×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Des del Govern encara no hi ha mesures sobre el pagament dels lloguers… Suspensió ja!

Quan la situació laboral i econòmica ha empitjorat dràsticament en les últimes setmanes, des del Govern encara no s'han pronunciat amb mesures concretes sobre el pagament dels lloguers, la principal despesa que centenars de milers de persones no podran afrontar.

Jaime Castán

dijous 26 de març de 2020
Facebook Twitter

Si alguna cosa ha posat de manifest la crisi del coronavirus és l’absoluta precarietat en la qual vivim. De la nit al dia, milions de persones es troben sense ocupació o amb una reducció dràstica dels seus ingressos. En aquesta situació, són moltes les persones que no veuen com podran pagar el lloguer el mes que ve.

De moment i després de l’extraordinària sessió en el Congrés, el Govern encara no ha pres mesures concretes en aquest assumpte. La vicepresidència econòmica, amb Nadia Calviño al capdavant, i el Ministeri d’Hisenda, van sol·licitar més temps per a estudiar les propostes que es van debatre en una reunió aquest dilluns i dissenyar-les evitant "efectes secundaris".

Si abans de la pandèmia la situació de moltes llars per a arribar a final de mes era tot un desafiament, on un retard en l’ingrés de les nòmines podia deixar l’economia familiar en números vermells; ara, el panorama es torna dramàtic.

Hem de pensar com afrontar aquesta situació, des de la nostra posició de treballadores i treballadors, des de la nostra posició de persones inquilines. En aquest sentit, l’apel·lació del passat dimarts de Pedro Sánchez a la solidaritat dels propietaris és ridícula. No podem dependre d’acords individuals, quan a més la part vulnerable és la llogada.

Com ja assenyalem aquests dies en un article, cal abordar de manera contundent la qüestió dels lloguers. Durant aquests últims anys hem viscut una autèntica “bombolla” del lloguer, en cinc anys han pujat un 50% els preus de mitjana en tot l’Estat espanyol, en canvi la-> renda mitjana per persona entre 2014 i 2018 tan sols ha pujat un 8,9%.

Una de cada quatre persones viu de lloguer i el cost pot arribar a representar mes de la meitat del sou, una situació que ja abans de la pandèmia era insostenible i que ara suposa una autèntica crisi social per a moltes llars. La consigna de la suspensió del pagament dels lloguers es torna en aquest sentit una qüestió crucial, que ja està sent plantejada per centenars de col·lectius socials.

La suspensió i no la moratòria, perquè aquesta última l’única cosa que faria seria endeutar a les persones llogades i dificultar la seva situació social per mesos, quan són poques les garanties que en unes setmanes o mesos la situació pugui ser més favorable per a fer front als pagaments.

Com a argument en contra de la suspensió dels pagaments, es planteja que tan sols un petit percentatge del mercat de lloguers està en mans de grans empreses, “El 80% de les forquilles d’habitatge són particulars, només el 20% són empreses”, assenyalava Óscar Martínez, president de l’Associació Professional d’Experts Immobiliaris (APEI), per al Confidencial.

No obstant això, és del tot trampós equiparar la situació de la persona que lloga un pis amb la persona que ha de llogar. Ha de prioritzar-se l’habitatge de les persones i no les pràctiques rendistes, encara tenint en compte que hi ha persones que lloguen habitatges com a manera de complementar els seus ingressos per a poder arribar també a final de mes.

Per aquest motiu cal exigir la suspensió dels lloguers per a totes aquelles persones que han estat acomiadades o que depenien de contractacions per hores o per obra, així com les persones afectades per ERTOS i que veuen minvats dràsticament els seus ingressos.

Al costat de la suspensió del pagament, són necessàries mesures concretes com un control dels preus del lloguer, d’acord amb els nivells de renda generals – els lloguers han pujat un 50% de mitjana, en canvi la renda mitjana de la classe treballadora entre 2014 i 2018 tan sols ha pujat un 8,9%–.

De la mateixa manera, caldria suspendre els pagaments de lloguer en aquells petits comerços que no poden exercir la seva activitat per la pandèmia, però tenen el seu local llogat i es poden enfrontar a situacions on no puguin afrontar el pagament. No pot ser que les activitats econòmiques productives es detinguin mentre les activitats rendistes segueixen amb total normalitat.

Situar l’eix en la intervenció contra l’especulació, amb la intervenció de tots els habitatges en mans de fons voltors, dels bancs i de tota pràctica rendista paràsita.

On a més les associacions de veïns, els sindicats de llogaters i les organitzacions socials, sindicals i polítiques de les treballadores i treballadors han de unir els seus esforços.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge