×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Així participa l’Estat espanyol en la massacre del poble iemenita

Aquest dijous a les drassanes gaditanes de Navantia es lliurava la primera de les cinc corbetes compromeses amb l'Aràbia Saudita malgrat la recrudescència dels bombardejos contra Iemen que han causat ja 9000 morts civils.

Santiago Lupe

divendres 1 d’abril de 2022
Facebook Twitter

L’Almirall Cap de l’Estat Major de l’Armada espanyola, Antonio Martorell Lacave al costat de la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, presidien aquest dijous a les drassanes de Navantia de Cadis el lliurament de la corbeta Al-Jubail, al comandant i vicealmirall de la Marina saudita, Fahad Bin Abdullah Al-Ghofail.

Es tracta de la primera de les cinc embarcacions pactades amb la dictadura saudita amb l’aval del govern “progressista” i fins i tot de l’“anticapitalista” alcalde de Cadis, José María González, "Kichi". Una fragata que se sumarà a les forces saudites que des de març de 2015 encapçalen una coalició de monarquies àrabs que bombardegen i bloquegen l’entrada de productes de primera necessitat a Iemen.

Segons l’ONG Iemen Data Project, fins avui s’han produït més de 24 mil atacs aeris que han deixat un dramàtic saldo de 9000 civils morts, dels quals més de 1400 serien nens i nenes. A més, porten endavant un bloqueig que segons dades l’ONU ha portat al fet que actualment 24 milions de persones necessitin ajuda humanitària urgent, entre elles 13 milions de nens. El règim saudita ha estat assenyalat per diverses organitzacions humanitàries per la seva sistemàtica violació dels drets humans.

Res d’això ha fet replantejar-se al govern “més progressista de la història” la venda d’armes i fragates a la dictadura saudita. Tampoc que des d’octubre s’hagin incrementat els atacs, arribant als 200 bombardejos mensuals i fins a 400 al gener passat. En un d’ells es va produir una de les últimes matances amb 70 civils assassinats.

La complicitat de l’imperialisme espanyol, i en particular del govern “progressista”, amb aquests crims es ve tapant fent ús de la franquista Llei de Secrets Oficials de 1968 i un decret aprovat pel govern de Felipe González en 1987 que blinda tota la informació relativa a l’exportació d’armament.

Organitzacions com Amnistia Internacional venen denunciant aquest tràfic d’armes que ascendiria a una suma de 2.700 milions si sumem tot el venut als països de la coalició que bombardeja al poble iemenita.

Aquesta opacitat podria estar cobrint els incompliments per part de l’Estat espanyol del Tractat de Comerç d’Armes subscrit per ell, pel qual es prohibeixen la venda d’armes que s’empren en atacs contra civils.

Si amb algun tema se li està caient del tot la careta al govern "progressista" és sens dubte amb la seva política exterior. L’encapçala el PSOE, però Podemos, IU i el PCE, encara que la critiquin en alguna piulada o intervenció parlamentària, l’avalen tots els dies amb la seva presència en el Consell de Ministres.

A l’adhesió sense fissures a l’escalada armamentistica de la UE i la guerra econòmica, al reconeixement de l’ocupació de Mohamed VI del Sàhara Occidental i a la seva política migratòria que res ha d’envejar a les propostes de Vox, com vam veure amb el desplegament de l’Exèrcit a Ceuta, se suma el seu suport a una de les dictadures més sanguinàries.

Tot val per defensar els interessos de l’imperialisme espanyol, les seves empreses multinacionals i, ja de pas, mantenir les excel·lents relacions de la Corona amb les monarquies àrabs que tan bons serveis li han prestat sempre que s’ha necessitat.


Facebook Twitter

Santiago Lupe

Portaveu del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores i director de Izquierda Diario.

Barcelona | @SantiagoLupeBCN

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones