×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Creixen les manifestacions al Perú contra el govern colpista

En la jornada del dimarts les manifestacions es van estendre a més regions del país. Exigeixen la sortida del govern colpista de Dina Boluarte i eleccions ja.

Redacció internacional

dimecres 14 de desembre de 2022
Facebook Twitter

L’intent d’aplacar la situació amb l’anunci de celebrar eleccions en 2024 per part del govern colpista de Boluarte -que té darrere a la dreta promotora del cop en el Congrés, als grans empresaris i en Poder Judicia i el suport explícit dels Estats Units-, no va tenir l’efecte esperat per aquests sectors. Les manifestacions que s’anaven donant en els dies anteriors, aquest dimarts 13 van créixer.

La ciutat de Lima continua amb diversos dels seus accessos bloquejats. A Cusco les autoritats es van veure obligades a suspendre trens cap a Machu Picchu, mentre que l’empresa Sky va haver d’emetre un comunicat anunciant la suspensió dels seus vols a Cusco i Arequipa, en totes dues regions pel bloqueig de manifestants els aeroports romanen tancats.

En el departament d’Arequipa les i els manifestants van envoltar la seu de la fiscalia cremant llandes, identificant al Ministeri Públic Fiscal com a part d’aquest Poder Judicial que és part del cop que va portar endavant el parlament, des del 7 de desembre. A la regió de Libertad també es van bloquejar carreteres.

Mentre que en el sud del Perú, a Cusco, un centenar de manifestants van prendre la planta compressora de gas natural, Transportadora de Gas de Perú (TGP), que realitza el transport del 96% del gas que produeix el país.

Aquest creixement de les manifestacions contra la colpista Boluarte, avui es va donar en el marc de l’atur indefinit al qual va anomenar el "Frente Agrario y Rural del Perú". Per al dijous 15 la "Federación Nacional de Trabajadores en la Educación del Perú", FENATEP, gremi de docents de l’educació bàsica que té molta proximitat a l’expresident Castillo, va anunciar que inicien també un atur indefinit, mentre que la CGTP, per a aquest mateix dia va fer pública la convocatòria a una jornada nacional de lluita.

El rebuig al cop parlamentari i l’exigència a l’anomenat a noves eleccions, amb sectors que també plantegen un procés constituent, va cobrar més força en conèixer-se que la forta repressió de la Policia ja es va cobrar la vida d’almenys 6 persones (la Defensoria del Poble va corregir la xifra coneguda en hores de la nit del dilluns de 7 morts), inclosos dos menors i desenes de ferits.

La resposta provocadora de Boluarte va ser l’anunci, aquest mateix dimarts, que podria estendre a tot el país l’estat d’emergència: "aquest gabinet de gestió de crisi ha acordat convocar al Comando Conjunto y Estado Mayor a Palacio de Gobierno. També hem acordat que s’avaluarà la instal·lació d’estat d’emergència a escala nacional". Cínicament, a l’una feia una "crida a la calma i a la pau". Mentrestant el cap de la regió policial de Lima, Víctor Zanabria, va anunciar que aquesta força elevaria "el nivell de resposta" a les marxes.

D’altra banda, Pedro Castillo continua pres des del mateix dimecres 7 de desembre, després que al matí d’aquest dia, mitjançant una mesura bonapartista, va pretendre tancar el Congrés, des d’on -com vam dir- la dreta volia avançar amb el seu tercer demanat de vacant contra qui guanyés les eleccions sis mesos abans. Recordem que Castillo, des que va assumir, va començar a abandonar el programa electoral que el va portar a la presidència per a anar cedint a les demandes empresarials i d’aquesta dreta que va culminar amb el cop de la setmana passada.

Avui la Sala Penal Permanente de la Corte Suprema, va rebutjar la comanda d’apel·lació de Castillo contra la seva detenció. Una mostra que aquesta institució judicial està de connivència amb el Congrés per a portar endavant el cop.

Treballadores i Treballadors, el poble pobre i pageses i pagesos avui estan sortint als carrers enfrontant la repressió del govern colpista de Boluarte. Que es desenvolupin en forma independent i un atur general, unificat, serien un punt de partida per a lluitar per enderrocar al govern de Boluarte i imposar una assemblea constituent lliure i sobirana per a poder discutir i definir mesures de fons que donin resposta a les necessitats de les majories treballadores i populars del Perú.


Facebook Twitter
Així expulsen les PAU i les notes de tall d'FP a milers de joves de l'educació

Així expulsen les PAU i les notes de tall d’FP a milers de joves de l’educació

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”