×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Benvolguts camarades, una rebel·lió obrera contra la burocràcia a l’URSS

Benvolguts camarades del veterà director rus Andrei Konchalovsky narra les protestes dels treballadors russos en els anys seixanta. Una fita que el director aprofita per a presentar un retrat d'aquella societat en l'època postestalinista. Des del 9 de juliol es pot veure en cinemes.

Clara Mallo

diumenge 18 de juliol de 2021
Facebook Twitter

La pel·lícula d’Andrei Konchalovsky es va fer amb el Gran Premi del Jurat en la passada edició del Festival de Venècia. Konchalovsky ja havia conquistat al jurat del festival venecià en diverses ocasions. En 2014 va guanyar el Lleó de Plata a la millor direcció pel Carter de les nits blanques i en 2016 va tornar a guanyar aquest premi amb Paradís.

La pel·lícula narra els fets ocorreguts l’1 i 2 de juny de 1962 a la ciutat de Novocherkassk, antiga capital de la regió del Don, que va començar amb una vaga obrera en una fàbrica de motors contra l’augment de preus i va derivar en una mobilització de desenes de milers a la seu del govern local. Un aixecament que va ser brutalment reprimit donant lloc a una massacre i on també es va perseguir els dirigents obrers; 14 van ser jutjats, la meitat executats i els altres condemnats a treballs forçats. [1] Esdeveniments que la burocràcia va tractar de mantenir en secret a través de la coerció a tots els habitants de la ciutat, tal com pot veure’s en el film. El detall de l’ocorregut no va ser conegut fins a 1992, any en què es va iniciar la primera recerca oficial sobre els fets. Yuri Bagrayev, va ser el fiscal d’aquella recerca i ha participat com a assessor en la pel·lícula de Konchalovsky.

No obstant això, malgrat els intents per part del règim soviètic per mantenir ocults els fets, sobretot la reacció del règim davant aquests, les manifestacions obreres de Novotcherkask de juny de 1962 van ser conegudes i vistes dins i fora de la Unió Soviètica com un fita que mostrava dins de la Unió Soviètica, la presa de consciència dels obrers en l’etapa poststaliniana, el seu desig de viure millor i el cada vegada menor temor a expressar les seves reivindicacions. Així ho reflectia Pierre Broué en el seu llibre El partit bolxevic, publicat en 1975:

Durant l’estiu de 1961, la vaga dels obrers de les drassanes navals i les manifestacions obreres de Novocherkask al juny de 1962 contra les elevacions dels preus, constitueixen nous indicis d’aquesta presa de consciència dels obrers que es converteix així en l’esdeveniment decisiu postestalinià. [2]

Aquest “esdeveniment decisiu” al qual fa referència Broué i la manera en què reacciona la burocràcia davant aquest nou context, constitueix l’eix de la pel·lícula. En el film es mostra com l’aparell burocràtic es va organitzar precipitadament per a encobrir els fets i per a controlar qualsevol iniciativa de les masses. Uns fets que permeten a Konchalovsky presentar un magnífic retrat del clima social de l’època postestalinista, les contradiccions de la societat i un esquema de les diferents forces socials.

Resulta fàcil submergir-nos en el clima de l’època gràcies a les imatges monocromàtiques i en 4:3, format de l’època. També en la psicologia, l’agitació i el nerviosisme dels buròcrates de la ciutat, els de les capes més baixes d’aquesta piràmide de privilegiats, davant els nous esdeveniments gràcies als angles i enquadraments claustrofòbics i l’agitació d’algunes escenes.

Precisament, Konchalovsky tria com a protagonista de la història a Lyuda (Yuliya Vysotskaya), una dona que és membre del partit comunista local, una gran defensora dels ideals del règim i una nostàlgica de l’època estalinista. Durant la vaga, Lyuda veu com l’exèrcit, enviat pel Kremlin, dispara als manifestants entre els quals es troba la seva filla, treballadora de la fàbrica. Aquest succés farà trontollar les seves conviccions.

Lyuda sembla expressar les contradiccions de la burocràcia, així com les relacions complexes entre l’estat, la burocràcia i la classe obrera, que com definia Trotsky, en les seves polèmiques sobre el caràcter de l’URSS “són molt més complexes dels que s’imaginen els «demòcrates» vulgars.” (…) Els obrers són realistes. Sense fer-se il·lusions sobre la casta dirigent, al menys sobre les capes d’aquesta casta a les quals coneixen una mica més de prop, la consideren, de moment, com la guardiana d’una part de les seves pròpies conquestes” [3]

En el mateix text, Trotsky planteja:

La immensa majoria dels obrers ja és hostil a la burocràcia; les masses pageses li professen un vigorós odi plebeu. Si, al revés dels pagesos, els obrers gairebé no lluiten això no solament es deu a la repressió, sinó a la por que tenen a una restauració capitalista. [4]

Aquest odi va esclatar en els esdeveniments de Novocherkassk, quelcom que la pròpia Lyuda no és capaç de comprendre en la pel·lícula, des de la seva posició en la burocràcia, la qual cosa es tradueix en un sentiment d’hostilitat cap als obrers, inclosa la seva pròpia filla.

Assassinat per mandat de Stalin, Trotsky no va conèixer l’època postestalinista, però ja molt abans havia analitzat les tendències cap a aquesta separació i enfrontament entre la casta burocràtica i les masses obreres i pageses a l’URSS. Una separació que es va traduir en un rebuig creixent dels obrers cap a la casta burocràtica i que, tal com expressa Broué, va adquirir un nou caràcter en l’època postestalinista donant lloc a aquest “esdeveniment decisiu”, és a dir, a la rebel·lió espontània contra la burocràcia.

La societat soviètica de finals dels anys 50 i principis dels 60 era molt diferent a la de les dècades anteriors. La bona situació econòmica que va viure l’URSS, principalment entre 1954 i 1960, li havia permès millorar qualitativament el nivell de vida de la població, una situació que s’assemblava a l’Estat de benestar a Occident. Això és una cosa que veiem a la casa de Lyuda, que en tractar-se d’una petita buròcrata viu en un edifici popular i posseeix els mateixos béns domèstics dels seus veïns. Petits electrodomèstics a casa, nevera, planxa, televisor... No obstant això, a partir de 1959 arriba la fi dels anys daurats i el govern de Kruschev comença a prendre mesures impopulars, com a pujades de preus i retallades salarials. Aquesta situació donarà lloc als fets narrats en la pel·lícula, un dels pocs aixecaments massius a Rússia que s’assemblaven a altres lluites als països de l’Est.

El director Andrei Konchalovsky ha expressat en diverses entrevistes que el seu “objectiu era reproduir escrupolosament i amb gran detalli l’època de l’URSS dels anys 60.” Una situació de tensió que el director aconsegueix transmetre magistralment. També va expressar en una entrevista a The Guardian el següent:

Crec que el poble soviètic de la postguerra, els que van lluitar en la Segona Guerra Mundial fins a la victòria, mereixen tenir una pel·lícula que reti homenatge a la seva puresa i a la tràgica dissonància que va seguir a la realització del diferents que eren els ideals comunistes de la realitat que els envoltava.

Aquesta “tràgica dissonància” no obstant això, és la contradicció insalvable del conflicte entre les masses treballadores i la burocràcia parasitària estalinista. Una contradicció que s’anava fent cada vegada major ja amenaçava les bases mateixes de l’Estat obrer, si no s’acabava amb la casta burocràtica a través d’una revolució política. En aquest sentit és interessant l’al·lusió a les anàlisis de Trotsky sobre la qüestió.

Trotsky va ser qui va donar l’explicació més profunda del fenomen de la burocratització de l’URSS i una definició de la pròpia burocràcia soviètica. En la seva obra publicada en 1936 Què és i a on va l’URSS?, més coneguda com La Revolució Traïda va desenvolupar totes les contradiccions de l’Estat Obrer rus en l’etapa de la burocratització. El fundador de l’Exèrcit Roig va elaborar el concepte d’Estat obrer degenerat burocràticament, establint una distinció entre el règim polític i l’Estat per a definir l’URSS enmig dels debats oberts sobre la seva naturalesa en la dècada dels 30. Aquesta encertada definició polemitzava contra aquells que definien l’URSS com un Estat de naturalesa capitalista. La definició de Trotsky li va portar a plantejar com a programa la necessitat d’una revolució, que seria en allò fonamental política i no social –encara que inclogués alguns elements socials– per a acabar amb la casta burocràtica.

La presentació dinàmica de les diferents forces socials de l’època i les contradiccions de les mateixes es completa en la pel·lícula a través dels diferents personatges. La filla de Lyda, Svetka (Yulia Burova), és una jove treballadora de la fàbrica que participa en la vaga i desapareix durant la repressió. Svetka representa la presa de consciència dels obrers en l’etapa postestaliniana, expressada també en una nova generació, amb un desig més gran de viure millor i cada vegada menys por d’expressar les seves reivindicacions. Així es produirà un major qüestionament a l’aparell burocràtic.

Aquest fenomen pot percebre’s també en una “nova ofensiva dels escriptors d’esquerra” com indica Broué:

La novel·la de Dudintsev, el poema de Krisanov sobre els buròcrates que «necessiten cors de ferro que facin el que se’ls ordena», l’antologia de Literaturnaya Moskva on A. Kron denuncia el «culte», «estrany a les tradicions democràtiques revolucionàries» i creador de la «jerarquia dels seus propis servidors» constitueixen les fites pròpies d’aquesta campanya. [5]

Per a Broué, fins i tot, aquesta crítica dels escriptors cobra accents veritablement revolucionaris. “En La palanca de Yashin, uns joves comunistes obren les finestres de l’habitació on els responsables s’asfixien amb les seves mentides i els seus xantatges. En Opinió privada, Daniel Granin descriu una reunió del partit on la base, encarnada per l’«heroi positiu» Barisov, fa fracassar els plans dels buròcrates que havia decidit no sols qui havia de sortir triat, sinó també qui eren els que anaven a presentar als seus candidats. Cap text aconsegueix expressar millor (…) la profunda necessitat de democràcia, concebuda com la participació de tots sense excepció en l’exercici de les responsabilitats i, per tant, del poder que va sorgir a Hongria, a Polònia i a Txecoslovàquia, a l’URSS, a la Xina i en altres països per la mateixa època.” [6]

En el film de Konchalovsky és Svetka, la filla de la protagonista, qui representa a aquesta nova generació de joves estudiants i obrers per als qui la fi de l’estalinisme va suposar una relativa llibertat d’informació i expressió però que, al mateix temps, van veure com les seves aspiracions democràtiques xocaven de front amb la continuïtat del règim burocràtic permanentment degenerat.

La mort de Stalin al març de 1953 va ser com un anunci per a l’inici d’un procés de major rebel·lió obrera contra la burocràcia als països de l’Est. Un procés que va començar en la zona del Glacis, però que després es traslladarà cap als territoris de l’URSS, tal com pot veure’s en la pel·lícula.

Tal com Trotsky va pronosticar, sense un règim de democràcia proletària, sense reconstruir el poder dels Soviets o altres organismes d’autoorganització, no hauria de ser possible l’avanç cap al socialisme. La falta de democràcia obrera, juntament amb l’aspiració a millores materials, va ser el motor d’aquestes rebel·lions obreres iniciades en la dècada dels 50. Encara que la falta de corrents revolucionaris que plantegessin la perspectiva de la revolució política enfront de la burocràcia va deixar desarmats estratègicament a aquests processos, permetent la seva derrota així com que aquest descontentament es canalitzés en les dècades següents cap a una política cada vegada més oberta de restauració capitalista.

També aquest pronòstic es trobava en La revolució traïda. L’estabilització de l’URSS a llarg termini era impossible, deixant lloc a dues hipòtesis: o bé tindria lloc una nova revolució que suprimís la burocràcia; o bé aquesta avançaria en la restauració capitalista i es transformaria en una nova burgesia, com vam veure dècades més tard. Alguna cosa que no va ocórrer sense la resistència de la classe obrera soviètica, tal com es pot intuir a partir d’aquesta pel·lícula.

Fitxa tècnica:

Títol original: Dorogie tovarishchi!
Any: 2020
Estrena en sales: juliol 2021
Durada: 120 min.
País: Rússia
Direcció: Andrei Konchalovsky
Guió: Elena Kiseleva, Andrei Konchalovsky
Fotografia: Andrey Naidenov
Repartiment: Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Alexander Maskelyne, Andrei Gusev, Yulia Burova, Serguei Erlish

Notes:

[1] Per a aprofundir en aquest tema, recomanem: Cinatti, C; L’actualitat de l’anàlisi de Trotsky enfront de les noves (i velles) controvèrsies sobre la transició al socialisme. Estratègia internacional núm. 22. Es pot consultar a: https://www.laizquierdadiario.com/la-actualidad-del-analisis-de-trotsky-frente-a-las-nuevas-y-viejas-controversias-sobre-la-transicion-al-socialismo

[2] Broue, P. El partit Bolxevic. p 669. Editorial Ayuso, 1973

[3] Lleó Trotsky; “La inevitabilitat d’una nova revolució” en La revolució traïda, capítol XI. Obres triades 6, Edicions IPS-CEIP

[4] Ídem

[5] Broué, P. El partit Bolxevic. p 670. Editorial Ayuso, 1973

[6] Ibíd.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"