×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Breu alto-el-foc a Gaza: una pausa per a l’intercanvi d’ostatges i ajuda humanitària

Un acord insuficient que no detindrà el genocidi que porta endavant Israel sobre la població palestina.

Redacció internacional

dijous 23 de novembre de 2023
Facebook Twitter

Mentre Hamàs i el govern israelià es posaven d’acord en l’esquema que permetrà un intercanvi d’ostatges en una delimitada finestra de cessament del foc, les bombes d’Israel continuaven amb l’assassinat massiu a Palestina.

Dimarts, desenes de persones van morir en criminals bombardejos a dos hospitals de Gaza, nadons eren evacuats a hospitals d’Egipte amb l’esperança de tenir millor sort que els centenars assassinats en aquest mes i mig de genocidi a la Franja.

Israel i Hamàs van aconseguir un acord per a un bescanvi d’ostatges per presos palestins, que anirà acompanyat d’un alto-el-foc d’almenys quatre dies, que donarà un respir a la població civil del devastat enclavament.

No obstant això, l’acord no implica la fi de la guerra, segons han subratllat totes dues parts. El primer ministre Benjamín Netanyahu va insistir anit que els combats no cessaran fins que s’hagin "destruït per complet" les capacitats militars d’Hamàs.

Per part seva, el grup va destacar que la treva permet un "alleujament i l’oportunitat de curar les ferides de la Franja", però que "consolida la voluntat de la resistència" per continuar lluitant contra l’"enemic sionista". En un comunicat, el moviment va matisar que els ostatges "no civils" sota control de les milícies "no obtindran la llibertat fins que tots els presos palestins siguin alliberats".

El pacte, mediat per Catar, Egipte i els Estats Units, va ser acceptat tant pel Govern israelià com la cúpula de Hamas en la matinada del dimecres. Turquia també ha reivindicat la seva actuació en aquestes negociacions per la via de Catar.

S’espera que l’acord es posi en marxa en les pròximes 24 hores. Està centrat en l’intercanvi d’ostatges a raó de tres alliberats per Israel per cadascun alliberat per Hamas, prioritzant dones i menors d’edat, i en aquest marc un alto-el-foc en el qual es permetria l’ingrés d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Segons l’acord està dividit en dues fases. Un primer moment en el qual Hamas es compromet a lliurar almenys 50 ostatges dels més de 240 que va segrestar el passat 7 d’octubre. Israel, per la seva part excarcerarà, a una primera tanda de 150 presoners palestins que no hagin estat condemnats per delictes de sang. Durant aquest procés hi haurà un alto-el-foc total de quatre dies.

Si aquesta primera fase surt bé, es passaria a un segon moment en el qual la treva es podrà estendre fins a 10 dies perquè Hamas alliberi fins a 100 ostatges vius, a canvi de l’excarceració de fins a 300 presos palestins.

L’acord també contempla l’entrada a la Franja, inclosa la part nord, d’entre 100 i 300 camions amb aliments i ajuda mèdica, a més de combustible. La Creu Roja podrà entrar a visitar als ostatges de les milícies palestines de la Franja i els brindarà atenció mèdica.

L’Exèrcit israelià es compromet a no sobrevolar amb drons i avions l’enclavament durant sis hores diàries mentre la treva estigui en vigor per permetre a Hamas localitzar a ostatges que es troben en poder d’altres grups armats, com el Gihad Islàmic, que també va donar suport a l’acord.

Ara com ara no seran alliberats soldats ni homes (excepte ancians i ostatges amb nacionalitat estrangera) ni es recuperaran els cadàvers d’ostatges morts.

El cessament del foc i ingrés d’ajuda humanitària que donarà un respir a les i els gazatís com a màxim per deu dies no és suficient per a detenir la barbàrie que el món està veient en viu i en directe. Sens dubte l’enorme rebuig que s’ha materialitzat en enormes manifestacions als Estats Units, el Regne Unit, Turquia, Jordània, Líban, i tants altres països ha pressionat als governs a posar-li pausa a aquest genocidi sobre el poble palestí. És imperatiu redoblar la mobilització internacional en solidaritat amb el poble palestí per a detenir definitivament aquest genocidi.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris