Debats esquerra

CAMPUS VIRTUAL

Curs virtual | Althusser i Sacristán: ciència, dialèctica i lluita de classes

El pròxim dimarts arriba un nou curs del Campus Virtual de Izquierda Diario, 'Althusser i Sacristán: ciència, dialèctica i lluita de classes', dels autors Juan Dal Maso i Ariel Petruccelli.

divendres 6 de novembre de 2020| edició del dia

Manuel Sacristán i Louis Althusser van ser filòsofs europeus de la segona postguerra. I per aquest nou curs del Campus Virtual de Izquierda Diario, cal preguntar-se: quina rellevància té avui el seu pensament?

L’obra d’Althusser ha conegut una nova renaixènça en els últims anys. Abunden les prolixes recerques acadèmiques, concentrades especialment en els seus escrits tardans i pòstums. Però la recuperació acadèmica dels seus escrits tendeix en molts casos a esterilitzar-los políticament. Fora d’Espanya, Sacristán és bastant desconegut. Després de molts anys va ser finalment traduït a l’anglès recentment, però la seva difusió i la seva recepció és encara molt limitada.

Aquest curs, que agafa el títol del llibre de Juan Dal Maso i Ariel Petruccelli recentment publicat, es compon de tres classes. Les dues primeres exposen les obres d’Althusser i Sacristán. La tercera, en forma de diàleg, aborda la comparació entre les posicions de tots dos autors entorn d’importants problemes del marxisme com són la concepció de ciència, la dialèctica, les seves respectives lectures del pensament de Gramsci (molt influent, de manera disímil, en tots dos) i la qüestió del comunisme i l’estratègia política.

Com inscriure’s

Cada classe s’habilitarà en les dates indicades, a partir de les 8 am del mateix dia, i quedarà disponible en la plataforma del Campus per a ser visualitzat quan cadascú cregui convenient. Es recomana anar seguint el curs setmana a setmana, per a poder interactuar amb la resta de participants i amb els ponents, a través del FÒRUM de debat, mentre es troba actiu.

Programa del curs:

1. Les batalles d’Althusser

Per Juan Dal Maso.

La “edad de oro”. Contradicción y Sobredeterminación, lecturas de la dialéctica. Para leer El Capital, marxismo, epistemología y ciencia. El giro antiteoricista. Althusser y el ’68. Hacia una teoría del Estado y la lucha de clases. Debates sobre la política del PCF y el eurocomunismo. Materialismo aleatorio y crisis del marxismo.

2. El realisme revolucionari de Manuel Sacristán

Per Ariel Petruccelli.

De la Falange al PSUC. Un filósofo marxista original y sus lecturas críticas. “El doble aldabonazo”: Sacristán frente al ’68. De la renuncia al CC a la salida del PSUC. Las experiencias de Materiales y mientras tanto. Tradición marxista y nuevos problemas: feminismo, pacifismo, ecologismo. Actualidad del tratamiento de la cuestión ecológica por Sacristán.

3. Althusser i Sacristán.

Per Juan Dal Maso i Ariel Petruccelli.

Teoría y praxis de dos filósofos marxistas de la segunda posguerra. Ciencia, dialéctica y marxismo. Lecturas de Gramsci. Problemas de estrategia y comunismo crítico.

Promoció especial:

Per al seguiment de tot el curs, recomanem la lectura del llibre ’Althusser y Sacristán. Itinerarios de dos comunistas críticos’, de Juan Dal Maso i Ariel Petruccelli, que acaba de ser publicat aquest octubre. Com a promoció per als que s’inscriguin a aquest curs, l’ebook estarà disponible a un preu de 7 Euros.

També es disposa d’un paquet especial per 10 euros: el llibre + una quarta classe del curs en viu amb els autors, via zoom, per a poder intercanviar sobre tots els temes tractats durant aquest. Si tries aquesta opció, ens ajudaràs moltíssim a finançar el funcionament del campus Karl Marx i la publicació de llibres com aquest.

Per comprar el llibre, pots escriure a [email protected]
temes relacionats

Debats esquerra   /    Història   /    Antonio Gramsci   /    Cultura

Comentaris

Comentar