×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Condemna a la criminalització i atacs racistes a menors migrants a Espanya

Compartim el comunicat contra els atacs racistes soferts en un centre de menors de Castelldefels, que se suma a la llista dels últims atacs racistes contra menors a l'Estat espanyol.

EsquerraDiari.cat

dimecres 20 de març de 2019
Facebook Twitter

Reproduïm a continuació el comunicat íntegre

"El dissabte 9 de març 35 menors migrants van ser atacats per un grup de violents que van entrar per força, amb els rostres coberts i armat amb bats, pals i pedres, al Centre d’Acollida Cal Ganxo, a la localitat barcelonina de Castelldefels.

Segons el recent comunicat dels propis treballadors del Centre, els atacants van entrar cridant consignes xenòfobes, aconseguint entrar dins de les instal·lacions i agredint als menors, a l’equip educatiu i al personal de vigilància. Més de 25 persones van sofrir agressions, 17 joves van haver de ser atesos pel Sistema d’Emergència Mèdica, presentant majoritàriament contusions i talls, un dels joves va haver de ser traslladat a l’Hospital de Viladecans, i altres cinc persones més van haver de rebre atenció mèdica fora del Centre. El grup racista -continuen explicant en el comunicat- va aconseguir fugir abans que acudissin els Mossos d’Esquadra al lloc.

Les agressions racistes es van tornar a repetir l’endemà, diumenge 10 de març, davant del mateix Centre de menors, entorn de dos quarts de set de la tarda, quan un grup d’unes 60 persones, entre elles alguns dels joves que el dissabte van participar en el primer atac, van començar a violentar i a llançar pedres.

No es tracta d’“incidents aïllats”, sinó d’atacs racistes coordinats i sistemàtics que van en augment. Recordem que el dimarts 5 de març, un home va entrar armat amb un matxet en un altre Centre de menors, situat a Canet de Mar. Només dies abans un grup xenòfob va acudir enfront del mateix centre per a intimidar, donant un tracte vexatori i humiliant als menors, acusant-los de ser responsables de l’augment de robatoris.

La pròpia alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, ha explicat que grups “malintencionats” amb “ideologies no gaire democràtiques” volen generar una “alarma fictícia” per la presència dels joves. A més, Arbell assegura que les dades policials demostren que no tenen relació amb cap fet delictiu al poble. “Els acusen de tot el que passa sigui veritat o no, però amb les xifres policials a la mà veiem que els robatoris en domicilis no tenen res a veure amb ells”. Hi ha gent “malintencionada”, assegura, que diuen “mentides i barbaritats” en les xarxes socials sobre els menors allotjats en el municipi.

Per part seva, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha condemnat com “absolutament intolerables” les “accions de violència verbal i física” que han sofert els menors no acompanyats a Canet durant els últims dies. Oliva va exposar que les actituds contra els nois provenen d’un “nucli petit” de ciutadans de Canet i “estan tenyides d’un component racista i xenòfob”. En aquest sentit, ha volgut fer “una crida a la responsabilitat d’institucions, partits polítics i ciutadans” perquè treballin per a combatre aquestes actituds i afavorir la cohesió social. “No ens deixem portar per aquestes ones que ens vénen d’Europa amb certs partits d’extrema dreta que són contraris al marc de convivència i valors compartits que entre tots ens hem dotat.”

PER AIXÒ, LES PERSONES I COL·LECTIUS SOTASIGNATS CONDEMNEM ELS ATACS RACISTES I VIOLÈNCIES A MENORS MIGRANTS, COM ELS PERPETRATS A CASTELLDEFELS I CANET DE MAR.

DENUNCIEM:

Que no es tracta d’atacs esporàdics o incidents aïllats, sinó repetitius, sistemàtics i coordinats que van en augment.

Que enfonsen les seves arrels en la xenofòbia, les lleis d’estrangeria com a dispositiu de control i discriminació, i en el desistiment conscient de les institucions per a fer front a la seva obligació de vetllar per l’“interès superior del menor” determinat per la Convenció sobre els Drets del Nen de l’ONU i la Llei orgànica 1/1996, de protecció jurídica del menor.

La política interna de confrontació és una dinàmica constant dels diferents governs a l’Estat Espanyol, que en comptes de prestar l’obligada atenció i protecció a la infància, arracona política i mediàticament als nens i nenes conduint-los a situacions d’amuntegament, aïllament, indefensió, exclusió i criminalització, provocant una gravíssima situació de conflicte social entre la població i els menors migrants, sent aquests últims vulnerables i exposats a les violències i agressions racistes constants.

Denunciem els intents dels governs de realitzar deportacions de menors sota la disfressa de la “reagrupació familiar”. Sabem que aquest plantejament viola el principi de no discriminació, on no es pot tractar a un nen com un adult en funció de la seva nacionalitat, una cosa totalment il·legal, i on s’acaba expulsant a menors sense les suficients garanties, perquè els menors rares vegades són retornats a les seves famílies o lliurats als serveis socials marroquins, contravenint la legislació espanyola.

Sabem que existeixen territoris/colònies de l’Estat, com és el cas de Ceuta, on l’actuació nacional dels governs no només ha estat inexistent sinó fins i tot imprudent i perversa, al no corresponsabilitzar a tot el territori de l’obligació de protecció i atenció dels menors, atrapats en el territori de Ceuta sense possibilitat de passar a la península, com si d’una presó-ciutat es tractés.

No només no existeix voluntat política i co-responsabilitat territorial sinó que perversament els poders públics i també els mediàtics estan forçant el clima de confrontació i agressió cap a nens i nenes que ja de per si mateix passen per una difícil situació de trànsit migratori i sense llaços ni cures familiars.

L’Estat i les institucions no poden no-actuar enfront de la violència sistèmica de la infància migrant que, per tenir un passaport no-europeu, és agredit sistemàtica i violentament per les lleis, l’Estat i la societat.

No es pot no mediar i no actuar enfront de les violències continuades i arrelades en una societat racista, individualista i egoista que no té la capacitat crítica d’enfrontar-se al simple fet del que pot implicar per a un menor estar sol, i ser violentat per un sistema estructuralment excloent.

EXIGIM:

La identificació dels atacants i seguiment dels successos amb la major eficàcia, transparència i urgència social que requereix la situació. No és assumible la impunitat enfront de les violències i delictes d’odi racistes i xenòfobs.

Frenar i prevenir la criminalització, la disseminació de missatges polítics sensacionalistes i mediàtics que augmenten el rebuig, la criminalització i odi racista cap als menors. Exigim l’ús no partidista i instrumental de les persones menors migrants en el context electoral.

Defensa de la infància migrant en tant que és obligació de l’Estat derivada dels tractats i convenis internacionals que sobre la infància ha signat i ratificat Espanya.

Solidaritat interprovincial, ja que les diferències entre les “ciutats autònomes” de Ceuta i Melilla, o les províncies de la costa andalusa o de les ciutats més poblades i les de la resta del territori espanyol, són enormes.

Garantia dels recursos estatals per a la correcta i obligada atenció dels menors.

Un pla integral d’acció i atenció dels menors que deixen d’estar tutelats per causa de compliment de la majoria d’edat.

Respecte a la vida, la integritat i la dignitat dels nens/es i menors migrants, amb tota la protecció i garanties per a una infància i joventut dignes.

12 de març de 2019

Compartim l’enllaç on estan la resta de materials per a la difusió:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeaiRC_ESnkx2acHcXQULIcxQlVVrlyBjkWGprLeAlhmvhLoA/viewform


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”