×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Argentina: maratoniana sessió sobre l’antipopular "Llei Òmnibus" de Milei

La llei cerca donar-li plens poders al president en diverses àrees per governar per decrets, pretén privatitzar empreses públiques, conté atacs a la cultura, a l'educació, a treballadors estatals, a lleis ambientals i pretén avançar en la criminalització de la protesta. Hi haurà mobilitzacions i cassolades al Congrés i a tot el país.

Redacció internacional

dijous 1 de febrer
Facebook Twitter

Passades les 10 del matí (hora local) d’aquest dimecres va donar inici la sessió extraordinària de la Cambra de Diputats de la Nació a la qual es tracta per a la seva votació el projecte del Poder Executiu conegut com a Llei Òmnibus. Per a poder realitzar-se la sessió, l’oficialisme (que a penes compta amb 38 diputats) va aconseguir el quòrum gràcies al suport de diputades i diputats de l’"oposició còmplice", tal com la van caracteritzar des del Frente de Izquierda Unidad.

Quan el tauler va arribar als 129 diputats al recinte, número necessari per al quòrum i va continuar pujant fins als 139 en tot just uns segons, el president de Cambra baixa, Martín Menem, nebot del mort expresident i membre del partit del president, La Llibertat Avanza, va donar inici a la sessió.

Els blocs que van donar el quòrum van ser: La Llibertat Avanza i altres blocs aliats que abans formaven part de la coalició dretana Juntos por el Cambio (41); el PRO, partit de l’expresident Mauricio Macri i altres blocs (40); la totalitat de la Unión Cívica Radical, partit del mort expresident Fernando De la Rúa (34), Hacemos Coalición Federal, espai liderat per Miguel Ángel Pichetto (qui va liderar durant disset anys el bloc de diputats del peronisme) va aportar unes 20 banques. També es van asseure per a donar quòrum els integrants d’Innovació Federal (9) que representen als governadors de les províncies de Salta (ex Unió per la Pàtria), Misiones, Rio Negro i Neuquén. Van donar el quòrum també els 3 tucumans ex Unión por la Patria. Responen al governador peronista d’aquesta província Osvaldo Jaldo, i van negociar amb La Libertad Avanza alguns punts de la llei (en benefici de Ingenio Ledesma i exportadors de la llimona) a canvi de donar suport al projecte del Poder Executiu.

Els qui es van negar a donar el quòrum són els diputats i diputades de Unión por la Patria (99), el Frente de Izquierdas Unidad (5) i el Partido Socialista de Santa Fe (2), els qui van confirmar el rebuig en general a la llei del govern.

Hi ha mirades posades en altres possibles canvis de bàndol de Unión por la Patria: el de catamarqueños. Les sospites van aparèixer amb la participació de representants del governador de Catamarca, Raúl Jalil, a la reunió amb els governadors de Juntos por el Cambio que donen suport a la llei òmnibus i els blocs col·laboracionistes. Consultat per aquest mitjà, un dels diputats de Unión por la Patria va informar que "almenys van estar a la reunió del bloc", per el que en el seu cas no van donar quòrum.

Passades les 11 hores va prendre la paraula Myriam Bregman, diputada del PTS al Frente de Izquierdas per la Ciutat de Buenos Aires.


Quan Bregman va acabar la seva intervenció, des del sector “liberfacho” es van escoltar diversos esbroncs i, des d’una de les graderies del públic, una veu clara va proferir diversos insults que van ser escoltats per gairebé totes i tots els diputats presents. Aquest atac directe a la legisladora d’esquerres va ser de Tomás Agote, qui ocupava una cadira al sector que li havia estat reservat al grup Pimes Emprenedors i Productors (PEP) liderat per l’empresari Rodolfo Llanos, que des de desembre es va fer conegut per les seves reiterades aparicions públiques en defensa del govern de Javier Milei.

Malgrat la resistència inicial del president de la Cambra baixa Martín Menem (tal vegada per conèixer-lo), per comanda de gairebé tots els blocs opositors, finalment Esgoti degué ser retirat del recinte. Minuts abans la diputada oficialista Romina Diez i el legislador porteny Ramiro Marra (present als passadissos del recinte) van parlar amigablement amb Agote, potser buscant que demanés disculpes o alguna cosa per l’estil. Més enllà d’aquests intercanvis, l’empresari va ser obligat a abandonar el Congrés custodiat per personal de seguretat.

Prop de les 14.45 hores va parlar Christian Castillo, diputat nacional del PTS al Frente de Izquierdas per la província de Buenos Aires, qui va fonamentar els motius del rebuig d’aquest espai al projecte de Llei Òmnibus que impulsa l’oficialisme. Entre ells va destacar, totes les violacions i nul·litats que es van cometre al tractament en comissions. Va qualificar de "mamarracho" la iniciativa. El diputat va afirmar a més que "l’única actitud responsable enfront d’aquesta Òmnibus és enfrontar-la amb tota la força al congrés i als carrers".

"No és responsable votar una llei amb facultats delegades que li dona poders de monarca a qui diu que el femenisme és l’enemic, que vol imposar un estat policial, que vol escombrar amb els drets dels treballadors i nega el canvi climàtic", va dir.


A continuació, Nicolás del Caño el diputat nacional del PTS-Frente de Izquierdas també per la província de Buenos Aires va denunciar que la llei Òmnibus “té noms i cognoms concrets, com Galperin de Mercado Libre, com Rocca de Techint, com Marcelo Mindlin”.


En una posterior moció de privilegi, Del Caño va defensar el dret a la protesta, va criticar els atacs del diputat oficialista no sols contra dirigents i referents de l’esquerra, sinó també contra treballadors que exerceixen el legítim dret a reclamar. Va fer a més un fort reclam a la Confederació General del Treball (CGT), principal central sindical del país, que va fer un atur nacional aïllat el 24 de gener.

La CGT té la responsabilitat de donar-li continuïtat a l’atur contra tot el pla d’ajust de Milei.


També va prendre la paraula el diputat nacional del PTS-FITU per la província de Jujuy, Alejandro Vilca, qui va denunciar l’intent del Govern i les patronals de precaritzar fins i tot més les condicions laborals de la classe treballadora. Va rebutjar, a més, l’atorgament de facultats especials que fa la Llei Òmnibus i el megaDNU. “Posem dia i data per a reunir-nos en aquesta Cambra i rebutjar el DNU”, li va plantejar al conjunt dels diputats opositors.


Als carrers de tot el país es desenvolupen mobilitzacions, concentracions i “cacerolazos”, com la concentració que té lloc enfront del Congrés de la Nació a Buenos Aires. Des del mig dia, sectors dels moviments desocupats es concentren en la Plaça Congrés, enfront del Parlament argentí.

Des de les 17 hores, organismes dels drets humans, de la cultura, del sindicalisme combatiu i veïnes i veïns autoconvocats en les Assemblees Populars de Buenos Aires es van sumant a la jornada de lluita.

Manifestants autoconvocats de la zona sud de l’àrea metropolitana van arribar a la plaça exigint una vaga general.

@juv.pts

LLEGANDO ASAMBLEAS AUTOCONVOCADAS EN REPUDIO AL PLAN DE MILEI

♬ golden hour - piano version - main character melodies


El govern els espera amb un operatiu repressiu molt important.


La diputada Myriam Bregman i el diputat Nicolás del Caño es van pronunciar sobre el provocador operatiu repressiu de la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich.


La legisladora portenya Alejandrina Barry pel PTS al Frente de Izquierdas va exigir la retirada de la gendarmeria i va defensar el dret a protestar.


Malgrat això creix la mobilització. Les assemblees populars arriben a la protesta al Congrés.


La Izquierda Diario de l’Argentina està convocant a tots els seus lectors a sumar-se a la protesta a les afores del Congrés Nacional per a derrotar amb la mobilització aquesta llei reaccionària. Així mateix exigeix a la CGT i les centrals sindicals un nou atur nacional urgent.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah