×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Amazon va admetre que els seus conductors han d’orinar en ampolles

La precarització extrema en l'empori del multimilionari Jeff Bezos arriba a extrems com el que acaba de reconèixer. Ja era sabut que els conductors de Amazon havien d'orinar en ampolles, però també és cert que el mateix han de fer els treballadors dels magatzems. Alguna cosa que l'empresa encara es nega a reconèixer.

dimecres 7 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Amazon va admetre que els seus conductors han d’orinar en ampolles "a causa del trànsit o a problemes per a trobar banys" durant els recorreguts de lliurament. Ho va fer en disculpar-se públicament amb un congressista estatunidenc que va denunciar la situació i al qual l’empresa va respondre amb un tuit que ara va considerar "incorrecte".

"Això va ser un gol en contra, no estem contents i li devem una disculpa al representant (Mark) Pocan", va assenyalar Amazon en un comunicat aparegut en el seu blog.

"Sabem -va indicar l’empresa del magnat Jeff Bezos- que els conductors poden tenir problemes per a trobar banys a causa del trànsit o, a vegades, a les rutes rurals, i aquest ha estat especialment el cas durant el covid, quan s’han tancat molts banys públics".

La declaració pública té com a finalitat blanquejar aquesta situació aberrant que viuen els xofers per a evitar parlar de la situació que es viu en els magatzems, on treballa el gruix dels seus empleats.

Amazon i la precarització extrema del treball

Aquest aclariment de l’empresa es dóna enmig dels esforços dels treballadors del magatzem de Bessemer, a Alabama per posar dempeus el primer sindicat de Amazon als Estats Units. Si la votació, que va finalitzar el 31 de març, acaba resultant positiva seria un gran triomf per a més de cent mil treballadors directes que l’empresa de Jeff Bezos té en aquest país.

Amazon és el segon ocupador privat, després de Walmart, i igual que la cadena de venda minorista és un obert enemic dels sindicats. En diversos països, inclòs Estats Units té denúncies per contractar empreses de recerca i fer espionatge als seus empleats per a evitar que aconsegueixin qualsevol tipus d’organització sindical. Així, molts dels treballadors i treballadores que protesten per les condicions laborals o que l’any passat ho van fer per les pèssimes condicions sanitàries enmig de la pandèmia, van ser acomiadats per l’empresa en forma immediata.

Et pot interessar: Peça a peça desmuntem l’imperi de Bezos, la nova columna setmanal des del cor de la bèstia

La lluita per guanyar el sindicat a Alabama va arribar als principals mitjans del país i juntament amb elles les denúncies sobre les condicions de treball dins dels centres logístics, que inclouen extenuants jornades laborals de 10 hores amb només dos períodes de descans breu, que en molts casos no aconsegueixen ni per a arribar al bany en magatzems que mesuren l’equivalent a més de 10 pistes de futbol. Allí diversos empleats van denunciar que que no sols han d’orinar, sinó en alguns casos fins a defecar en ampolles o bosses. Una situació denigrant que Bezos vol ocultar.

Davant aquestes denúncies, l’empresa va preferir reconèixer la situació dels xofers de Amazon, però no la dels seus centres de logística.

Bezos fa un temps que va avançar en una sort de uberització del repartiment de paquets. A la flota original de l’empresa li va sumar milers de vehicles particulars plotejats amb el logo de Amazon, en el qual els xofers estan a la mercè d’una aplicació que els diu com, on i quan recollir paquets per a fer lliuraments a demanda.

Aquests viatges són planificats per a treure el màxim profit als xofers a costa que aquests no tinguin un segon lliure entre lliurament i lliurament. És a dir d’aquí deriva la necessitat dels treballadors d’orinar en ampolles plàstiques per a no perdre un sol minut del recorregut. Els propis xofers van denunciar que a més l’empresa utilitza un programa per a espiar-los mentre condueixen i enviar-li missatges en cas que vegin algun retard o canvi en el camí estipulat.

A això se suma una recent fallida contra Amazon després de descobrir-se que es quedava amb milions de dòlars en propines per als treballadors de repartiment.

En els últims dies també es va conèixer que l’empresa tenia una "granja de trolls" a Twitter: es dedicaven a comptar les seves "magnífiques" experiències en l’empresa. La dada publicada després d’una recerca de The Intercept, assenyala que l’operació coneguda amb el nom de "veritas" (veritat en llatí), es va iniciar en secret en 2018 i tenia l’objectiu de rebatre en les xarxes socials les crítiques a l’empresa mitjançant supòsits empleats i empleades que comptaven com de bé es treballa en els magatzems.

Això també va ser denunciat pels treballadors de Amazon a Alabama, ja que com a part dels intents d’evitar la sindicalización, l’empresa va enviar a aquests perfils de Twitter a atacar a aquells que expressaven el seu suport al sindicat i a comptar experiències completament irreals de com es treballa en els centres de logística. La publicació de The Intercept va assenyalar que el que més va cridar l’atenció és que molts dels perfils contestaven frases similars, com si fossin bots, però en realitat era perquè tots depenien d’un mateix guió que estava redactat per a contestar a cada qüestionament i on s’indicava sobre què es podia parlar i sobre què no.

És per tot això que la lluita per guanyar un sindicat en Amazon, seria un veritable mal de cap per a Bezos i un enorme triomf per a totes les i els treballadors.


Facebook Twitter
Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l'ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Fracassa Feijóo, però la dreta seguirà a l’ofensiva. Com enfrontar-la de manera independent del govern i el processisme?

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Pàgina oberta | La precarietat de ser vetlladora/r

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

23S: quatre anys de l'operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

23S: quatre anys de l’operació Judas i la criminalització de la protesta a Catalunya

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"

Podria Estar Passant | "Any 2074: el català esdevé llengua oficial a la Unió Europea"