Per a finals d’octubre estarem presentant simultàniament a Argentina i l’Estat espanyol De la movilización a la revolución. Debates sobre la perspectiva socialista en el siglo XXI el nou llibre de Matías Maiello, autor també d’Estrategia socialista i arte militar amb Emilio Albamonte. El treball serà la novena publicació de la col·lecció “Debates marxistas” d’Ediciones IPS.

A partir de la crisi del 2008, els processos de mobilització i les revoltes són part ineludible del panorama internacional. Des de la “Primavera Àrab” en 2011 fins als processos més recents que han travessat diferents punts del globus: Xile, Colòmbia, l’Equador, Bolívia, els EUA, l’Estat espanyol, Algèria, Sudan, Haití, Hong Kong, Myanmar, entre altres.

En simultani s’erigeix una espècie d’ecosistema de reproducció de règims burgesos en crisis, on al mateix temps que es desenvolupen fenòmens de dreta i ultradreta, se succeeixen fronts “antineoliberals” o “populismes d’esquerra” que oficien de vàlvula de fuita per a un capitalisme cada vegada més impossibilitat de consolidar noves hegemonies.

En aquest marc, De la movilización a la revolución s’articula entorn d’aquesta pregunta: quines són les vies perquè totes aquelles forces posades en moviment en els processos de la lluita de classes puguin evitar ser dissipades o canalitzades en els marcs de l’instituït i donar lloc a noves revolucions en el segle XXI?

El llibre combina l’anàlisi dels processos més rellevants de la lluita de classes dels últims anys amb una indagació sobre l’operativitat del programa socialista per a la pràctica política en l’actualitat. No sols en els períodes revolucionaris sinó més enllà d’ells, en situacions on la distància entre els objectius immediats de les lluites i el programa socialista és més àmplia però es juga la preparació enfront de xocs de classe de major intensitat.

En aquest recorregut, l’autor s’endinsa en una sèrie de contrapunts amb algunes aproximacions a aquests problemes que considera especialment rellevants en l’actualitat. Tres d’elles en particular, que a grans trets denomina: la “autonomista”, la “populista” i la “socialdemòcrata”. La primera, l’aborda al voltant del concepte de revolta i les característiques que han adoptat els recents processos de la lluita de classes, en diàleg amb les conclusions de Donatella Di Cessés sobre aquest tema. La segona, entorn de les obres d’Ernesto Laclau i Chantal Mouffe, les seves teoritzacions sobre l’articulació de demandes –centralment l’articulació populista proposta pel primer– i la idea que l’ampliació del camp de l’hegemonia depèn de la pèrdua del caràcter de classe de les demandes. La tercera, en debat amb un conjunt d’autors agrupats al voltant la revista Jacobin com Eric Blanc, Bhaskar Sunkara o Vivek Chibber que venen recuperant els planteos de Karl Kautsky, en un intent per reconstruir una “socialdemocràcia dels orígens”.

A partir d’una revaloració del pensament estratègic, Maiello recupera la noció de “programa transicional” sistematitzada per Lleó Trotsky i revisita els debats entorn d’aquestes problemàtiques, que han travessat al marxisme des dels seus orígens, sempre buscat extreure conclusions que puguin ser útils per als problemes que enfronta el desenvolupament d’una perspectiva socialista en les condicions actuals.

Pots adquirir el llibre pròximament a través de la pàgina web www.edicionesips.com.ar.

De la movilización a la revolución - Índice by Ediciones IPS on Scribd