Economia

FÒRUM CAPITALISTA MUNDIAL

Davos: els amos del món es reuneixen per a seguir planificant la misèria de milions

Aquest dimarts comença la cimera de Davos, que reuneix a centenars d'empresaris, banquers i dirigents polítics de diferents països, en un escenari polític i econòmic complex.

dimarts 22 de gener de 2019| edici� del dia

Des d’aquest dimarts i fins divendres vinent es portarà endavant a la ciutat suïssa de Davos, la 49a reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial (WEF per les seves sigles en anglès), més àmpliament conegut com a "Davos".

La cita reuneix tots els anys als principals empresaris i banquers de diferents països, amb mandataris i ministres de tot el món, és a dir, la crema de la direcció del capitalisme mundial.

A poques hores de l’inici, l’organització no governamental Oxfam -que tots els anys presenta un reporti davant el Fòrum-, va donar la nota de to, anunciant l’obscenitat de la desigualtat del món capitalista d’avui: les vint-i-sis persones més riques del món posseeixen la mateixa riquesa que el 50% més pobre de la població mundial.

Et pot interessar: Això és el capitalisme: els 26 més rics posseeixen més riquesa que 3.800 milions de persones

Aquest any la cita es desenvolupa en el marc de la continuïtat de la crisi capitalista, el sotrac polític que significa la gestió presidencial de Trump als EUA; l’encara no resolta sortida del Regne Unit de la Unió Europea ("Brexit"); i la desacceleració del creixement xinès.

Et pot interessar: Crisi del Brexit: el feble “pla B” de May

Aquest dilluns des de Davos, previ al començament del Fòrum que porta el seu nom, el Fons Monetari Internacional (FMI) va presentar el seu informe sobre les Perspectives Econòmiques Mundials. Segons l’organisme encapçalat per Christine Lagarde l’economia mundial creixerà menys del que es preveu en 2019 i 2020. “Els riscos de l’economia global s’inclinen a la baixa”, assenyala l’informe en el qual adverteix un increment de les tensions comercials, les quals assenyala com una font clau de risc per a les perspectives globals.

El nou fòrum “devaluat” no comptarà amb la presència d’alguns dels principals mandataris mundials. Entre els absents estaran els líders dels EEUU, Anglaterra, França i la Xina. Mentre que sí que participaran Shinzo Abe del Japó, Angela Merkel d’Alemanya i Giuseppe Conte, d’Itàlia. En aquesta oportunitat, el president Macri no assistirà.

Els elements d’inestabilitat propis de la situació econòmica no només han generat un clima previ ple de controvèrsies, que fa referència a qüestions centrals de l’ordre mundial, com la crisi de la Unió Europea, la situació d’immigrants i refugiats dins de la Unió Europea i del mateix els EEUU.

També estarà creuada per la polèmica entre "proteccionistes" i "globalitzadors" en el marc de la disputa pel lideratge entre els EEUUi la Xina, la disputa del qual es troba transitòriament en una treva.
temes relacionats

Economia   /    Deute   /    Capitalisme   /    En Català   /    Foro Económico Mundial   /    Davos    /    Internacional

Comentaris

Comentar