×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Actes i assemblees del CRT: organitzar-nos per combatre a l’extrema dreta sense caure en el parany del mal menor

Aquesta setmana s'han realitzat xerrades i assemblees obertes organitzades pel CRT i que han reunit més d'un centenar de companyes i companys en el marc de les eleccions del 23J.

Pablo Juárez

divendres 14 de juliol de 2023
Facebook Twitter

A Madrid, Saragossa i Barcelona han tingut lloc entre el dimarts 12 i el dijous 13 les assemblees i actes del CD. En aquestes es va debatre sobre les eleccions del 23J i el final de cicle polític que estem vivint. Un final de cicle marcat pel declivi del neo reformisme i del procés a Catalunya, així com l’avenç de la dreta i l’extrema dreta.

Amb la presència destacada de joves, migrants i treballadores, es va plantejar que l’avanç de l’extrema dreta no cau del cel, sinó que és una conseqüència de l’actuació i les polítiques del Govern progressista. No en va han estat 4 anys on més enllà de la retòrica de “governar per a la gent” s’ha governat en favor de l’Ibex 35 i l’imperialisme europeu. Un govern progressista que no s’ha proposat resoldre cap de les qüestions més sentides com la inflació, l’atur o la precarietat, que no ha tocat els interessos de la monarquia ni el reaccionari poder judicial, i ha continuat negant el dret a l’autodeterminació del poble català. Que no ha derogat la llei mordassa i, per contra, ha augmentat els instruments del codi penal per a la criminalització de la protesta social, al mateix temps que ha ordenat la infiltració policial dels moviments socials. Que ha mantingut els baixos nivells d’inversió en serveis públics, mentre ha augmentat de manera extraordinària els pressupostos militars, que ha mantingut les polítiques racistes a la frontera i és corresponsable al costat del govern del Marroc de la massacre de Melilla.

En els actes va ocupar un lloc destacat la reflexió sobre com hem arribat a l’actual situació. És a dir, com passem del 15M i les enormes mobilitzacions de les places on es cantava: “PSOE i PP la mateixa merda és”, al desviament de la mobilització amb el sorgiment de Podemos, la seva posterior entrada al govern, i finalment, la seva gran aportació per a la reubicació del PSOE com a sortida “progressista”.

També es van abordar nous fenòmens de la lluita de classes, on el nostre corrent a nivell internacionals, la FT (Fracció Trotskista), ha tingut una participació destacada. Ens referim sobretot a França, que ha viscut fa poques setmanes l’esclat dels barris obrers i populars arran de l’assassinat d’un jove radicalitzat de 17 anys per part de la policia. I on es ve de diversos mesos de la gran batalla de les pensions contra Macron. També és el cas de Jujuy, província al nord de l’Argentina, on es viuen setmanes de protestes en contra del saqueig imperialista del liti i enfront de la política de repressió del governador Gerardo Morales, que busca imposar una reforma de la constitució profundament antidemocràtica.

En les trobades va haver-hi un bon debat sobre com hem de preparar-nos per a quan s’obrin situacions d’aquest tipus a l’Estat espanyol. I es van plantejar reflexions sobre les tendències de la situació internacional, en un context d’augment del militarisme i les tensions entre potències imperialistes, amb una guerra reaccionària a Ucraïna que sembla no tenir fi i una crisi climàtica que mostren la catàstrofe a la qual ens porta el capitalisme.

Però, enfront de la barbàrie que ens ofereix el capitalisme, no ens resignem. Els qui participem d’aquestes xerrades sortim amb la idea clara que és necessari construir una organització revolucionària de combat que es disposi a intervenir dels grans fets de la lluita de classes. Només així aconseguirem que, quan tornin a obrir-se situacions com les que ja es comencen a albirar a França, Jujuy o altres llocs no acabin sent derrotades o desviades per l’acció de les burocràcies i els aparells reformistes.

Finalment, reprenem el lema que plantegem durant tota la campanya cap al 23J: no podem parar a l’extrema dreta amb una esquerra de mentida. En el nostre cas, defensem un programa anticapitalista que permetria resoldre qüestions tan sentides com la falta d’habitatge, la precarietat, la desocupació, la crisi climàtica i l’atac als drets de les dones i el col·lectiu LGTBI.

En aquestes eleccions fem una crida a votar nul, perquè no hi ha cap candidatura que expressi un programa d’independència de classe, i, a diferència d’altres grups de l’esquerra, no estem disposats a donar suport a cap alternativa de “mal menor” per reeditar un govern amb el PSOE. Perquè ens disposem a prendre el futur en les nostres pròpies mans, i preparar-nos des d’ara per a les lluites que venen. Perquè sabem que, el més urgent, és construir una esquerra revolucionària i socialista que lluiti per una societat on puguem viure una vida que valgui la pena ser viscuda.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah