×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cap a un gran 8M feminista, antiracista i anticapitalista

Aquest cap de setmana 500 dones de tot l'Estat espanyol es reuneixen a València per debatre i preparar una gran vaga de dones el proper 8 de març.

Pan y Rosas Estado español

dissabte 26 de gener de 2019
Facebook Twitter

Amb el compte enrere en marxa per la vaga del 8M, mig miler de dones es reuniran durant dos dies a les instal·lacions de la Universitat de València per a treballar en comissions i definir continguts, línies discursives i accions unitàries.

"Si nosaltres parem, s’atura el món", segueix sent un dels lemes més forts per a aquest 2019. La vaga de dones es durà endavant com vaga laboral, vaga de cures, vaga de consum i vaga estudiantil, tal com ja ho havia definit la Trobada estatal celebrat a Gijón a l’octubre de 2018.

La Trobada es proposa: "Definir col·lectivament des del que ens uneix, quines seran les propostes que ens portin a construir un 8m més potent que el de l’any anterior a l’estat espanyol, i teixir llaços amb les companyes que vénen d’altres estats per aportar a la construcció d’un 8M internacional ".

La preparació d’aquesta nova vaga feminista es produeix en un escenari polític marcat per la irrupció de VOX a Andalusia i l’aprofundiment d’un discurs "antigènere" per part de partits com el PP. Una reacció "antifeminista", homòfoba i xenòfoba que enarboren sectors de l’extrema dreta per capitalitzar electoralment.

El 2019 va arrencar amb massives manifestacions del moviment de dones a Andalusia i desenes de ciutats contra les amenaces cap als nostres drets. Ara es tracta d’aprofundir aquest camí, per anar més enllà. En aquest sentit, cobren importància en la Trobada els debats sobre els continguts de la vaga i les reivindicacions que es van a debatre en cada grup de treball.

En la trobada que es va realitzar a Gijón, el debat central va girar entorn del caràcter del 8M: si convocar novament a vaga de dones en el laboral, consum, cures i estudiantil o no. Després d’un intens debat, la posició de convocar vaga de dones es va adoptar per àmplia majoria.

En els últims dies, es coneixia la decisió del sindicat CNT de convocar una vaga de 24 per aquest dia. En el mateix sentit s’espera que es pronunciï el Congrés de la CGT que es realitza aquest cap de setmana. En canvi, des de CCOO i UGT han convocat només a una vaga de dues hores, el que ha estat qualificat com una posició "vergonyosa i insuficient" per la comissió 8M. Aquesta convocatòria parcial també ha generat malestar entre moltes afiliades de CCOO, que esperaven que el seu sindicat convoqués a vaga de 24 hores aquest any.

Des Pa i Roses seguirem plantejant la necessitat d’exigir a tots els sindicats la convocatòria a una vaga feminista general de 24 hores per al 8 de març, perquè les demandes del moviment de dones i especialment les treballadores i les migrants siguin preses per tota la classe obrera i es pugui portar endavant una acció decisiva per paralitzar tot el funcionament de l’economia, el transport, el comerç i els serveis.

Pot interessar-te (en castellà):Vaga de dones, feminista i general

Debats programàtics en el moviment de dones

En relació amb els grups de treball, destaca en els últims mesos la creació de la comissió estatal de migració i antiracisme del 8M. Un grup de treball que té com a objectiu "concretar tant les reivindicacions com accions concretes a dur a terme per visibilitzar la realitat de les migrants i lluitar contra la llei d’estrangeria, els CIEs i les fronteres" i assenyalen en la seva presentació que assumeixen un " feminisme antiracista ".

La derogació de la Llei d’Estrangeria, la fi de les batudes racistes, l’exigència del tancament dels CIEs així com posar fi als vols de deportació i les devolucions exprés són només algunes de les reivindicacions que es proposen per a aquest 8M. Demandes que són fonamentals per a les dones migrants i racialitzades que, producte de les lleis d’estrangeria i l’amenaça de deportacions, la violència policial i institucional, són més vulnerables davant de situacions de violència masclista, precarietat laboral i sobreexplotació. Enfront de la xenofòbia de l’extrema dreta i la dreta, però també la que sosté el govern del PSOE -mantenint les deportacions exprés i els CIEs-, és més important que mai que el moviment de dones prengui aquestes reivindicacions de forma destacada per al proper 8M.

Altres debats importants s’abordaran en els grups de treball sobre "cossos i drets sexuals i reproductius", "Violències i justícia patriarcal", "estudiantil", "consum" i "internacional". Aquest any hi ha més països que se sumaran amb accions per enfortir un 8M internacional.

A la comissió estudiantil, les companyes que han participat en els últims mesos del moviment dels referèndums sobre la monarquia porten al 8M les reivindicacions d’una lluita contra la reaccionària i patriarcal institució monàrquica, així com contra el règim del 78.

Els grups de treball sobre "Laboral" i "Feminització de la pobresa / precàries" aborden la situació de les dones treballadores, les precàries, les que lluiten per un habitatge digne, les aturades. En aquest sentit es denuncia en el document de presentació de la Trobada "la precarietat en els treballs feminitzats" a treballadores com Les Kellys, les treballadores del calçat, les curadores de la llar i treballadores domèstiques, etc. Reivindicacions com la derogació de les reformes laborals (cosa que el govern del PSOE havia promès, però ja va renunciar a fer) per acabar amb el treball precari i temporal, i la reducció de la jornada laboral sense reducció del salari, són fonamentals per a poder acabar amb la super explotació i conciliar la feina amb la vida personal.

En relació amb el debat sobre les cures, a més de visibilitzar que aquests recauen centralment a les dones a la llar i no són remunerats, des Pa i Roses proposem exigir guarderies gratuïtes per a totes les dones, incloent a les migrants, finançades per les patronals i l’Estat, així com bugaderies públiques i menjadors amb preus garantits, per poder descarregar el més possible aquestes tasques de la llar, a més d’altres mesures per repartir igualitàriament les cures entre dones i homes. Amb l’objectiu de revertir les retallades als serveis públics i estendre una educació i salut pública de qualitat i gratuïta, cal qüestionar els límits als pressupostos imposats per Brussel·les i acceptats per l’actual govern, així com avançar amb impostos progressius a les grans fortunes i especuladors immobiliaris.

Una estratègia per vèncer

Finalment, és molt important reflexionar sobre la qüestió de l’estratègia a seguir més enllà del 8M, és a dir: com ens proposem aconseguir totes les nostres reivindicacions? Per això, el moviment de dones necessitarà radicalitzar els mètodes de lluita i sumar forces al costat de la classe treballadora, els moviments antiracistes, els col·lectius que lluiten contra els desnonaments, les pensionistes i el moviment estudiantil. La història ens mostra que els drets sempre s’han arrencat mitjançant la lluita de classes, sense dipositar confiança en els governs capitalistes.

En una societat com l’actual, on 26 hipermilionaris concentren tanta riquesa com 3.800 milions de persones (la meitat més pobra del planeta, que en la seva major part són dones), on cada any moren milers de persones tractant de creuar la Mediterrània per escapar de la misèria o les guerres per trobar-se amb murs, repressió, CIEs i concertines ... En aquesta societat capitalista, racista i patriarcal, no és possible aconseguir la nostra emancipació sense qüestionar de manera radical totes les seves. Per això la nostra lluita és contra el patriarcat i el racisme, però també contra el capitalisme.

Perquè no volem estar condemnades només a resistir davant els atacs de la dreta, el govern i el règim; volem lluitar per una societat sense opressió patriarcal ni opressions racials ni sexuals, ni explotació de cap tipus. Aquest és l’horitzó alliberador pel qual lluitem les dones de Pa i Roses.


Facebook Twitter

Pan y Rosas Estado español

Estado español | @PanyRosasEE

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"