×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Com al maig del 68, qüestionem aquesta universitat de classe, per acabar amb la societat de classes”

Entrevistem a la Nerea, candidata de Revoluciona UB en psicologia i militant de Pan y Rosas. Repassem com fer arribar la lluita del 8M a les facultats, la lluita contra la universitat-empresa i la gratuïtat.

Sebastián Romani

dimecres 2 de maig de 2018
Facebook Twitter

El proper 10 de maig tindran lloc les eleccions a Claustre, Juntes de facultat i Consells d’Estudis de la UB. En aquesta ocasió una nova candidatura irromp en el mapa estudiantil. Revoluciona UB, impulsada per No Passaran i Pan y Rosas, es presenta amb un clar perfil contra la universitat empresa, la casta universitària, antipatriarcal i en favor de la unitat obrer-estudiantil. Esquerra Diari entrevista a Nerea, estudiant de psicologia i candidata al campus de la UB-Mundet.

D’on surt la candidatura Revoluciona UB?

La candidatura la llancem en un moment d’importants mobilitzacions a Catalunya i la resta de l’Estat espanyol en les quals la joventut hem estat en primera fila. Vam estar en els dies previs al referèndum, el mateix 1-O defensant els col·legis, ara lluitant contra la repressió a Catalunya, el 155 i per la llibertat dels presos polítics… i per descomptat sent part de l’enorme mobilització i vaga del 8 de març, quan centenars de milers de joves, treballadors i estudiants vam parar i omplir els carrers, o en els últims dies responent a la sentència del cas de "la manada". Milers de joves vam sortir novament als carrers en repudi contra aquesta justícia capitalista i patriarcal. El nostre objectiu és que tot això arribi i revolucioni els nostres centres d’estudi.

Què voleu dir amb “revolucionar la universitat”?

Totes aquestes mobilitzacions demostren la força i voluntat que tenim els estudiants, posa de manifest que la joventut té cada vegada més consciència política i s’implica en les diferents lluites. No obstant això, creiem que aquest clima encara no ha copejat prou a les universitats. Encara que hem realitzat diverses jornades de vaga, creiem que totes aquestes lluites han de servir per, justament, el que diu el nostre nom, revolucionar la universitat. És hora de convertir les nostres facultats també en centres d’organització. Nosaltres, com al maig del 68, qüestionem aquesta universitat de classe, per acabar amb la societat de classes. Volem que la universitat sigui també un lloc per portar endavant una lluita contra el Règim del 78 que sigui anticapitalista i antipatriarcal.

Tu ets militant de l’agrupació de dones Pan y Rosas. Quin és el vostre programa sobre la qüestió de gènere a la universitat?

Les dones ens trobem amb majors dificultats a l’hora d’estudiar, ja que en general tenim ocupacions més precàries i ens obliguen a assumir els treballs de cures dins de la llar. Per això, lluitem perquè la universitat ens garanteix poder estudiar. Per exemple amb la creació de guarderies gratuïtes per a les treballadores i estudiants.

En quant a les treballadores, en la mateixa UB s’observa com les dones tenen moltes dificultats, no solament per accedir als llocs més alts, sinó també per arribar a la docència i la recerca. També ocupen la major part dels llocs més precaris, pitjor remunerats i amb poca o nul·la representació dins de la universitat. Qui neteja les nostres facultats? Qui cuina en la cafeteria? Dones que sofreixen les condicions d’empreses externalitzades. La universitat té les seves pròpies Kellys. Per això lluitem per unes condicions i uns salaris dignes per al personal docent i no docent, a més de la incorporació de totes les treballadores externalitzades a la plantilla.

A més, apostem per comissions de dones i LGTBI independents de la casta universitària, que puguin ser realment efectives en casos d’abusos, que es preocupin pels interessos de les estudiants i que permetin la participació d’alumnes, PDI i PAS. Les comissions i els protocols de la UB en contra de les agressions masclistes han demostrat ser ineficaces fins ara, ja que els abusos s’han invisibilitzat i no s’han pres mesures sobre aquest tema. També considerem necessari que es revisin els plans d’estudis de les assignatures i s’elimini el contingut patriarcal d’ells.

Una de les vostres senyes d’identitat és la denúncia a la universitat-empresa i la casta universitària. Podries explicar-la?

Les i els estudiants som cada vegada més conscients del funcionament de la universitat. Ho veiem i sofrim tots els dies. A ningú li pot sorprendre el cas Cifuentes. La casta acadèmica està lligada a les empreses que fan el seu agost a la universitat, i que decideixen què estudiem, què s’investiga i quant paguem, en òrgans plagats d’empresaris com el Consell Social. En aquestes mateixes eleccions, les estudiants, el personal associat i els treballadors externalitzats, que som la immensa majoria, solament optem a un percentatge mínim. Amb aquesta campanya, i el que puguem fer en el Claustre o la Junta, volem denunciar el caràcter antidemocràtic de la universitat i la seva venda a les grans empreses. Lluitem per l’expulsió de les empreses i òrgans de govern amb majoria estudiantil. Solament així tindrem una universitat al servei dels sectors populars i la classe treballadora, no dels empresaris i banquers.

També assenyaleu el problema de la gratuïtat. Quina posició teniu davant la demanda d’altres candidatures d’esquerra d’exigir la rebaixa del 30% de les taxes?

Sí, són més de 100.000 les i els estudiants expulsats des de 2012. Per això la nostra candidatura pretén reprendre demandes històriques del moviment estudiantil com la gratuïtat de la universitat. Lamentablement la major part de les organitzacions i llistes d’esquerra, com el SEPC, l’estan abandonant, limitant el seu programa a una rebaixa del 30%. Però això deixaria els preus al nivell de 2012, quan ja havien estat expulsat 66.000 estudiants. A més cal lluitar també per beques-salari, ja que sino els fills de les famílies obreres ho tenim molt difícil. Compaginar estudis amb treballs precaris on et deixes hores i hores és gairebé impossible. Ens sembla un error abandonar aquestes demandes, i creiem que té a veure amb la política d’aliança amb els partits que estan al capdavant del procés. El que hem de proposar-nos és contribuir a posar en peus un moviment estudiantil ampli, de base i combatiu, que organitzi a una generació que no li deu res ni al capitalisme ni als seus polítics.

A més de la participació en les eleccions en aquests dies sou part dels impulsors d’una trobada estatal per una joventut anticapitalista, antipatriarcal i revolucionària el 12 de maig. Podries explicar-nos en què consisteix?

Des dels qui impulsem “Revoluciona UB” creiem que la lluita va més enllà de la participació en les vagues i manifestacions. La joventut hem de construir una organització que lluiti contra la privatització de l’educació que ens fot fora de les aules o ens vol autòmats, la precarització laboral que ens explota, l’aliança entre el capitalisme i el patriarcat que ens oprimeix i el Règim del 78 que ens reprimeix. Des de Pan y Rosas i les agrupacions estudiantils que impulsa la CRT al costat d’estudiants independents, estem organitzant una primera trobada a Madrid pel 12 de maig per debatre i posar les bases per a una organització d’aquest tipus. Aprofito per convidar a tots i totes les estudiants disposats a construir una joventut anticapitalista, antipatriarcal i revolucionària per canviar-ho tot, a sumar-se i venir amb nosaltres.


Facebook Twitter

Sebastián Romani

Barcelona

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah