×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Després del 10 de desembre, generalitzar les Assembles interprofessionals i estendre la vaga reconductible

Com a continuïtat a la mobilització d'aquest dimarts 10 de desembre que ha reunit 885.000 segons la CGT, la Intersindical crida a «accions de vaga i de manifestació localment, el 12 de desembre» com proper venciment del moviment, així com el cap de setmana, i la jornada del 17 de desembre una nova jornada de vaga i de mobilització interprofessional massiva».

Damien Bernard

dimecres 11 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Després de tres hores de reunió, la Intersindical FO-CGT-FSU-Solidàries i quatre organitzacions juvenils han decidit continuar amb la mobilització contra la reforma de les jubilacions. Com resultat de la reunió, el comunicat crida aquest dimarts vespre a organitzar accions de vaga i de manifestació localment, el 12 de desembre, a continuació el cap de setmana, i de fer del 17 de desembre una nova jornada de vaga i de mobilització interprofessional massiva.

Així, la intersindical decideix finalment d’aplaçar la propera gran jornada de vaga nacional interprofessional a la setmana propera i organitzar jornades de vaga i d’acció local el 12 de desembre. Si una jornada de vaga massiva i interprofessional hauria pogut permetre accelerar els temps, aquesta jornada del 12 de desembre s’ha de fer servir com punt de recolzament, permetent generalitzar les Assemblees generals interprofessionals que comencen a multiplicar-se i a generalitzar la vaga reconductible a altres sectors, dels docents àmpliament mobilitzats aquest 10 de desembre, molt més ample que les xifres del govern.

El que també han demostrat les accions és tota la radicalitat i la determinació dels treballadors com els vaguistes d’EDF que han pres el comandament de la central tèrmica per impedir la posada en funcionament de dues unitats de producció, una generalització que ha d’estendre’s a tot el sector privat.

«Menys de món», en efecte, però no tant!

I tan així l’expressava Philippe Martinez des del començament de la manifestació, hi ha «menys de món» allò és s’ha de relativitzar.

Primerament d’un punt de vista quantitatiu. En efecte, tan tots els grans mitjans de comunicació destaquen una més fluixa mobilització a les manifestacions de carrer, cal comparar tot. Així, després de l’inici històric del moviment aquest dijous 5, la mobilització ha estat extremadament massiva, inclosa una segona jornada, amb segons la CGT algunes 885 000 persones. A títol de comparació, és més que la primera manifestació del moviment contraresti la reforma de les jubilacions l’any 2010 (800 000 manifestants). I a una escala de temps menys llarga, és una mobilització molt àmpliament a sobre de totes les jornades de manifestacions l’any 2016, en cinc mesos de mobilitzacions contra la llei Treball.

Qui més és, cal comparar tot. Així, cal prendre en compte que la mobilització històrica del dijous 5 de desembre, «és tot simplement el millor inici de la història de les mobilitzacions contra una reforma de les jubilacions a França», explica la investigadora Isabelle Lespinet-Moret. Un periodista del Figaro surenchérit: «És millor que el tot començament de les grans vagues de 1995, que fan referència, contra el pla Juppé».

885 000 manifestants, sempre àmpliament massiu: cal enfonsar el clau!

Així, després d’aquest inici històric de la mobilització del 5 de desembre de 2019, la reedició de la manifestació no estava guanyada d’avanç. A cada mobilització, els seus temps. Per a exemple, l’any 1995 l’opinió pública ha donat suport majoritàriament del costat de la vaga després del començament de moviment de vaga. L’any 2019, el suport majoritari de la població és ja una experiència preciosa, el suport és fins i tot en progressió quan ben mateixa el moviment de vaga exercita les seves pertorbacions, un signe de suport dels més significatius quan és conegut el paper de l’opinió pública a les mobilitzacions. Així, no només, la determinació és sempre intacta, però més encara, les reivindicacions entre els manifestants d’aquest 10 de desembre s’expressa a més a més de les reivindicacions més sistèmiques, com l’il•lustre el titular de l’article de Liberation aparegut sobre la manifestació parisenca: «París, es camina contra el projecte de reforma de les jubilacions i ‘el sistema’». El periòdic continua: «alguns afirmen que no s’han mobilitzat únicament per protestar contra la reforma, més aviat contra un sistema no igualitari i la degradació del servei públic. Però gairebé tots juren que el moviment continuarà tant que la reforma no serà, purament i simplement, retirada ».

A Rouen també, s’ha observat, aquesta determinació: mentre que el seguici era bloquejat sobre el seu recorregut no previst per les forces de policia, la gran quantitat de manifestants i la seva determinació han acabat per fer retrocedir la policia cap al nucli urbà. Composta de militants CGT i no sindicats, d’Armilles grogues, d’estudiants, el seguici ha continuat la seva via amb els eslògans en cor: «Ah Ah Ah anticapitalista».

Contra tota «obertura de reals negociacions» que demana una altra vegada el comunicat de la Intersindical, s’actuaria al contrari, per a exigir a les direccions sindicals que deixin de negociar o concertar amb el govern!

La Vaga reconductible s’àncora, el moviment es vertebra: multiplicació de les Assemblees Interprofessionals

Més encara, el moviment de vaga reconductible s’àncora i comença a vertebrar-se amb «Assemblees Generals Interprofessionals [que] es multipliquen a l’Ile de Françe» com ho informa un periodista del diari Le Monde que no pot ser sospitat d’esquerrà. Continua: «A Pantin, hauria de ser diària als propers dies. Per convèncer de nous assalariats i funcionaris d’agafar-los, alguns proposen "intercanvis" : quan els docents participen al piquet de vaga de la RATP (transport públic metropolità de Paris), certs agents podrien discutir amb els pares d’alumnes i els docents davant els establiments escolars», explica el periòdic. Una docent explica: «allò podria ser beneficiós per a tothom de veure que la mobilització no és sectorial».

Però també és el moviment de vaga reconductible el que s’ancora en profunditat i a la durada. A la majoria de les Assemblees Generals dels maquinistes i de la RATP, es recondueix de vegades fins a divendres (13 de desembre). A la “Gare du Nord” sobretot, és la determinació és forta. «Davant 150 vaguistes i les banderes de Sud Rail, CGT, UNSA i FO, el conjunt dels intervinents han insistit sobre el fet que rebutjaven tota divisió, que ningú no volia entrar al parany del govern consistent a proposar negociacions al cas per cas, sector per sector, branca per branca, ofici per ofici, per millor trencar el front de vaga. Un sol i fins i tot eslògan era sobre tots els llavis: cap negociació, i reconducció del moviment, votat a la quasi-unanimitat dels presents, menys una veu » explica un dels nostres corresponents maquinistes.

El nostre corresponent maquinistes continua: «és sobre la qüestió de la coordinació interprofessional, al deixant de l’última Trobada a l’Ile-de-França dels sectors en lluita i en vaga de Saint-Lazare, que els debats han estat els més intensos. D’un costat, dels militants dient no voler ser «representats per persona», de l’altre dels sindicalistes subratllant que no hi ha necessitat de coordinació i que cadascun ha de reconduir, o pas, a la seva estació. A aquest discurs, diversos vaguistes han respost dient que coordinar-se i construir la coordinació, mantenint, no s’oposi en res a la necessitat de consolidar i d’estendre la vaga a prop dels col•legues que no són encara de la part, lluny d’allà. I que enfront d’un Macron determinat i de les direccions sindicals que, ahir encara, eren rebudes per la ministra de les Solidaritats mentre que no hi ha res a negociar, cal que els vaguistes controlin ells mateixos el calendari de la seva lluita, les seves modes d’acció i les seves reivindicacions. »

A la vigília del discurs d’Édouard Philippe, més que mai, negociacions! Cal construir la vaga general per vèncer Macron i el seu món!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï