×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Claus per a entendre les protestes feministes de Mèxic

En els últims dies, milers de dones han sortit als carrers de la Ciutat de Mèxic contra els abusos policials i la violència de gènere. El cansament davant la violència contra les dones es va fer escoltar fort, ara contra la policia. En aquest article t'expliquem què ha succeït sobre aquest tema.

Joss Espinosa

diumenge 25 d’agost de 2019
Facebook Twitter

Encara que no és una pràctica nova, en les últimes setmanes moltes dones han denunciat violacions per part de policies a la Ciutat de Mèxic. Això va detonar la ràbia latent davant la creixent violència contra les dones.

1. El primer cas es va donar el 3 d’agost quan en la matinada una noia menor d’edat que tornava a casa seva va ser interceptada per una patrulla, pujada a bord i violada pels policies. Dies més tard, va haver-hi una altra denúncia, aquesta vegada d’una noia abusada per un policia bancari (institució pública que protegeix escoles i museus a la ciutat) en els banys del Museu de Fotografia, i una altra més que va denunciar ser violada també per un element de la policia a la colònia Tabaquera, al centre de la capital. El titular de la Secretaria de Seguretat, al comandament de la policia de la ciutat, va dir desconèixer els fets. La família de la primera menor va rebre amenaces de la policia després de filtrar-se les dades de la denúncia.

2. És sabut que des que es va implementar la militarització, la violència i els feminicidis a Mèxic han anat en augment. Els elements de la policia i la milícia estan vinculats amb les xarxes de tràfic, a més d’assassinar, desaparèixer i violar dones. Avui, la militarització continua amb la Guàrdia Nacional aprovada recentment.

3. Tots dos casos van detonar protestes espontànies a la ciutat. Manifestacions que van destacar per criticar a la Secretària de Seguretat Ciutadana, i les institucions davant la impunitat amb la consgna de #NoNosCuidanNosViolan.

4. Durant una protesta realitzada el 12 d’agost fora de les instal·lacions del Procuradoratge General de Justícia de la Ciutat de Mèxic, el Secretari de Seguretat Ciutadana, Jesús Orta, va sortir a declarar davant els mitjans de comunicació la resposta a les manifestants, les mateixes que li van llançar diamantina rosa. Sheinbaum va respondre que la manifestació va ser una provocació. Claudia Sheinbaum, Cap de Govern de la Ciutat de Mèxic i integrant del Moviment de Regeneració Nacional (Bruna), partit del president Andrés Manuel López Obrador, va encobrir els fets; els policies responsables continuen lliures.

5. Milers de dones es van donar cita a la Glorieta dels Insurgents el passat 16 d’agost, a la Ciutat de Mèxic, en repudi a les declaracions de Claudia Sheinbaum, qui va qualificar de "provocació" les protestes en contra dels abusos i la tortura sexual comesa per elements de la policia de la capital.

La concentració va ser prop de la Secretaria de Seguretat Ciutadana. Milers de dones van assistir i va ser replicada en altres estats a l’interior del país. Durant la protesta a la Ciutat de Mèxic, algunes assistents van trencar vidres i van realitzar pintades a l’estació del Metrobús, una estació de policia i l’Àngel de la Independència, un emblema de la capital.

6. Les pintades van ser el centre d’atenció dels mitjans de comunicació nacionals, intentant així eclipsar la mobilització de milers de dones fartes de la violència a Mèxic, la qual mata a 9 dones diàriament, donant motiu a la criminalització de les dones mobilitzades iniciada per la Cap de Govern.

7. La pressió va obligar a Sheinbaum a convocar a un grup de feministes institucionals i radicals a negociar amb ella a porta tancada, comprometent-se a capacitar a la policia i a eliminar els càrrecs contra dones activistes que van formar part de les protestes en els dies previs.

8. Les protestes es donen en un context en el qual el govern local i federal han desplegat la Guàrdia Nacional en tot el país i en particular en les alcaldies perifèriques de la Ciutat de Mèxic. Així mateix, el govern local enfronta protestes de treballadors i treballadores estatals que estan sent acomiadats. Malgrat això el govern continua amb àmplia legitimitat.

9. Aquestes manifestacions, d’altra banda, no tenen un nord clar i van sorgir diverses postures. No hi ha una postura homogènia ni eixos clars sobre el rumb del moviment, perquè no hi ha espais d’organització amplis en els quals es discuteixi les demandes. Algunes activistes sostenen que és positiu reunir-se amb la cap de govern i que existeixin cursos de capacitació als cossos repressius, unes altres que no cal confiar en les autoritats, però continuar replicant mètodes com els expressats divendres passat, però sense una visió clara de cap a on cal dirigir els esforços.

10. Des de l’Agrupació de Dones Pan y Rosas considerem que la policia és irreformable i que ha demostrat en altres ocasions que no està del costat de les dones. Apostem a la construcció de un moviment de milers als carrers, independent del govern, les institucions de l’Estat i els partits del congrés i organitzades en centres de treball i escoles, en aliança amb joves i treballadors per a enfrontar la violència, tenint com una de les demandes principals la desmilitarització del país.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"