×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Arrenca amb força la vaga general feminista a Euskal Herria

La vaga general feminista convocada pel moviment feminista del País Basc juntament amb sindicats com ELA, LAB, ESK, EHNE, Etxalde i CGT ha començat amb piquets i mobilitzacions en desenes de localitats. La vaga apunta a exigir "sistema públic comunitari de cures". Un gran exemple per al moviment feminista a tot el món!

Josefina L. Martínez

dijous 30 de novembre de 2023
Facebook Twitter

Des de primera hora, aquest 30 de novembre s’han realitzat piquets en diversos llocs de treball. “Manifestacions lentes” convocades pel moviment feminista basc i els sindicats han bloquejat els accessos a ciutats com Bilbao, Portugalete o Durango. L’objectiu d’aquestes manifestacions simultànies en diversos punts, és “alentir el màxim possible el trànsit”.

El Moviment feminsita d’Euskal Herria i els sindicats bascos han destacat l’“ampli seguiment” que està tenint la primera Vaga Feminista General. Més de 1.500 comitès d’empresa s’han adherit a la vaga feminista. Una vaga que constitueix un gran exemple a seguir pel moviment feminista en l’Estat espanyol.


La vaga del 30 de novembre ha estat convocada pels sindicats i el moviment feminista com a vaga general, tant treballadores com treballadors del sector públic i privat estan cridats a fer vaga i sumar-se a les mobilitzacions. El lema principal de la vaga és “Pel dret col·lectiu a la cura”, per exigir un “sistema de cures públic i comunitari” i per denunciar "la privatització i mercantilització" de les cures, a través de residències o clíniques privades.

La vaga es ve preparant des de fa força temps, amb les reunions de plataformes feministes durant la pandèmia. Més tard, els sindicats es van sumar per a convocar la vaga general. A Euskadi es realitzen fa diversos anys importants vagues en sectors precaris i feminitzats, vagues llargues com les de les treballadores de residències, treballadores d’educació i sanitat, o les treballadores de la neteja en el Museu Guggenheim o treballadores de la neteja de Correus de Bizkaia.

Les convocants assenyalen que la major part del treball de cures (cura d’ancians, nens, malalts, persones dependents, sistema educatiu i sanitari) recau sobre les dones. Ja sigui en treballs domèstics no remunerats i invisibilitzats, o en treballs assalariats, precaris i mal pagats. La majoria d’aquests treballs precaris involucren a dones migrants en situació irregular, per la qual cosa en la vaga també es demana la derogació de la llei d’estrangeria.

“Els sindicats convocants i el Moviment Feminista hem volgut remarcar que aquesta Vaga Feminista General va més enllà de l’àmbit productiu. Fruit de les anteriors Vagues Feministes, l’eina de la vaga ha estat ampliada, per donar cabuda tant al treball productiu, com a tots aquests treballs de cures no remunerades i invisibilitzats que majoritàriament realitzen les dones. A més, la realitat d’una gran part de les treballadores dels sectors de les cures és que es troben afectades pels serveis mínims, o es troben en situació administrativa irregular, o fan treballs de vigilància intensiva i no remunerats que no es poden parar. Per totes elles, el pròxim 30 de novembre sortirem a la vaga i omplirem els carrers” assenyalaven les organitzacions convocants de la vaga.

Euskadi ja ha organitzat altres vagues feministes, el 8 de març de 2018 i de 2019, quan aquestes van ser convocades en tot l’Estat i per tots els sindicats. En aquesta ocasió, la majoria sindical basca és convocant de la vaga. No obstant això, CCOO i UGT han considerat que la vaga general no era una “eina útil” per a les demandes feministes.

La vaga afectarà el sistema educatiu (universitat, instituts i escoles), sanitari, el transport, i a milers d’empreses privades i serveis públics. El govern basc ha decretat serveis mínims en diferents àmbits.


Durant tota la jornada estan programats piquets de protesta en diverses ciutats. A Bilbao, està planificada una concentració enfront del Palau Foral i dues grans concentracions enfront de l’Ajuntament, una al migdia i una altra a la tarda, com a tancament d’una manifestació que arrencarà a les 17.30 hores.


La vaga feminista ha arrencat a Àlaba amb piquets enfront de la fàbrica de Michelin des de les 6 del matí. L’Ertzaintza ha intervingut amb càrregues contra les manifestants i ha detingut a dues persones acusades de «desordre públic».


Entre les reivindicacions de la vaga, també s’han vist exigències de reducció de la jornada laboral.


Des de fa diversos anys, les treballadores de diferents sectors com a residències, neteja, sanitàries i educació venen portant endavant importants vagues al País Basc, com les treballadores de neteja del Museu Guggenheim.

La vaga general feminista del País Basc és un gran exemple per a tot el moviment feminista en l’Estat espanyol i a nivell internacional. Aquest és el camí per lluitar per les reivindicacions més sentides de les dones, especialment de les dones treballadores i les migrants: unint la nostra lluita amb la del conjunt de la classe treballadora, una classe obrera més feminitzada i racialitzada que mai. Visca la vaga general feminista!


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï