Societat

COMUNITAT DE MADRID

Coca-Cola i Telepizza, algunes de les empreses que financen a l’entitat que avala els “menús infantils” d’Ayuso

La Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) avala a la Comunitat de Madrid i, per tant, els “menús escombraria” per a les famílies vulnerables promoguts la presidenta Díaz Ayuso.

Jaime Castán

@JaimeCastanCRT

dimarts 5 de maig de 2020| edició del dia

Els menús infantils a base de “menjar ràpid” que la Comunitat de Madrid està destinant a les 11.500 famílies en situació de vulnerabilitat, continuen generant polèmica i dures crítiques. Institucions com La Fundació Gasol, el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes o Save the Children han qüestionat el valor nutricional i la qualitat d’aquests menús, recomanant substituir-los. La presidenta madrilenya Díaz Ayuso, no obstant això, continua defensant aquests “menús escombraria” malgrat les conseqüències en la salut dels nens i nenes, com denuncien moltes famílies, amb augments de pes descontrolats en poques setmanes.

Al mateix temps, la Fundación Espanyola de la Nutrición (FEN) que col·labora amb la Comunitat de Madrid, no es pronuncia. Per què guarda silenci davant una cosa tan sagnant? Senzillament perquè hi ha interessos econòmics darrere.

Organitzacions la tasca de les quals és, suposadament, vetllar per la salut nutricional en l’Estat espanyol col·laborant amb les institucions públiques, al mateix temps són finançades per la indústria alimentària. Per tant, són organitzacions que directament serveixen per a “rentar la imatge” de productes de multinacionals que no són saludables. Aquest és el cas de la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), que ni tan sols tracta d’ocultar que és finançada i promoguda per Coca-Cola, PepsiCo o Telepizza, com es pot veure en el seu web.

La FEN sosté que no ha participat en el disseny dels menús infantils, però, no obstant això, col·labora i avala a la Comunitat de Madrid i guarda silenci davant aquests “menús escombraria” que suposen un bon negoci ni més ni menys que per a Telepizza, una empresa promotora de la mateixa FEN com assenyalàvem. El mateix president de la FEN, José Manuel Ávila Torres, ha estat Regidor d’Urbanisme i Sanitat del PP en un municipi de la Comunitat de Madrid. Tot queda entre “col·legues”: Ayuso, Ávila Torres i la multinacional Telepizza.

D’entre totes les alternatives i possibilitats que es podien realitzar per a garantir l’alimentació infantil bàsica, Díaz Ayuso ha optat per muntar un negoci per a les empreses Telepizza, Genoll i Viena Capellans, oferint un pèssim menú. I no pensem que aquest “menjar escombraria” estalvia costos, sinó tot el contrari. Com ha apuntat Abel Esteban, portaveu d’Ecologistes en Acció: "el preu diari del menú escolar és de 4,88 euros per nen i inclou personal del menjador. I la Comunitat està pagant a Telepizza cinc euros per un menú incomplet que no porta associat cap mena de servei de cura de menors".

Per si no fos prou, Telepizza ha estat durant mesos qüestionada per no implementar la pujada del SMI a les seves treballadores i treballadors, així com per no garantir mesures sanitàries bàsiques en plena crisi del coronavirus, arribant fins i tot a sancionar a la plantilla per negar-se a treballar en tals condicions. D’aquesta forma, una multinacional que obté beneficis multimilionaris a costa d’explotar i precarizar, aconsegueix un negoci garantit en plena pandèmia gràcies a Ayuso.

Aquesta situació ha estat denunciada pels propis treballadors i treballadores de Telepizza. Com ha assenyalat Asier Guerrero, delegat de CGT Telepizza a Saragossa, cal “que totes les grans cadenes de l’hosteleria siguin intervingudes sense indemnització i posades sota el control democràtic de comitès de salut laboral i higiene, formats per representants dels treballadors i l’assessorament de dietistes professionals. Que els seus milers de cuines distribuïdes per tot el territori, vehicles, proveïdors propis i la resta de recursos es posi a la disposició de produir exclusivament menjades per a atendre els sectors més vulnerables”.

Propostes d’aquesta classe suposen pensar una alternativa que permeti aprofitar totes les infraestructures d’aquestes multinacionals, no per a fer negoci amb la pandèmia, sinó per a realitzar una reconversió sota control de les pròpies treballadores i treballadors que ofereixi una alimentació nutritiva i de qualitat a les famílies i persones en situacions de vulnerabilitat.
temes relacionats

Isabel Díaz Ayuso   /    Fundación Española de la Nutrición   /    Comunidad de Madrid   /    En Català   /    CGT Telepizza   /    Telepizza   /    Societat

Comentaris

Comentar