×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Aragonès és investit president: un govern més de l’autonomisme liberal

Pere Aragonès ha sigut triat president del Govern de la Generalitat en el seu tercer intent i una vegada ERC i Junts han arribat a un acord després de mesos de negociacions. Un Govern que continua amb el full de ruta del processisme autonomista liberal.

EsquerraDiari.cat

divendres 21 de maig de 2021
Facebook Twitter

Pere Aragonès ha sigut elegit avui per al parlament president del Govern de la Generalitat amb els vots favorables de la seva formació, ERC, juntament amb els de Junts i la CUP.

Després de mesos de negocacions entre ERC i Junts d’encà les eleccions del 14 de febrer, finalment s’ha arribat a l’acord entre ambdues formacions per a investir Aragonès com a 132è president de la Generalitat en un Govern de coalició.

Una entesa en la que la CUP ha actuat d’intermediari per fer asseure ambdues formacions burgeses sota quatre punts mínims per a redreçar les negociacions i fer possible l’investidura de Pere Aragonès.

D’aquesta forma es posa també punt final a una situació d’interinatge, després de la repressió per part del Règim del 78, quan el Tribunal Supremo va ratificar la comdemna del TSJC a Quim Torra per desobediència allà pel mes de setembre. D’ençà Aragonès havia assumit la presidència en funcions.

No obstant, un govern entre ERC i Junts no és sinó una reedició de l’últim executiu en el que enmig de la pandèmia és va optar per rescatar als grans empresaris, aplicar les mateixes restriccions socials que el Govern central de Pedro Sánchez i fer pagar la crisi al conjunt de la classe treballadora i a les milers de families que s’han anat quedant sense ingresos.

El Govern de la Generalitat sortint, que és una viva imatge del que ens espera amb el Govern presidit per Pere Aragonès va deixar morir a milers de residents per no prioritzar mesures que afectessin els grans lobbies capitalistes.

En comptes d’això, es van refermar contractes milionaris amb grans empreses, mentre les UCI de les cliniques privades seguien buides o el material de tota la industria farmacèutica seguia en mans de grans families com Almirall o Grifols.

No obstant, si per alguna raó s’ha demorat la formació de govern fins quasi el limit establert és per les diferències en com ambdues formacions burgeses tenien pensat enfrontar aquesta nova legislatura de retorn a l’autonomisme.

Sí bé ERC creu que la taula de diàleg amb el Govern de PSOE y Unidas Podemos ha de ser el principal organisme per a postergar la independència de Catalunya per a les calendes gregues, Junts mantenia que el Consell per la República havia de tenir el seu pes enfront l’embat amb l’Estat espanyol. Ambdos organismes, al cap i a la fi, només serveixen per desactivar la mobilització als carrers.

Sens dubte però, la qüestió més de fons era també les dificultats per arribar a un acord en el repartiment de les conselleries de major pes, tenint en compte que en aquesta legislatura s’haurà de fer-se càrrec de la gestió de les ajudes milionàries de la Unió Europea enfront de la crisi de la Covid-19.

Per últim, cal recordar també que Pere Aragonès va ser el principal promotor de la Llei Aragonès, projecte que pretenia aprofundir en la privatització dels serveis públics i elevar al seu màxim exponent el caràcter neo-liberal del Govern.

Aquest és, si més no, una rèplica del Govern al que la CUP acaba de donar suport, posposant, a més, la independència de Catalunya per a dintre de deu o vint anys, tal i com afirma Oriol Junqueres, mentor i antecessor de Pere Aragonès.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques