Mundo Obrero Estado Español

BARCELONA

Acte del 1M: “La República catalana, serà obrera i socialista, o no serà”

Així, amb aquestes paraules, tancaven la seva intervenció les companyes de Pan y Rosas, durant l'acte de l'esquerra independentista a Barcelona, al que van ser convidades al costat d'altres col·lectius de treballadores i treballadors.

dijous 3 de maig de 2018| edició del dia

L’acte de l’1 de maig de l’esquerra independentista estava convocat amb el lema “Som la classe obrera. Una sola classe”. Hi estaven convidats diferents treballadors i treballadores en lluita, com Xarxa de Cures, Les Kellys Barcelona, el Col·lectiu de Dones migrades, Càrnies en lluita o Veterinària Digna i Pan y Rosas. L’objectiu era visibilizar especialment la lluita de les dones treballadores i immigrants.

L’acte estava convocat per la Coordinadora Obrera Sindical (COS) del Barcelonès, sectors de la CUP, Arran, Endavant, SEPC, entre altres. Malgrat que la pluja va trastocar els plans de celebrar l’acte en plena Rambla del Raval de Barcelona, això no va impedir la seva realització a l’interior de la Associació de Treballadors Pakistanesos.

Va començar amb la intervenció de membres de la Xarxa de Cures, integrat per col·lectius com la Paicam, Mujeres Palante, Papers per a tots, la Plataforma d’Assitència Domiciliària de Catalunya, Putas Indignadas, Les Kellys, entre altres. Des de la Xarxa van denunciar especialment les externaliztacions en els sectors socials més bàsics com és la cura de la gent gran entre molts altres serveis municipals. I en aquest sentit, la denúncia anava dirigida també a l’Ajuntament de Barcelona en Comú, el qual “segueix externalitzant aquests serveis” en el que dones i immigrants són una gran majoria.

Una altra intervenció destacada va ser la d’una treballadora de Càrnies en Lluita, denunciant a les falses cooperatives a les quals s’obliga a incorporar-se als treballadors i treballadores per part dels escorxadors. una autèntica “estafa de les empreses”.

Les Kellys, per la seva banda, van denunciar també les externalitzacions contra les que porten temps lluitant, exigint “formar part de les plantilles dels hotels i millors condicions laborals” en un sector en el que la salut es perd dia a dia.

Per part del Col·lectiu d’Immigrants van exposar la lluita que duen a terme contra “l’opressió que sentim tan sol pel fet de ser persones migrants”, alhora que exigeixen “els mateixos drets laborals que les persones autòctones”.

I des de Pan y Rosas, agrupació de dones impulsada pel CRT (Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores), treballadores de diferents sindicats, dones immigrants, estudiants i agrupacions estudiantils, van començar la seva intervenció per part de Cynthia Lub dient que “per a nosaltres és un orgull poder haver estat convidades a aquest acte al costat d’altres sectors en lluita”, qui després va donar la paraula a Rita, treballadora immigrant de Pan y Rosas qui va arrencar amb aquestes paraules: “Com a dones, treballadores i immigrants, si som triplement oprimides, serem triplement combatives!”.

Cynthia Lub, militants de Pan y Rosas i de la CRT, va continuar explicant que “Lluitar avui al costat de la classe treballadora immigrant és per a nosaltres un deure, perquè som dones anticapitalistes, antiimperialistes i internacionalistes. Som anticapitalistes, perquè no volem ser les proletàries dels proletaris com deia Flora Tristán, precursora del feminisme socialista i per qui classe i gènere es creuen (…)”. I som antiimperialistes i internacionalistes, perquè ’Un poble que oprimeix a un altre poble, mai podrà ser lliure’.

I referint-se al Referèndum de l’1-O, va sentenciar, “avui estem fent aquest acte a Catalunya, sota el pes de la llei d’aquest Estat imperialista, sota el 155 del búnquer del 78 (…) Les dones de Pan y Rosas al costat dels nostres companys, hem estat en la primera línia l’1 d’Octubre defensant el dret a decidir del poble català, no vam tenir por als cops de porra de les ’forces d’ocupació’, sabent que moltes de les nostres companyes immigrants no podien votar l’1-O per no tenir papers impedides per les reaccionàries lleis d’estrangeria”, va continuar entre forts aplaudiments d’un nombrós públic de treballadores, treballadors i joves militants.

“A 7 mesos de l’1-O i les massives manifestacions i vagues (…), queda demostrat que no és possible cap negociació amb els partits del búnquer d’aquest reaccionari Règim del 78. Queda clar també el rol dels partits d’esquerra, que com Barcelona en Comú o Podem, han donat l’esquena a la voluntat del poble català expressada l’1-O".

Va agregar que, “Alhora, també queda clar, i em sumo a les crítiques d’alguns treballadors, que l’estratègia dels partits de la burgesia catalana ha fracassat. Perquè, com era d’esperar, no s’han enfrontat fins al final al Règim del 78. Perquè fer-ho significa enfrontar-se a tot un règim que sosté un sistema d’explotació del que són part. ERC, el PDeCat, convergents, han estat l’avantguarda de les pitjors retallades i privatitzacions, d’atacs brutals, de convertir a ciutats com Barcelona en una Ciutat Morta per a la joventut treballadora i precària (...). La classe treballadora res pot esperar d’una República dirigida pel PDeCAT, impulsor de la Llei de desnonaments express. La República catalana serà obrera, o no serà. I només serà possible amb la mobilització independent de la classe treballadora, les dones i la joventut de tot l’Estat que tiri a baix el reaccionari Règim del 78 i la seva corona, i imposi una República Obrera i Socialista!”, tancant així la seva intervenció.

Per la seva banda, Rita va explicar detalladament les reivindicacions de les dones immigrants de Pan y Rosas, “Nosaltres no demanem exigim! “Derogació de la reaccionària Llei d’Estrangeria. Tancament dels CIEs. Accés igualitari a la sanitat pública i els serveis socials. Volem acabar amb el discurs eurocèntric, imperialista i colonialista als centres d’estudi i de treball, que fomenten la discriminació i el racisme. Prou d’assetjament i precarietat laboral! Prou de contractes d’obra i servei, contractes i subcontractes! Per això exigim la passada a plantilla fixa de totes les treballadores. La prohibició dels contractes temporals i les ETTs, i el pagament de tots els drets per maternitat. Cessament de l’ús dels papers com a arma de xantatge i explotació de part del mercat de treball. Per papers per totes i tots sense contracte”, entre altres.
Comentaris

Comentar