×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Barcelona | Sindicats, organitzacions polítiques i socials protesten en el Consolat argentí en suport a l’aturada nacional del 24G contra l’ajust de Milei

L'acció és part de les desenes de convocatòries de solidaritat que es realitzen aquest dimecres en capitals de tot el món. Diversos sindicats, organitzacions polítiques com el CRT o LI, agrupacions juvenils, de dones i de la comunitat argentina, presenten un manifest unitari contra els ajustos i atacs antidemocràtics de Milei davant la Cònsol de Barcelona.

EsquerraDiari.cat

dimecres 24 de gener
Facebook Twitter

Un centenar de persones s’ha concentrat aquest migdia a les portes del Consolat argentí a Barcelona, situat en el cèntric Passeig de Gràcia. Representants d’organitzacions sindicals, polítiques i socials catalanes, al costat d’altres de la comunitat argentina, han volgut mostrar així la seva solidaritat amb l’aturada nacional convocada per a aquest dimecres 24 de gener contra el paquet d’ajustos del govern del dretà Javier Milei.


L’acte ha estat encapçalat per una pancarta amb el lema “Solidaritat amb el poble argentí. Fora els atacs de Milei”. Han participat representants de sindicats com la Intersindical Alternativa de Catalunya, la Intersindical - CSC, Comissions de Base - Co.Bas o la Unió General de Treballadors. La Núria de l’UGT ha manifestat que "estan aquí per donar suport a tota la classe treballadora i en contra de les reformes que vol imposar Milei per treure’ls els drets laborals als argentins".

Militants de formacions polítiques que compten amb grups germans a l’Argentina, han participat amb les seves respectives delegacions. És el cas del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, germà amb el Partido de los Trabajadores Socialistas.


El seu portaveu, Pablo Castilla, ha explicat com “el que passa a l’Argentina és una avançada, un laboratori, de les polítiques brutals d’ajust que propugna els sectors de l’extrema dreta que no paren de créixer. I no hem d’oblidar, que aquest auge té responsables també en els falsos “progressismes” o les burocràcies sindicals. Si Milei ha arribat on ha arribat és també conseqüència d’un govern peronista que va descarregar la crisi brutalment entre els sectors populars en forma de devaluació i una burocràcia amiga que va desactivar i va boicotejar una resposta col·lectiva des de baix. Aquesta és la catifa vermella per la qual avancen les idees d’individualisme extrem neoliberal que representa Milei. La jornada d’avui és tota una contratendència, la via per frenar a la dreta és la lluita de classes, torçar-li el braç i obrir una via independent de la nostra classe per fer-li pagar la crisi realment als capitalistes i la veritable casta. Amb aquesta perspectiva estan intervenint els nostres companys del PTS, al costat del sindicalisme combatiu i altres organitzacions de l’esquerra, que exigeixen a les direccions sindicals anar a un pla de lluita per derrotar fins al final els plans de Milei i qualsevol altre ajust”.

També han estat presents representants de grups com Corrent Roig, Socialismo y Libertad - germanada amb el MST argentí. Pia del Sol ha manifestat que estan aquí per solidaritzar-se amb el poble argentí. Molta gent està pensant en fer les maletes perquè la situació és de fam i no troben solució. Milei vol prendre el poder com si fos un emperador. - o Lluita Internacionalista - agermanada amb Izquierda Socialista -, o Esther Alcazar, portaveu de LI, que ha dit que "com amb tots els moviments de solidaritat hem d’estar a primera línia. Els nostres companys d’Izquierda Socialista del FIT són part dels convocants de la Vaga. Hi ha que aturar a l’ultra dreta que avança per tot arreu. Estem contra el DNI, contra el protocol de la Bullrich i contra la repressió a l’Argentina".

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de ContraCorrent (@contrac_cat)


Grups juvenils com Contracorrent han tingut una nodrida participació. Oli, membre d’aquesta agrupació, estudiant de Filologia i d’origen argentí, explicava que "es concentren davant el consulat argentí de Barcelona per donar solidaritat a tot el poble d’Argentina enfront els atacs de Javier Milei i les derogacions dels drets que vol imposar i aquesta tarda ens tornarem a mobilitzar en suport a la vaga general de la classe treballadora argentina".

També han participat grups feministes, com la Marea Verda de Catalunya. La Natalia, portaveu, comunicava que "estem aquí per mostrar el nostre rebuig a les polítiques de l’ultra dretà Milei com les pujades de preus per a les famílies treballadores. I com sempre, la nostra tradició dels exiliats dels anys 70 és venir al consulat a protestar i defensar als nostres germans".

En el mateix sentit Mariona Tasquer, portaveu de la agrupació de dones Pa i Roses recordava que “el moviment de dones a l’Argentina ha estat inspirador i un exemple de lluita per a les dones de tot el món. Una clara mostra que els drets només es poden aconseguir lluitant, i que només organitzades i lluitant de manera independent els podrem defensar dels qui ens els volen arrabassar de nou. A l’extrema dreta no hi ha una altra manera de parar-li els peus que d’aquesta manera”.


Durant l’acte, una delegació de les organitzacions convocants han pujat a les oficines del Consolat per a fer lliurament d’un manifest unitari signat per Comissions de Base, Contracorrent, Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores, Corrent Roig, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical - Confederació Sindical Catalana, Lluita Internacionalista, Marea Verda Catalunya, Mika Sororidad Internacionalista, Pa i Roses, Sector d’Inmigració de l’Assemblea Nacional Catalana, Socialismo y Libertad i Unió General de Treballadors de Catalunya. El reproduïm a continuació.

A la tarda, a plaça Sant Jaume, es realitzarà també una concentració i cassolada convocada per organitzacions de la comunitat argentina catalana.


***

AL CONSOLAT ARGENTÍ A BARCELONA
MANIFEST DE SOLIDARITAT AMB LA VAGA DEL 24E CONTRA L’AJUST DE MILEI


No fa ni un mes al càrrec i Javier Milei ha llançat un paquet de retallades històriques contra la classe treballadora i els sectors populars de l’Argentina. Avui, 24 de gener, la classe treballadora i els sectors populars realitzaran una primer aturada Nacional, per a intentar tombar-lo.

Les organitzacions sotasignants manifestem el nostre complet suport a aquesta jornada de lluita i el rebuig als brutals atacs socials i democràtics que representa el pla Milei.

Denunciem enèrgicament el Decret de Necessitat i Urgència, aprovat per l’executiu modificant centenars de lleis, i l’anomenada Llei Òmnibus, que es pretén fer passar en el Parlament. Es tracta de mesures que suposen una veritable contrareforma històrica, antiobrera, propatronal i servil als interessos imperialistes de les multinacionals nord-americanes i europees i a l’FMI.

Tots dos projectes inclouen mesures, com per exemple facilitar l’endeutament extern, privatitzar 41 empreses públiques, o una reforma laboral que liquida el dret a vaga, instaura un acomiadament lliure i barat, estén el model de subcontractació i afavoreix la contractació no registrada. També ja es fa veure el seu caràcter ultrapatriarcal, doncs, es canvia el subjecte de “persones gestants” a “dones embarassades” atacant així les dissidències; parla de la “vida des de la concepció” tornant enrere, en aquest aspecte, amb el que ja s’ha aconseguit amb la llei de l’avortament; i qüestiona el concepte de l’autonomia progressiva que permet a les dones i dissidències d’entre 16 i 18 anys exercir els seus drets sexuals i reproductius.

A això s’afegeix una brutal devaluació i la “llibertat de preus” que estan suposant, immediatament, una inflació mensual del 30%, milers de suspensions de contracte de treballadors públics, l’augment de les tarifes de serveis, transport i electricitat i una onada d’acomiadaments en el sector privat.

Un atac que cau sobre un llegat de crisi social, pèrdua de salari real i inflació, herència de l’anterior executiu d’Alberto Fernández i el seu ministre d’Economia, Sergio Massa.

Per a fer passar un embat com aquest, denunciem també que Milei està imposant mesures pròpies d’una dictadura per evitar la protesta social i l’organització obrera i popular. S’han prohibit les manifestacions que afectin el trànsit i es vol donar la potestat a les empreses per poder acomiadar lliurement i sense indemnització aquells treballadors que facin vagues o participin de piquets, perseguint els seus dirigents i organitzacions mitjançant un “protocol repressiu” de les forces federals.

Aquestes prohibicions van ser desafiades en una primera mobilització convocada per l’esquerra, el sindicalisme combatiu i els moviments socials el 20 de desembre passat, aniversari de les jornades que van fer caure el govern De la Rua en el 2001. Milers de persones també les desafien amb cassolades i protestes que s’estenen per tot el país contra l’ajust. Finalment, la central sindical CGT ha hagut de trencar la seva passivitat i ha convocat la jornada de vaga de 24h d’aquest 24 de gener, on l’esquerra exigirà un pla de lluita nacional.

Des de les organitzacions sindicals, socials i polítiques de la classe treballadora i els sectors populars de Catalunya, fem nostra la lluita del poble argentí contra el brutal pla de Milei, que és una espècie de laboratori de l’extrema dreta continental i internacional per aplicar dures receptes d’ajustament sobre les majories socials.

És per això que prendrem totes les mesures de mobilització i pressió necessària per secundar i que s’aconsegueixin els seus objectius de tirar-les enrere.


Comissions de Base
Contracorrent
Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores
Corrent Roig
Intersindical Alternativa de Catalunya
Intersindical - Confederació Sindical Catalana
Lluita Internacionalista
Marea Verde Catalunya
Mika Sororidad Internacionalista
Pa i Roses
Sector d’Inmigració de l’Assemblea Nacional Catalana
Socialismo y Libertad
Unió General de Treballadors de Catalunya


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna