×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Aquest 23 i 24 d’octubre: Vaga General activa amb mobilització i continuïtat fins a tirar a baix a Piñera!

Us presentem una declaració del nostre grup germà a Xile, el Partido de Trabajadores Revolucionario que ha fet una important declaració davant de la vaga general de 48hs que comença demà i amb un procés de lluita que porta més de 10 dies.

Partido de Trabajadores Revolucionarios

dimarts 22 d’octubre de 2019
Facebook Twitter

Tots a la Vaga General. A baix l’Estat d’Emergència i fora els militars dels carrers. Per assemblees i coordinadores per a impulsar la vaga i donar-li continuïtat amb pla de lluita. Assemblea Constituent Lliure i Sobirana imposada per la mobilització sobre les ruïnes del règim.

El dilluns 21 d’octubre massives manifestacions es van desenvolupar en tots els carrers del país i més de 100.000 persones a Santiago, encapçalades per la joventut, es van mobilitzar en el sector de Plaça Itàlia, malgrat la brutal repressió de carabiners i militars; sumant-se a això marxes en tot Xile.

Aquest dimarts, novament, milers es congreguen en les principals places. La “guerra” de la qual va parlar Piñera va tenir una resposta contundent. No sols la joventut estudiantil, sinó que batallons centrals de la classe treballadora van sortir a l’escena. Els portuaris van paralitzar el 90% dels ports del país i es van mobilitzar. Els miners d’Amagada han paralitzat feines, en la mina privada més gran del món.

Aquest camí va obrir una tendència a l’entrada de la classe treballadora i el moviment estudiantil, que després d’assemblees es va mobilitzar. Aquesta unitat als carrers, amb mètodes d’atur i mobilització combativa, unida a la rebel·lió popular en amplis sectors populars, és el camí que cal desenvolupar, i el que ha fet tremolar al govern. El crit “fora Piñera” cada vegada té més força.

Tan així, que Piñera el dia d’ahir va haver de demanar “comprensió” per les seves dites, alhora que assaja una política de “unitat” amb els partits del règim sobre la base de discutir algunes mesures “socials” que busquin descomprimir la rebel·lió. La seva feblesa ha quedat de manifest en el seu fracàs el dia d’avui, on va intentar reunir els partits del règim per a aquesta “unitat”.

Aquests fets han pressionat a la burocràcia sindical de la CUT, No+AFP, Confech, i “taula social”, a deixar de mirar per la galeria i convocar una “Vaga General” exigida per diversos sectors, per a aquest dimecres i dijous. Originalment, havien convocat a un “atur de carrers buits”, sense mobilització. Aquesta és la seva veritable política. Però les massives mobilitzacions d’aquest dilluns els van obligar a reorientar. Hem d’impulsar amb tot aquest anomenat i prendre-ho a les nostres mans per a posar a Piñera contra les cordes.

Aquesta convocatòria, si bé, obre un escenari favorable per a la intervenció del moviment obrer i de masses, i desenvolupa mesures progressives com el “fora Piñera”, fi a l’Estat d’Emergència, Assemblea Constituent, i mesures socials d’urgents com en salaris i pensions; no es proposa tirar a baix a aquest govern anti-popular i autoritari als carrers, sinó “pressionar” per al “diàleg” del govern amb les organitzacions socials i una sortida institucional amb els vells partits i institucions del règim per a “recompondre la institucionalitat democràtica”. Així és impossible conquistar les pròpies demandes que proposen. Són aquests mateixos partits els que van governar durant anys, administrant l’herència de la dictadura, i legislant per als empresaris i rics del país. En ells no podem confiar!

Encara que cridin a mobilització i jornada de protesta, no es proposen desplegar i posar totes forces de la classe treballadora, per mitjà d’una vaga activa, i es neguen a impulsar instàncies democràtiques de coordinació, amb assemblees, comitès de lluita, delegats per llocs d’estudi i treball, i donar-li continuïtat a la vaga per a tirar realment a baix a aquest govern; alguna cosa que està completament plantejat. Exigim la realització d’assemblees i coordinadores obertes aquest divendres 25 d’octubre per a discutir la continuïtat de l’atur i un pla de lluita.

Enfront dels paranys institucionals, Assemblea Constituent Lliure i Sobirana sobre les ruïnes del règim

Davant l’afebliment de Piñera diversos polítics, empresaris i partits del règim busquen una sortida de diàleg o concessions enfront de la situació, per a desviar la brega i la lluita als carrers, i obrir una “via institucional” davant el desgast de la sortida repressiva que ha estat desafiada als carrers. Alguns demanen canvi de gabinet. Uns altres, fer concessions parcials en “demandes socials” per a descomprimir i desviar.

En el cas dels partits de la vella Concertació, que al principi van legitimar el toc de queda mitjançant l’acord reaccionari amb Piñera en el parlament, ara s’han reubicat, i aquest dimarts van impulsar una "plataforma social”, amb l’objectiu d’orquestrar un “desviament parlamentari”.

El PC i el FA, que a través de la CUT i altres organitzacions han convocat a aquesta vaga, pressionats pels carrers- i que a més estan al capdavant dels principals organismes de masses-, si bé, proposen mesures socials correctes, les usen per a “pressionar” per al “diàleg”, i fer acords amb les velles institucions del règim, per mitjà de la unitat amb partits de la vella Concertació, experts a asseure paranys per a desviar-nos amb promeses. La vaga per a descomprimir les tendències més revulsives no es proposa derrotar a aquest govern i a aquest règim hereu de la dictadura.

Des del Partit de Treballadors Revolucionaris (PTR) impulsem la política de vaga general activa i de lluita, amb assemblees, coordinadores i amb continuïtat, que posi en moviment l’enorme força de la classe treballadora, al costat de la joventut i el poble; però no amb l’objectiu del “diàleg amb el govern”, sinó per a tirar-lo a baix amb la força de la vaga i dels carrers, i per a treure als militars. Només sobre aquesta base podrem avançar al fet que les nostres demandes i reivindicacions socials siguin satisfetes.

Però, no es tracta de “fora Piñera” per a després arribar a un acord amb les velles institucions i amb la “oposició” que busca desviar-nos i treure’ns dels carrers, sinó aconseguir la seva caiguda amb els mètodes de la lluita de classes. Nosaltres com a socialistes revolucionaris, lluitem per un govern obrer de ruptura amb el capitalisme, que socialitzi els mitjans de producció. Sabem que aquesta perspectiva no és encara compartida per la majoria. Per això proposem com a mesura d’emergència davant aquesta situació, imposar una Assemblea Constituent Lliure i Sobirana, a partir de la caiguda del govern i sobre les ruïnes d’aquest règim, amb representants electes i revocables cada 20.000 electors i que guanyin el mateix que un treballador, i que discuteixi sense cap trava totes les mesures socials i polítiques d’emergència en benefici del poble treballador. Una assemblea on lluitem per un imposar un programa que instal·li mesures com un salari mínim i pensions concorde a la canastra bàsica familiar, transport públic gestionat per treballadors i usuaris que decideixin les tarifes al costat del poble treballador, educació i salut pública i gratuïta, així com la nacionalització del coure sota gestió obrera, i unes altres en aquest sentit. Que sigui sobirana, és a dir, que cap altra institució de l’Estat estigui per sobre d’ella.

Sabem que els grans poders i els empresaris defensaran amb ungles i arpes els seus privilegis i interessos i s’oposaran a les mesures que prengui una Assemblea Constituent veritablement lliure i sobirana. Per això hem d’avançar a constituir assemblees, coordinadores i comitès des d’on sorgeixin les forces per a enfrontar aquesta resistència dels empresaris i els seus partits, que obri el camí per a la lluita per un govern de les i els treballadors en ruptura amb els capitalistes, que permeti conquistar íntegra i efectivament les nostres aspiracions socials i democràtiques.


Facebook Twitter
Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Unidas Podemos se suma a PSOE, PP, Cs i Vox per evitar que Marlaska comparegui per la infiltració policial a organitzacions juvenils independentistes

Unidas Podemos se suma a PSOE, PP, Cs i Vox per evitar que Marlaska comparegui per la infiltració policial a organitzacions juvenils independentistes

El departament d'Educació ens ogefa de calor a les aules

El departament d’Educació ens ogefa de calor a les aules

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Els consellers executius del Ibex35 van augmentar el seu sou un 13,2% el 2021!

Els consellers executius del Ibex35 van augmentar el seu sou un 13,2% el 2021!