×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Cap a on va la ‘primavera llatinoamericana?’

Claudia Cinatti

dimecres 11 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Els motors

Amèrica del Sud es va incorporar amb dret de ciutadania a l’onada d’aixecaments populars que recorre el món i que, sense distinció entre països centrals i perifèrics, ha posat al centre el qüestionament a l’herència de 40 anys de neoliberalisme. Amb la rebel·lió a Xile, que ja porta més d’un mes, s’ha transformat en un dels epicentres d’aquestes convulsions polítiques i socials.

D’un panorama que venia signat per la passivitat relativa de les masses i el predomini dels governs de la dreta regional alineats amb Trump després de l’esgotament del cicle dels governs posneoliberals, la situació va donar un viratge brusc amb la irrupció en escena d’un actor que ningú esperava. En només un mes hem vist dos aixecaments populars –Equador i Xile (encara en curs)– i un cop d’estat gairebé clàssic a Bolívia contra Evo Morales que va deslligar una dura resistència obrera, pagesa, indígena i popular a El Alto i Cochabamba. I més recentment una vaga general intermitent a Colòmbia que està posant contra les cordes al govern dretà d’Iván Duque.

Més enllà de les particularitats nacionals, aquesta nova onada de lluita de classes, i la seva refracció llatinoamericana, es desenvolupa sobre el substrat comú de les condicions creades per la crisi capitalista de 2008, que va deixar al descobert una profunda polarització social i política heretada de les dècades de la globalització i va sentenciar la fi de la prolongada hegemonia neoliberal.

A Amèrica Llatina la crisi va arribar amb força entre 2011-2014 amb l’esgotament del supercicle de les matèries primeres, que havia estat el principal lubrificant dels “governs posneoliberales”. L’economia va entrar en recessió en 2015-16 i des de llavors es manté en nivells d’estancament, amb algunes excepcions. Durant aquests anys l’oscil·lació pendular de la política continental va ser cap a la dreta. Piñera a Xile, Macri a l’Argentina, Duque a Colòmbia, Kuczynski al Perú, Abdo a Paraguai i, per si faltés alguna cosa, Témer/Bolsonaro al Brasil; tots governs alineats amb Trump, van alimentar la il·lusió d’un recanvi relativament ordenat de signe polític que permetés avançar en (contra) reformes pendents, en particular les reformes jubilatoria i laboral, cada vegada més vitals per als capitalistes en èpoques de vaques flaques.

Però a diferència dels governs alineats amb el Consens de Washington de la dècada de 1990, aquests nous governs de dreta no van aconseguir assentar una hegemonia relativament estable. I van trobar un entorn global advers –tendències nacionalistes en auge als Estats Units i altres potències, guerres comercials, inestabilitat geopolítica– per a la seva orientació regida pel lliure mercat.

Encara que l’economia no explica tot –les situacions més radicalitzades es donen a Xile i Bolívia que encara creixen–, té un pes decisiu. Les perspectives més generals de desacceleració amb tendències recessives en el marc de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina són un factor determinant: el creixement mitjà de la regió va passar de 4% anual entre 2004 i 2011, a 0.2% que preveu l’FMI al seu últim informe per a 2019. Això abans que esclatessin les protestes a Xile i Colòmbia. Amb les tres principals economies amb seriosos problemes –Mèxic i el Brasil amb un creixement vegetatiu, i l’Argentina en una prolongada i profunda recessió i amb un deute impagable–, el panorama regional llueix ombrívol, fins i tot alguns ja auguren una “segona dècada perduda”.

La política imperialista ofensiva de Trump cap a Amèrica Llatina, que va tornar discursivament a la doctrina Monroe encara que sense la força que va tenir l’imperialisme en el moment alt de la seva hegemonia, oscil·la al ritme de la campanya electoral nord-americana en la qual el president es juga la seva reelecció. Això suma un element d’inestabilitat. En aquesta lògica electoral caldria llegir algunes decisions polítiques com la pugi d’aranzels a les importacions de l’acer i l’alumini per al Brasil i l’Argentina, que estan dirigides a retenir el nucli dur de la seva base electoral. En aquesta categoria entraria fins i tot l’intent de cop d’Estat a Veneçuela promogut per la dreta republicana de Florida que busca fer la diferència en l’electorat del gusanaje llatí.

En el còctel explosiu llatinoamericà es barrejen en proporcions variables ingredients de diferent densitat, com la persistent desigualtat en sentit ampli (és a dir, no sols econòmica), la frustració d’expectatives de capes mitjanes i de sectors assalariats que a penes van sortir de la pobresa en el cicle anterior però temen la recaiguda per la seva posició precària, la percepció que la classe política treballa sempre per als rics, o directament l’ajust fondomonetarista pur i dur que com a l’Equador.

Aquesta “globalització del descontentament” encara no configura un ascens obrer de conjunt i per això mateix tampoc ha obert una dinàmica revolucionària clara, però per la potència dels motors que la van posar en marxa, difícilment s’esgoti en les seves primeres etapes sense deixar conseqüències polítiques duradores.

Les tendències

En sol dies les accions de masses van deslegitimar les grans certeses capitalistes de les últimes dècades, com l’èxit del “model xilè” o la “fi de la lluita de classes”. Aquesta és la màgia dels processos que superen els estrets marcs corporatius i rutinaris i posen en qüestió l’ordre establert. No obstant això, unilateralitzar l’element de la lluita pot donar la idea equivocada que hi ha en acte una única tendència, que mecànicament traduiria l’acció de carrers en un gir cap a esquerra.

Per a passar de la descripció a la teorització, la “primavera llatinoamericana” és producte que les tendències a les crisis orgàniques han fet un salt en qualitat i amb elles també les accions de masses i les respostes de les classes dominants, que en alguns casos tendeixen als extrems.

El més nou és sense dubtes la tendència a esquerra posada en moviment per les masses explotades i oprimides que han passat de la passivitat a l’activitat; en un “tot encara caòtic” –segons la clàssica definició de Gramsci– han pres els carrers amb un grau de radicalitat que no es veia des de l’ascens anterior que va posar fi als governs neoliberals a principis dels 2000.

Els processos més avançats d’aquesta tendència són les jornades revolucionàries que van posar en escac al govern de Lenin Moreno a l’Equador, l’emergència de la lluita de classes a Xile, que va tenir el seu punt més alt a l’atur general del 12 de novembre, i l’heroica resistència contra el cop a Bolívia, en particular en L’Alt i Cochabamba, que va tenir com a emblema el bloqueig a la planta de combustible en Senkata, un punt estratègic que va deixar desabastida a La Paz i que d’aprofundir-se tenia el potencial de prendre una dinàmica similar a la “guerra del gas” de 2003. Com veurem més endavant, que no s’hagin desenvolupat aquests elements revolucionaris és responsabilitat de les direccions reformistes i/o populistes que van actuar conscientment per a evitar aquesta perspectiva.

Aquesta emergència dels explotats enfronta una tendència reaccionària que mostra la creixent disposició de les classes dominants, o les seves fraccions més decidides, per a tirar mà a les “solucions de força”. El cesarisme no és nou, de fet és el que ve acompanyant al cicle dels governs de dreta, amb fites com el “cop institucional” contra Dilma Rousseff al Brasil, basat en la utilització de la justícia com a àrbitre, legitimat en les classes mitjanes reaccionàries, com va mostrar l’operació Lava Jato. Aquesta tendència ha fet un salt primer amb l’arribada de Bolsonaro al govern al Brasil. I més en general amb la gravitació creixent de les forces armades en el nostre continent.

En aquest sentit va l’assentament progressiu del cop a Bolívia, on ja es perfila la candidatura de Luis Camacho, el “Bolsonaro bolivià”. Encara que la situació encara és precària i inestable, la dreta més rància i racista donada suport per la policia, les forces armades i l’esglèsia buscarà transformar la seva victòria política en força estatal, imposar un programa neoliberal i escombrar les conquestes dels pobles originaris.

L’avanç de l’ofensiva antiobrera al Brasil iniciada amb Témer i continuada amb Bolsonaro reforça els elements reaccionaris a la regió. L’aprovació en el Congrés de dues contrareformes clau per al pla neoliberal de Guedes i la patronal brasilera –la reforma jubilatoria i la reforma laboral amb tints esclavistes– sense que els grans sindicats hagin anomenat a la menor lluita de resistència, no pot passar inadvertit. L’alliberament de Lula i la suspensió de les altres dues reformes pendents –l’administrativa per a acovardir l’Estat i la tributària– per a després de les eleccions de 2020 no reverteixen aquesta tendència.

El quadre es completa amb el triomf ajustat de Lacalle Pou a l’Uruguai, al capdavant d’una coalició de govern que inclou formacions d’extrema dreta com Cabildo Obert, i que més enllà de l’impacte sobretot simbòlic, sumarà a un altre país de la regió alineat sense matisos amb la política imperialista.

En síntesi, la qual cosa millor defineix la situació és la polarització, amb una relació de forces entre les classes que encara està indefinida.

Les perspectives

Estem assistint a les primeres manifestacions d’una lluita de classes inèdita en les últimes dècades, accions en les quals s’acceleren l’experiència de la classe obrera i els explotats amb les seves direccions polítiques, les classes dominants i els seus Estats. Però la irrupció de la lluita de classes per si mateixa no garanteix l’evolució en sentit revolucionari d’aquests processos. Ni tampoc el seu resultat.

Una vegada més, les direccions reformistes i populistes juguen el rol de legitimar “per esquerra” els desviaments i contenir la lluita en els marcs de la misèria del “possible”.

A l’Equador, la Conaie que va hegemonitzar el carrer i les negociacions amb el “palau”, es va negar a lluitar per la caiguda del govern de Lenín Moreno i va cridar a retrocedir davant el primer triomf de la mobilització que va ser la reculada de l’augment del combustible.

A Xile, Piñera se sosté amb una combinació de desviament i repressió, que seria inviable sense la col·laboració activa de les direccions reformistes del moviment de masses. Sectors del Front Ampli han participat de l’escandalosa “cuina parlamentària” amb els partits del règim, inclosa la dreta pinochetista, per a convocar a un procés constituent falsejant i antidemocràtic. Diversos dels seus diputats han donat una mostra més de “responsabilitat” davant l’Estat burgès i les patronals votant la llei antiprotestas que transforma a qualsevol lluita en un delicte. El Partit Comunista també va jugar el seu rol apaivagador: es va encarregar que l’atur general del 12 de novembre, que va marcar l’entrada de batallons decisius de la classe obrera a la lluita, no tingués continuïtat, la qual cosa hagués implicat organitzar la vaga general política per a fer realitat la demanda de milions que als carrers cridaven “Fos Piñera”. Malgrat això el procés encara té final obert, com mostren els centenars de milers que es continuen mobilitzant.

A Bolívia, mentre la direcció de la COB que havia estat aliada del govern d’Evo Morales es passava al colpisme, la traïció del MAS va ser clau per a desarticular la lluita contra el cop que amenaçava amb prendre una dinàmica revolucionària. Mentre des del seu exili a Mèxic Evo Morales enviava missatges contradictoris, en el terreny una majoria de l’adreça masista va reconèixer al govern usurpador i assassí de Añez, que compta en el seu haver amb els morts de Senkata i Cochabamba.

La gran lliçó que es reactualiza amb els aixecaments en curs és que els que agiten que per a conjurar al fantasma de la “bolsonarització” regional el camí no és aprofundir els elements revolucionaris de la situació, sinó conformar-se amb el “malmenorisme” pasivitzant al moviment de masses, acaben facilitant-li la tasca a la dreta per a avançar amb el seu programa reaccionari. Així va passar el cop institucional al Brasil, sense que la CUT i el PT convoquessin a una lluita seriosa per a derrotar-lo. Així va passar el cop a Bolívia. I així van passar els ajustos de Macri a l’Argentina, després de la violenta protesta contra la reforma jubilatoria al desembre de 2017 que el peronisme i la burocràcia sindical van canalitzar cap a les eleccions presidencials de 2019 i ara encoratjant expectatives en el govern d’Alberto Fernández.

A altres notes venim discutint els aspectes estratègics per a passar de la “revolta” a la “revolució”, és a dir, de la protesta ciutadana a la intervenció de la classe obrera com articulador de l’aliança dels explotats. A Xile, experiències com el Comitè d’Emergència i Resguard de Antofagasta, una instància d’autoorganització democràtica que coordina els diversos sectors que participen en la lluita, són exemples que poden generalitzar-se si, com és probable, la classe obrera entra a la lluita amb les seves demandes, contra el despotisme patronal i la precarització, que són en última instància les basis en les que se sustenta el pretès “miracle” del neoliberalisme xilè.

La vaga general que paralitza França contra la reforma jubilatòria de Macron reactualiza la nostra aposta a l’emergència de la classe obrera, i en particular dels seus sectors que ostenten posicions estratègiques com els treballadors del transport, i a les experiències de coordinació i autoorganització que puguin obrir dinàmiques més clàssiques de revolució. No es tracta d’una espera passiva, sinó de construir partits revolucionaris que creïn les condicions i aixequin un programa per a aquesta perspectiva.


Facebook Twitter

Claudia Cinatti

Staff de la revista Estrategia Internacional, escribe en la sección Internacional de La Izquierda Diario.

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE