×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Aquesta pujada no la paguem": Segona jornada d’accions de #StopPujadesTransport

Ahir va tenir lloc la segona jornada d'accions descentralitzades a Barcelona contra la nova pujada de les tarifes de transport públic.

Verónica Landa

dijous 11 de gener de 2018
Facebook Twitter

La pujada del 2% en els bitllets de transport públic de Barcelona -2,3% en alguns casos, i un 3% en el cas de bitllets turístics-, és la primera que es fa des de fa cinc anys. Els únics bitllets que es mantenen en el mateix preus són la T-Jove normal i les destinades a joves de famílies nombroses o monoparentals.

El passat 3 de gener la plataforma #StopPujadesTransport convocava la primera protesta contra l’increment dels bitllets integrats. Ahir, 10 de gener, la protesta tornava a les estacions de metro. Fontana, Clot, Virrey Amat, Llucmajor o Santa Coloma eren algunes de les estacions on es van escoltar crits "d’Aquesta pujada, no la paguem" o "Transports públics a preus populars", i també "Que pagui Colau".

L’augment està marcat pel Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la vicepresidenta del qual és Mercedes Vidal (Barcelona En Comú i Esquerra Unida i Alternativa). En aquest Consell també participen Antonio Poveda i Zapata (PSC), alcalde de Sant Joan Despí, que en 2011, es va saber que cobrava dietes de 31.600 euros, més un sou de 66.200 euros. Solament per davant d’ell, es trobaven Xavier Trias (CiU) i Antonio Balmón (PSC); Balmón continua al Consell d’Administració com a vocal. Pere Grau, el Director General d’ATM, va cobrar el 2016 109.663 € per aquest càrrec i Enric Ticó i Buxados, vocal del Consell d’ATM i President de Ferrocarrils de la Generalitat, va cobrar 128.368 € el 2016 pel segon càrrec. Es poden consultar aquí les retribucions a màxims responsables executius del sector públic.

En el cas de Mercedes Vidal i d’Antonio Poveda, tots dos són també part de la directiva de TMB, sent Vidal Presidenta i Poveda Vicepresident. TMB l’any passat va brillar pels seus atacs al personal de Metro, que va protagonitzar diverses jornades de vagues contra la precarietat i la privatització del transport públic de Metro.

Durant els mesos de negociacions i jornades d’aturs i vagues, des de la direcció de TMB i des de l’Ajuntament de Barcelona es repetia un discurs que buscava treure’s de sobre les responsabilitats de les condicions laborals. A més d’atacar directament a la plantilla de Metro tractant-los de "privilegiats" i publicant els seus sous, amb la intenció de confrontar i acabar amb la solidaritat de la resta de la classe treballadora. No obstant això, es van oblidar -intencionadament- de publicar el salari dels seus directius, i les dietes que fins a 2015 han estat cobrant.

La plataforma #StopPujades va néixer en el marc de l’augment de tarifes de 2014, per frenar el ’tarifazo’ i per tornar a preus pre-crisis. Fa anys l’augment el va portar endavant el PSC primer i després CiU. En aquesta ocasió és el govern de Barcelona en Comú, un "govern del canvi" que portava al seu programa electoral de 2015, quan va guanyar les municipals, "impulsar el transport públic amb preus socials". I en el programa per a les eleccions del 21-D hi constava "abaratir els preus dels abonaments de transport públic, garantint l’accés a tots els i les joves".

No obstant això, la pujada de preus aprofundeix en el camí que viatjar en transport públic sigui un luxe. Prèviament a aquesta pujada, ja es feia difícil pagar-los, sobretot per a la joventut amb treballs cada vegada més precaris i sous de misèria. Ara la pujada, encara que sembli menor, suposa una despesa extra per poder desplaçar-se per aquesta ciutat per a rics i turistes.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria