×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Desenes de milions de treballadors migrants enfronten major pobresa i desocupació

L'Organització Internacional del Treball (OIT) va publicar aquest dimecres un informe advertint de la situació de milions de migrants que veuran empitjorar la seva condicions de vida enmig de la pandèmia.

EsquerraDiari.cat

dijous 25 de juny de 2020
Facebook Twitter

Desenes de milions de treballadors migrants, obligats a tornar a les seves llars per la pandèmia de coronavirus, enfronten la desocupació i la pobresa als seus països d’origen, mentre que d’altres es troben atrapats. Aquest és l’informe lapidari que va publicar aquest dimecres l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Et pot interessar : Migrantes y racismo en tiempos de coronavirus
https://www.youtube.com/watch?v=cPy6fbejGbM&feature=youtu.be

Després de la relaxació de les quarantenes i l’obertura de davanteres milions de treballadors migrants començaran a tornar als seus països d’origen a la recerca d’ocupació o una millor situació que la que sofreixen actualment enmig de la pandèmia. No obstant això, la OIT alerta sobre la multiplicació de la pobresa i de la desocupació en aquests països, que en la seva majoria ja travessaven situacions difícils abans del coronavirus. A més, assenyala que tant les famílies com els països veuran un minvament en els seus ingressos en acabar les remeses que en la majoria dels casos enviaven els migrants als seus familiars.

"Aquesta és una segona crisi potencial dins de la crisi [que ja existeix]", va dir Manuela Tomei, directora del Departament de Condicions de Treball i Igualtat de la OIT.

S’estima que hi ha 164 milions de treballadors migrants a tot el món, gairebé la meitat d’ells dones, que representen el 4,7 per cent de la força laboral mundial. Si bé no tots aquests treballadors tornaran a les seves llars, després de perdre les seves ocupacions o per altres raons, la recerca informal de la OIT en més de 20 països indica que s’espera que molts milions ho facin.

L’informe de la OIT, centrat en els efectes de la pandèmia COVID-19 entre els treballadors migrants, refugiats o desplaçats forçosos, crida l’atenció sobre l’impacte social i econòmic potencialment greu si els retorns ocorren en un curt període de temps i si els migrants no estan inclosos en les mesures de protecció social o no reben ajuda per a reintegrar-se en els mercats laborals nacionals.

Segons els informes uns 500.000 treballadors migrants ja havien tornat de l’Índia a Nepal, i s’espera que un número similar arribi des de Mitjà Orient i Malàisia. L’Índia mateixa ha repatriat a uns 220.000 treballadors, en la seva majoria dels estats del Golf Pèrsic.

Aquesta situació s’agreuja en diversos d’aquests països, com Catar, Emirats Àrabs o Kuwait, on entre el 80% i el 90% dels treballadors són migrants i estan sotmesos a la llei Kafala, per la qual les seves condicions de vida i residència estan directament relacionades amb els seus ocupadors. Això va fer que molts d’ells acabin o bé sent expulsats, o ben confinats a centres de detenció o treballant més hores per un salari menor o en condicions de servitud.

Una enquesta de 300 treballadors migrants a Bahrain va mostrar que el 60% havia perdut les seves ocupacions, més del 60% no havia rebut els seus salaris i més del 80% estaven lluitant per a pagar el lloguer i el menjar, va assenyalar Ryszard Cholewinski, especialista regional dels Estats Àrabs en l’informe de la OIT.

A Kuwait, més del 80 per cent de les treballadores domèstiques filipines van dir que treballaven més hores des de l’inici de la pandèmia i tenien menys probabilitats de tenir un dia lliure, i també van augmentar les denúncies d’assetjament i abús per part dels contractadors.

Al mateix temps, la OIT assenyala que milions de treballadors migrants "s’han quedat encallats als països de destinació sense accés a la protecció social i sense diners per a aliments o allotjament. Fins i tot aquells amb treball poden estar rebent salaris reduïts i vivint en residències estretes en el lloc de treball on el distanciament social és impossible, la qual cosa els exposa a un major risc de contreure el virus".

Aquesta és la situació de treballadors i treballadores migrants que són considerats "essencials" per països d’Europa i als Estats Units, com els que recullen collita en el camp o en empacadoras de carn, i que viuen en condicions d’amuntegament i per salaris miserables. L’última setmana es va conèixer el contagi massiu de treballadors d’un frigorífic alemany en el qual tots els seus treballadors eren migrants subcontractats. Aquest dimarts organitzacions de migrants romanesos i organitzacions de gitanos van denunciar la discriminació, la xenofòbia i les condicions terribles d’aïllament i tancament en les quals es troben després del rebrot del virus a la fàbrica.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"