×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Alemanya: el final de l’era Merkel

Oskar Fischer

Anja Bethaven

diumenge 26 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Amb les eleccions al Bundestag [Parlament federal] d’aquest diumenge, l’era Merkel arriba inevitablement a la seva fi; després de quatre períodes, ja no es presentarà a eleccions. Ja hi ha innombrables anàlisis, rumors i prediccions. Hi ha una pregunta que sovint s’omet, fins i tot en els mitjans de comunicació pròxims a l’esquerra: quin ha estat el paper de l’esquerra, i especialment de la institucional, en els 16 anys de crisis que han quedat enrere?

El merkelisme, un règim de crisi

La mateixa Merkel va fer un balanç de cinc moments de crisi durant el seu mandat en l’última conferència de premsa que va oferir com a canceller: la crisi financera i econòmica mundial amb la fallida de Lehman Brothers al setembre de 2008; la posterior crisi de l’euro des de 2010; l’anomenada crisi dels refugiats des de 2015; la crisi ecològica en curs; i l’actual crisi del coronavirus des de 2020.

La pretensió d’haver capejat totes aquestes crisis és el característic del propi relat de Merkel sobre el seu període de govern. Vol que la recordin com una capitana de confiança que ha dirigit Alemanya amb calma i tranquil·litat enmig d’aquestes crisis.

Merkel es va fer càrrec de l’herència que li van deixar Helmut Kohl i Gerhard Schröder, els dos cancellers d’Alemanya des de la reunificació fins a l’assumpció de Merkel en 2005. Sovint s’ha elogiat el seu estil racional, assenyat i calm. Però, com a marxistes, ens interessa menys la forma que el contingut de les seves polítiques. Perquè, per sobre de tot, Merkel defensa l’hegemonia alemanya sobre Europa com a base d’una relativa pau interior a Alemanya. Tant durant la crisi financera com en l’actual del coronavirus es va evitar que a Alemanya les masses es veiessin afectades en tota la seva magnitud gràcies als excedents d’exportació i les exportacions de capital a l’estranger.

En el seu discurs de comiat, Merkel va dir exactament això: que la clau del seu govern va ser la pau interna. Stephan Hebel, crític socialdemòcrata de Merkel, també subratlla –a més de qüestions més d’estil de govern– que la clau del merkelisme és el lema de la competitivitat a l’interior i en l’exterior. Dit més clarament: precarització cap a dins i austeritat cap a fora. Hebel va més enllà i critica com gràcies a les crisis s’ha acceptat a Merkel, i diu que en l’ambient en què ell es mou (la socialdemocràcia), en vistes al que podria arribar a venir després, hi havia “quelcom semblant a la devoció” a la canceller.

En aquesta conferència de premsa, Merkel va pintar un panorama d’aquestes diferents crisis que Alemanya no hauria causat, però que se suposa que sota el seu lideratge es van poder superar. Però moltes de les crisis que esmenta la mateixa Merkel tenen a veure directament o indirectament amb l’imperialisme alemany. Per exemple, la política d’excedents d’exportació va ser en gran part responsable de la crisi del deute sobirà europeu. Els deutes dels països del sud d’Europa eren els excedents d’Alemanya, igual que avui la insistència d’Alemanya a no alliberar les patents de les vacunes és en part responsable dels continus estralls de la crisi del coronavirus a tot el món. En l’enumeració de les seves “cinc crisis”, Merkel va passar per alt elegantment una: el “dieselgate”, és a dir, l’escàndol per les emissions contaminants provocades per vehicles de Volkswagen, quan al setembre de 2015 va sortir a la llum que aquesta automotriu havia instal·lat il·legalment un programari per a alterar els resultats dels controls tècnics d’emissions contaminants en 11 milions d’automòbils amb motors dièsel, venuts entre 2009 i 2015. El "dieselgate" expressa, alhora, un problema estructural central de la indústria alemanya, igual que el suport del govern al capital alemany i a la seva màquina de rendibilitat que destrueix el medi ambient.

La imatge humanitària de Merkel tampoc resisteix un examen més detingut: Alemanya va intervenir en 2014 en la guerra civil siriana –una de les principals causes de la “crisi dels refugiats” de 2015– amb una missió “humanitària” al Mediterrani. En aquest moment, el partit Die Linke [literalment “l’Esquerra”] [1] també es va convertir en un partit guerrerista quan els seus diputats en el Bundestag per primera vegada van votar a favor d’aquesta intervenció. Alhora, la política migratòria i de refugiats de la UE, liderada per Alemanya, no va fer més que provocar la desoladora situació humanitària de 2015. Els acords amb Erdoğan i altres règims autoritaris, després d’aquest any, van empitjorar la situació i van agreujar les contradiccions. El famós lema del Podrem fer-ho! [2] de Merkel no va ser una expressió d’ajuda humanitària, sinó que va servir per a emmascarar la seva política restrictiva en matèria de refugiats i va legitimar els acords amb Erdoğan. Ho va fer tant bé que fins i tot una gran part de l’esquerra dels països de parla alemanya va comprar el relat i es va llançar a fer costat a Merkel com el mal menor enfront de l’ascendent partit d’extrema dreta AfD (Alternativa per Alemanya).

Un símptoma especialment visible de la desestabilització al llarg dels governs de Merkel és la fragmentació del sistema de partits. Els principals partits van perdre la confiança de la població, i el Partit Socialdemòcrata (SPD) en particular va continuar la tendència de pèrdua de confiança des que Schröder entre 2003 i 2005 va implementar el seu programa d’ajust neoliberal i de desmantellament de l’Estat de benestar conegut com a “Agenda 2010”. L’SPD va deixar de ser percebut com el representant dels treballadors i de les masses. És cert que va ser el govern de Schröder, abans del de Merkel, el que va trair a les masses amb les reduccions dels subsidis per desocupació (l’infame pla conegut com “Hartz IV”). Però les coalicions governamentals que es van formar amb Merkel com a canceller van continuar sistemàticament les polítiques antisocials que Schröder havia portat a l’extrem. Finalment, però no per això menys important, l’ascens d’Alternativa per a Alemanya (AfD) també s’inscriu en aquesta fase, estretament vinculada a la crisi del deute sobirà (crisi de l’euro) a partir de 2010, quan la AfD apareix en un començament sota la forma de sectors díscols d’extrema dreta de la democràcia cristiana, que volien que Alemanya renunciés a l’hegemonia sobre la UE i adoptés una política monetària nacional. Aquesta evolució es va aprofundir durant l’anomenada “crisi dels refugiats”, a partir de 2015, amb tons cada vegada més racistes, un llenguatge en el qual la pròpia democràcia cristiana va agreujar durant dècades.

No obstant, Merkel se les va arreglar en general per a ser vista com la canceller de l’estabilitat i per a mantenir una pau capitalista interna, és a dir, una pau dels capitalistes. En aquest sentit, es va beneficiar principalment per ser vista a nivell internacional com un contrapès a l’emergent trumpisme amb la seva política nacionalista i proteccionista. La política de la Xina sota Xi Jinping i el seu curs més agressiu a partir de l’anomenada “nova ruta de la seda” també pot considerar-se una expressió d’aquest clima nacionalista. No obstant, a mesura que el règim de Merkel s’acostava a la seva fi, també va adoptar propostes de major proteccionisme, encara que no van obtenir acceptació; un símptoma que el merkelisme com a forma de govern pacífic d’Alemanya com a potència econòmica estava arribant a la seva fi, sense que el capital alemany trobés encara una alternativa.

L’esquerra institucional com a part de la "Pax Merkel"

Hi va haver una àmplia percepció que Merkel era alguna cosa així com la contra-imagen de les manifestacions monstruoses del capitalisme, i molts la veien com el "mal menor", especialment enfront de la AfD i les ales més dretanes de la democràcia cristiana. Però també va conrear aquesta imatge en l’escenari internacional com a opositora a Salvini, Orbán, Kaczyński, el Brexit... i la llista podria continuar. En cadascuna d’aquestes ocasions, no obstant, es va oposar a la dreta només en benefici dels interessos del capital alemany: per exemple, contra la AfD, per a apegar-se a l’euro i expandir un sector de treballadors migrants de baixos salaris; contra els caps d’Estat europeus de dreta, per a defensar el domini alemany de la UE i la seva ascendència enfront d’altres nacions.

No obstant, a nivell intern, la crisi social desencadenada per la política neoliberal de Schröder ja estava en la seva efervescència quan Merkel va arribar al poder. La xifra de gairebé cinc milions d’aturats de 2005 i l’endeutament públic van ser controlats pel govern de Merkel. Va implementar el programa de reducció de subsidis a la desocupació Hartz IV i va ser celebrada pel capital per les seves mesures "a favor del mercat laboral", un eufemisme per a referir-se al desplaçament de milions de treballadors i aturats cap al sector de baixos salaris. Un sector que, malgrat tenir treballs pesats i de moltes hores en condicions precàries, no pot assegurar ni tan sols un nivell de subsistència i que és un atzucac per al mercat de treball, especialment per a les dones i els immigrants.

Aquest atac total a les masses va dividir al SPD, entre la majoria del partit i un sector que va trencar i va fundar la “Alternativa Electoral pel Treball i la Justícia Social” (WASG). L’esquerra reformista va sortir malferida d’aquesta ruptura, però aquest sector, al no fer un ajust de comptes conseqüent amb les direccions socialdemòcrates i burocràtiques traïdores, va portar a que la tragèdia per a la classe obrera continués sota un nou nom. El sector majoritari que va seguir dins del SPD va governar amb Merkel sempre que va ser possible, mentre que la WASG, ara fusionada amb Die Linke, va complir a nivell nacional el mateix paper d’oposició que en altre temps jugués la socialdemocràcia. Tots dos continuen sent peces estabilitzadores del règim. El “nou” partit Die Linke, format a partir de les reformes iniciades per Schröder no va ser, doncs, una expressió de la lluita de classes, sinó la seva canalització conscient cap al règim per part de les velles direccions.

Les retallades en la infraestructura pública, a les escoles, els hospitals i transports, que es fan sentir de forma tan despietada just durant la crisi del covid-19, són conseqüències d’aquest curs. L’SPD, Die Linke i la burocràcia sindical van ser col·laboradors de Merkel a mantenir la "pau social" i sabotejar les lluites. Per a la població d’Alemanya, la política del “dèficit zero” (Schwarze Null) [3] va ser l’equivalent de les polítiques d’austeritat i ajust per als països del sud d’Europa, combinada amb la precarització i el canvi estructural que signifiquen retallades i tancaments d’empreses per a la classe treballadora.

Malgrat les seves direccions, la classe treballadora no sempre va acceptar la "Pax Merkel", aquesta pau capitalista a costa seva. Així, durant l’època de Merkel es van produir a Alemanya una sèrie de lluites, que van ser combatudes pel règim amb la participació de les burocràcies sindicals. Van ser especialment importants les derrotes en la vaga contra el desmembrament del servei de e-commerce DHL Delivery en 2015, les vagues recurrents en el sector del comerç minorista, el moviment dels treballadors dels hospitals o en els ferrocarrils, les vagues de molts sectors precaris en el sector dels serveis, però també les lluites defensives en sectors estratègics com la fàbrica Neue Halberg Guss, prop de Leipzig, a partir de 2018, o la fàbrica de maquinària Voith a Baviera en 2020.

Així que el relat de la política pacífica i equilibrada de Merkel no és ni tan sols acceptada portes endins d’Alemanya. Encara que Merkel va fer que els treballadors del sud d’Europa paguessin la crisi de l’euro, mai va poder encobrir les profundes contradiccions socials d’Alemanya. Només a través de les recurrents traïcions de la socialdemocràcia, de Die Linke i de les burocràcies sindicals va ser possible posar fi a les lluites que esclataven una vegada i una altra per aquest motiu. La falsa oposició als tancaments i a la precarització d’aquests falsos amics de la classe obrera va ser tan intranscendent com les crítiques que li van fer a la política que va tenir Merkel enfront de Grècia, que es van limitar a pures paraules. També en els moviments socials, sobretot en el moviment contra el canvi climàtic, les direccions van estar disposades a subordinar-se a Merkel.

No és suficient amb l’autocrítica que fan molts socialdemòcrates i membres de Die Linke d’haver-se acomodat massa a Merkel. Stephan Hebel i altres crítics de l’esquerra ignoren sistemàticament el propi paper del SPD i de Die Linke (juntament amb les burocràcies sindicals) contra la classe obrera. Per a compensar, atribueixen a Merkel una capacitat gairebé màgica per a pacificar a les masses. Però no va ser Merkel qui va desmobilitzar a les masses, sinó les burocràcies sindicals i el reformisme, convertint-se en un pilar essencial del merkelisme.

Per una ruptura amb el règim!

L’era del merkelisme és també la de l’actual cicle de crisi, que va començar en 2008 i no ha pogut acabar fins avui. Amb les seves contradiccions intensificades, aquest període és també un cicle de lluites de classe i d’aixecaments de masses a nivell internacional. Alguns exemples són les reaccions a la crisi de l’euro en el sud d’Europa, la Primavera Àrab i des de 2018 els aixecaments de masses a Sud-amèrica, Àsia i França. I també a Alemanya va caldre fer un esforç per a mantenir a ratlla els impulsos de la lluita de classes, així com també els dels moviments socials. El merkelisme va ser també un intent de la burgesia de contenir els processos de lluita de classes a tot el món i a Alemanya.

Independentment de qui succeeixi a Merkel com a canceller “oficial”, ningú podrà heretar plenament a Merkel. L’era del merkelisme ha acabat, perquè cada vegada és menys possible, en l’estat actual del món, mantenir l’estabilitat d’aquesta manera, ni interna ni externament. Així, la crisi de successió de Merkel, que porta anys, planteja qüestions obertes tant per al capital com per als treballadors i els oprimits.

Per al capital, es tracta de mantenir i ampliar els superàvit d’exportació alemanys. Històricament i fins avui, el sector metal·lúrgic i, sobretot, el de l’automòbil són el cor del capital alemany. Sobretot, és fonamental per a la política de superàvit extern i per a la posició d’Alemanya en el mercat mundial. Això també ho tenia clar Merkel, per la qual cosa sempre va tenir les oïdes obertes a aquest sector, va defensar els combustibles fòssils i la tardana eliminació del carbó a Alemanya, malgrat el “dieselgate” i del moviment contra el canvi climàtic.

El problema per a la classe obrera és com defensar-se dels efectes de les crisis, com els tancaments, els acomiadaments, les retallades salarials, socials, de les pensions i molts més atacs, en un període cada vegada més problemàtic, i com organitzar-se per a desenvolupar la lluita de classes i deixar enrere les institucions capitalistes.

La crisi de les organitzacions reformistes i la seva adaptació als governs ha afeblit les forces de l’esquerra en totes les crisis del merkelisme. Per tant, un balanç coherent implica no sols avaluar les pròpies polítiques de Merkel, sinó també el paper de l’esquerra reformista, i en última instància trencar amb aquest paper. Per a això, hem d’oposar-nos per igual a les direccions reformistes –tant la dels sindicats, com l’SPD i Die Linke– i a les institucions capitalistes.

És necessari construir una força de treballadors i joves que no es deixi frustrar i desviar per aquestes direccions. Estem convençuts que la construcció d’una força així només és possible situant-se a l’esquerra de Die Linke. Només trencant els grillons de l’esquerra institucional podrem construir faccions antiburocràtiques i revolucionàries en els sindicats i els moviments socials que facin política amb i en interès dels treballadors i els oprimits.

Un exemple de la viabilitat d’aquest projecte el trobem avui a França, on els treballadors i la joventut revolucionària, amb Anasse Kazib al capdavant d’una nova organització revolucionària, han presentat el seu propi candidat presidencial contra el règim corrupte al qual s’ha incorporat el reformisme. Els actuals èxits electorals del FIT-U a Argentina també demostren clarament que un programa d’independència de la classe obrera enfront del capital, l’Estat i les burocràcies pot arribar a milions.

En l’estat d’ànim de les masses a Alemanya, la indústria de l’automòbil i tot el sector metal·lúrgic exerceixen un paper important. En els últims anys, s’han produït cada vegada més retallades, tancaments i acomiadaments en aquests sectors. Poden multiplicar-se amb passes de gegant si, en una situació mundial més inestable, el gran cicle de crisi que va començar en 2008, en el qual es va moure Merkel i dins del qual va culminar el seu mandat, té un major impacte a Alemanya.

El merkelisme va mantenir la pau capitalista a costa dels treballadors precaris, la qual cosa va conduir a una relativa calma en els sectors estratègics. Amb la finalitat del merkelisme, es poden esperar més atacs generalitzats també en aquests sectors. Per a contrarestar això i també els atacs que ja estan en marxa, cal vincular les lluites dels sectors precaris i estratègics, una de les tasques centrals d’una esquerra revolucionària en la pròxima etapa. L’organització sindical i la tradició de les lluites dels sectors estratègics, juntament amb la radicalitat dels sectors precaris i el seu caràcter més explosiu, poden formar junts una força material contra el règim, les burocràcies i el reformisme.

La pau capitalista del merkelisme ha acabat. L’esquerra institucional va formar part d’aquesta pau. La burgesia anuncia noves lluites. La burgesia s’està reagrupant, l’esquerra ha de fer el mateix.

Notes

[1] Die Linke es va fundar com a organització política en 2007 com el resultat de la fusió dels hereus de l’antic Partit d’Unitat Socialista (SET), estalinista, que va governar durant quatre dècades la República Democràtica Alemanya, i d’un altre corrent, la WASG, sorgida d’una ruptura de 2004 de la socialdemocràcia.

[2] El 31 d’agost de 2015, Merkel va donar una conferència de premsa després d’una visita a un camp de refugiats prop de Dresden, en la qual afirmava que Alemanya podia aconseguir absorbir un gran nombre d’immigrants, i va usar la frase “Wir schaffen dónes!” (Podrem fer-ho!), que es va tornar famosa.

[3] Alemanya va arribar en 2014, per primera vegada en 45 anys, a tenir “dèficit zero”, és a dir, un nivell de despesa estatal que no excedís el nivell d’ingressos. Aquesta política no es va poder mantenir a partir de la crisi del covid-19


Facebook Twitter

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna