×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

A deu anys del naixement de la nostra agrupació feminista: la primera edició del llibre Pa i Roses, en català

A deu anys del naixement de l'agrupació Pa i Roses a la ciutat de La Rosa de Foc (Barcelona) i a l'Estat espanyol, volem publicar per primera vegada en català, el llibre Pa i Roses. Pertinença de gènere i antagonisme de classe en el capitalisme, la primera edició en català d'un llibre que recorre els debats del moviment feminista i les lluites de les dones per la seva emancipació sota el capitalisme. Un llibre escrit per la feminista marxista argentina Andrea D'Atri, fundadora de l'agrupació Pa i Roses a l'Argentina.

Pa i Roses Barcelona

divendres 2 de febrer
Facebook Twitter

El treball de traducció i edició ha estat realitzat per un equip de companyes de l’editorial militant Edicions IPS (Institut del Pensament Socialista) de Barcelona.

Les qui participem de l’edició en català d’aquest llibre som part de l’agrupació internacionalista de dones Pa i Roses . Som dones treballadores, migrants i estudiants. Feministes socialistes, anticapitalistes i antiracistes. Pensem que aquest llibre pot ser una aportació per als debats actuals del moviment de dones i feministes.


A deu anys de l’agrupació Pa i Roses: feministes socialistes, anticapitalistes, internacionalistes i antiimperialistes

Vam nèixer al 2014, organitzant xerrades o tallers sobre marxisme i gènere amb el llibre d’Andrea D’Atri, en un moment a ‘contracorrent’ el qual el moviment feminista encara no havia emergit massivament. També participant en les manifestacions, trobades estatals de dones, vagues de dones i assemblees, tot des d’una perspectiva de classe, internacionalista, antiimperialista i socialista.

Després vam començar a participar activament amb les nostres petites forces, en les vagues i processos d’organització de les treballadores com Panrico, Coca-Cola, Movistar, Las Kellys, Sanitat i Educació. També en el moviment estudiantil, universitari i de secundària, en ciutats com Barcelona, Madrid i Saragossa. Una de les primeres vegades que vam sortir als carrers, va ser a les manifestacions contra la reforma de Gallardón contra el dret a l’Avortament, juntament amb les treballadores de Panrico que estalven protagonitzant el que va ser la vaga més llarga des de la transició durant 8 mesos.

Tota la nostra intervenció va ser des d’una perspectiva marxista i socialista. Hem publicat diversos llibres (’La Rosa Roja’, ’Mujeres, Revolución y Socialismo’, ’La Mujer, El Estado y la Revolución’, ’Patriarcado y Capitalismo. Feminismo, clase y diversidad.’). Vam posicionar-nos també amb la nostra perspectiva internacionalista i antiimperialista contra la guerra a Ucraïna i contra el genocidi a Palestina. Vam saber separar-nos del feminisme dels ministeris disfressat de progressisme. I així vam anar construint l’agrupació Pa i Roses que és part d’una xarxa d’agrupacions internacional a Amèrica Llatina, els EUA, Europa i Corea del Sud.

La construcció del futur comença en el present i sempre és una tasca col·lectiva. I això és un bon motiu per reeditar Pa i Roses. Pertinença de gènere i antagonisme de classe en el capitalisme , encara que la primera edició del llibre tingui vint anys i hagi passat una dècada entre la segona versió corregida i ampliada en castellà i la seva reproducció en català. Publicat originàriament a l’Argentina, ha tingut altres edicions a Veneçuela, Mèxic i Espanya; també ha estat traduït al portuguès, l’italià, l’alemany, el francès i l’anglès.

En un moment en què les lluites feministes no ocupaven les primeres planes, aquest llibre sostenia que, en el marc del sistema capitalista, els avenços i retrocessos en la lluita antipatriarcal estan en consonància amb els períodes de reformes, revolucions o reacció. I que, així com les derrotes de les masses van imposar postergacions i silenciaments a les dones i a altres sectors oprimits de la societat, els processos revolucionaris van conquerir transformacions inusitades, i a una velocitat inesperada, en la vida quotidiana i a les institucions socials i polítiques.


Sobre la nostra campanya

Avui comencem la nostra campanya militant de crowdfunding amb la plataforma online Verkami. Es tracta d’una campanya de finançament durant 40 dies. Les vostres aportacions aniran destinades a imprimir els llibres, retribuir la col·laboració de les persones dedicades a la correcció, edició i maquetació. També estarà destinat a l’organització d’activitats de difusió, xerrades, rutes de dones i cursos sobre la història de la lluita de les dones.

Entre les recompenses, proposem diverses opcions. Pots rebre el llibre en el teu domicili al costat d’uns bonics punts de llibre, o pots triar els packs que inclouen el llibre + il·lustració o una Ruta de Dones de la Barcelona Rebel.


Calendari previst

Una vegada que s’acaba la campanya de crowdfunding, a principis de març, el llibre estarà llest per enviar als qui hagin participat del projecte. S’enviarà a imprimir quan vegem que el projecte va bé, així que necessitem el teu suport en els primers dies!


Sobre l’escriptora

Andrea D’Atri va néixer a Buenos Aires l’any 1967. Va llicenciar-se a la Universitat Nacional de Buenos Aires (UBA) i va especialitzar-se en Estudis de la Dona, dedicant-se a la docència, la recerca i la comunicació.
Amb una reconeguda militància en el moviment de dones, l’any 2003 va fundar a Argentina l’agrupació Pan y Rosas, que també és present a Xile, Brasil, Mèxic, Uruguai, Costa Rica, Veneçuela, Perú, Espanya, França, Itàlia i Alemanya.

És autora de Pan y Rosas. Pertenencia de género y antagonismo de clase en el capitalismo (2004), que porta més de tretze edicions en sis idiomes. Compiladora i coautora de Luchadoras. Historias de mujeres que hicieron historia (2006). Compiladora de Flora Tristán: el martillo y la rosa (2019). També va escriure el pròleg a la primera edició en castellà de La mujer, el Estado y la revolución (2010), de Wendy Goldman. Ha participat en compilacions d’altres autors i autores publicades a El Salvador, Roma, La Habana, Londres, Barcelona i Buenos Aires.


Pots col·laborar aquí!: https://vkm.is/pairoses

#PaiRoses #10anysPaiRoses #PaiRosesVerkami


Facebook Twitter

Pa i Roses Barcelona

Segueix-lo a Twitter

@PanyRosasEE

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï