitès de veïns de cada barri. Així es podrà conèixer les necessitats concretes de cadascú i trobar solucions concretes.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

El retorn de l'emèrit: suport a la Corona amb l'aval del govern “progressista”

El retorn de l’emèrit: suport a la Corona amb l’aval del govern “progressista”

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics