×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Adeu a les màscares en interiors: ja no seran obligatòries, a excepció dels transports i els centres sanitaris

Des d'aquest dimecres entra en vigor el reial decret que retira l'obligació d'usar màscares en interiors, gairebé dos anys després de la seva imposició obligatòria i amb algunes excepcions. El seu ús continuarà sent obligatori entre els treballadors i visitants dels centres sanitaris, farmàcies, centres de transfusió i similars. També entre els treballadors i visitants en residències i centres soci sanitaris, així com en els mitjans de transport.

EsquerraDiari.cat

dimarts 19 d’abril
Facebook Twitter

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el decret que elimina la imposició de l’ús de les màscares en interiors, que deixarà de ser obligatori a partir d’aquest 20 d’abril en la majoria d’espais, una mesura que ja han adoptat la majoria dels països europeus.

La mesura ha estat adoptada pel Govern gairebé dos anys després que el 20 de maig de 2020 s’imposés l’ús obligatori de la màscara a l’Estat espanyol com a mesura preventiva per a frenar la pandèmia de coronavirus. Ho ha fet després d’escoltar les recomanacions dels experts de la Ponència d’Alertes, que van demanar retardar la seva fi en interiors una vegada passada la Setmana Santa. Però es mantenen, això sí, una sèrie d’excepcions.

Segons la proposta, que haurà de ser confirmada pel Reial decret que es publica aquest dimarts en el BOE, la màscara continuarà sent obligatòria entre els treballadors i visitants dels centres sanitaris (i les persones ingressades quan estiguin en espais compartits o amb visites), farmàcies, centres de transfusió i similars. També serà obligatòria entre els treballadors i visitants en residències i centres soci sanitaris i en els mitjans de transport, tant públics (autobús, metre, tren...) com d’ús discrecional (taxis i VTC).

El decret no obliga, en general, a continuar utilitzant aquesta mesura de protecció en el treball. Amb la qual cosa en la resta de centres de treball la decisió d’utilitzar o no les màscares quedarà en mans dels serveis de prevenció de cada lloc, que hauran de decidir si es fa obligatori o no l’ús d’aquest material. Els experts de la Ponència d’Alertes que assessoren el Ministeri i a les comunitats recomanen continuar portant-la si hi ha mala ventilació o no s’aconsegueix una distància mínima entre els treballadors.

La fi de les màscares a les aules

Les màscares desapareixen també a l’interior de les aules, tant entre professors com alumnat. Al cas de Catalunya, els col·legis s’han avançat a la resta del país i han començat aquest dimarts amb la finalitat de l’ús de les mascaretes entre els cursos de sis a 16 anys.

En l’àmbit educatiu, la recomanació dels tècnics és expressament que les màscares no s’usin, excepte en el cas de professorat vulnerable. L’Associació Espanyola de Pediatria portava temps demanant-ho. La seva postura, que ha generat molt de debat, passava fins i tot per retirar abans les màscares en els col·legis que per a la població general basant-se en dos arguments: que els menors emmalalteixen rares vegades de gravetat per la COVID-19 i que la màscara ha estat menys efectiva en aquest espai que en uns altres. Aquesta ultima dada, avalada per un estudi de professionals de l’Institut Català de Salut i diverses universitats catalanes, presentat el 7 de març. Aquesta mesura, no obsyant, ve sense haver adaptat els centres educatius, fet que afectarà els treballadors i alumnes més vulnerables.

Quan entren en vigor els canvis?

Una vegada que el decret aprovat es publiqui en el Boletín Oficial del Estado. Això succeirà el dimecres, a excepció de Catalunya que ha avançat la mesura per als col·legis a partir d’aquest dimarts. El Ministeri de Sanitat no ha establert un horitzó per a la desaparició completa de les màscares.


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

25M: Les estudiants a la vaga amb el professorat: acabem amb les retallades i desobeïm la sentència contra el català!

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

Judici per la readmissió d'Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!

Judici per la readmissió d’Alex León, acudeix a la concentració i responguem contra la repressió sindical!