Si existís un Mundial de cinisme, ja hi hauria un candidat al primer lloc: el suís Gianni Infantino, president de la Federació Internacional del Futbol Associat (FIFA), va elogiar la situació dels treballadors immigrants que van arribar a Qatar per a construir les obres d’infraestructura per a Qatar 2022. “Quan li dones treball a algú, fins i tot en condicions difícils, li dones dignitat i orgull. No és caritat”, va assegurar Infantino a una entrevista amb mitjans de premsa a Los Angeles (EEUU), al marc d’una gira per Amèrica del Nord per ser la seu de la pròxima Copa del Món 2026 (ja va estar a Mèxic i arribarà al Canadà després del seu pas pels Estats Units). Les “condicions difícils” a les quals al·ludia el funcionari són ni més ni menys que almenys 6.500 morts obreres en situació laboral, d’acord amb una recerca publicada pel diari anglès The Guardian. La majoria dels obrers morts per les pèssimes condicions laborals provenien de països pròxims a Qatar com l’Índia, el Pakistan, Nepal, Bangladesh i Sri Lanka.

El nombre d’obrers morts és estimatiu ja que no hi ha estadístiques oficials perquè en la seva majoria es tracta de mà d’obra no registrada i -d’acord amb l’estudi de The Guardian- hi ha països que ni tan sols porten una estadística sobre els seus emigrats, com Filipines o Kenya, d’on també arriben treballadors de la construcció a la península aràbiga. Es tracta d’una massacre silenciosa de la qual tothom és conscient, excepte la FIFA que prefereix “mirar per a un altre costat”. Preguntat per la possibilitat d’assignar una part dels guanys que deixi el Mundial 2022 per a indemnitzar a les famílies de treballadors morts, Infantino va expressar una rotunda negativa: “La FIFA no està per a ser la policia del món ni és responsable de tot el que passa en el món”, es va justificar alhora que va raonar descaradament “6.000 persones també podrien estar morint en altres llocs”.

Per a eludir responsabilitats de l’organisme davant la pregunta realitzada per la periodista Stephanie Ruhle al marc d’una conferència a l’Institut Milken de Los Angeles, Gianni Infantino va fer rodeig per a “demostrar” els suposats beneficis per als treballadors: “Però gràcies a la FIFA, gràcies al futbol, s’ha contribuït a un canvi social positiu a Qatar. Aquestes polèmiques certament han tacat la preparació”, va afirmar.

No és l’únic aspecte al qual Infantino i la FIFA implementen un obert negacionisme respecte a Qatar: les arbitrarietats del seu règim polític com la persecució a la comunitat LGTBQI+ també són passades per alt, incloent la prohibició de manifestacions als estadis com el portar banderes de l’orgull. A sobre, aquesta actitud envers la nació amfitriona de la Copa del Món contrasta amb la duresa dirigida als esportistes russos, incloent el seleccionat de futbol, a causa de la intervenció militar del seu govern a Ucraïna. La FIFA té els seus “principis ètics” però -parafrasejant a Groucho Marx- però si no són redituables econòmica i políticament, té uns altres.