×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

4 milions d’aturats: l’esgarrifós saldo de 2020

2020 acaba com va començar la crisi del Covid: empresaris, Govern i buròcrates sindicals permetent una sagnia de treballadors i treballadores en atur.

Carlos Muro

dimecres 6 de gener de 2021
Facebook Twitter

Les últimes dades de la Seguretat Social han mostrat una pèrdua de 360.105 cotitzadors en un any marcat per l’estat d’alarma i les limitacions a l’activitat econòmica provocades per la pandèmia.

L’atur registrat en les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) s’ha incrementat en 724.532 persones l’any 2020, marcat per la pandèmia, fins a situar la xifra total de desocupació en l’Estat espanyol en 3.888.137. Malgrat la campanya nadalenca, s’han generat 36.825 aturats més.

Per sectors econòmics, l’atur registrat, respecte al mes de novembre, es redueix en Agricultura en 1.311 persones (-0,71%). L’atur registrat augmenta en la Construcció en 18.496 persones (6,17%), en la Indústria en 9.885 persones (3,24%), en Serveis puja en 8.134 persones (0,30%) i en el col·lectiu Sense Ocupació Anterior s’incrementa en 1.621 persones (0,46%).

Si comparem la desocupació masculina i la femenina, el primer es va situar, al desembre en un total d’1.663.016 persones, en pujar en 33.958 (2,08%), conseqüència que l’atur augmenta més en sectors masculinizats, en concret, la construcció, segons informa el Ministeri de Treball i Economia Social. L’atur femení és major i s’incrementa fins a aconseguir les 2.225.121 dones inscrites després de sumar 2.867 (0,13%) en relació al mes de novembre. La desocupació dels joves menors de 25 anys descendeix al desembre en 2.722 persones (-0,74%) respecte al mes anterior.

Aquestes últimes dades mostren que la població treballadora, és a dir la majoria de la població activa, és la que està pagant les conseqüències de l’actual crisi. Les diferents patronals voldran que els costos de la pandèmia les paguem les i els treballadors amb atur, empitjorament de les condicions socials i de treball i que els nostres salaris es redueixin brutalment.

Doble discurs

2020, el primer any de Govern “progressista” deixa així un saldo de gairebé 4 milions d’aturats, 755.613 persones en ERTE i cada vegada més precarietat laboral. Des del Ministeri de Treball de Yolanda Díaz d’IU-PCE, informa que durant el mes de desembre s’han registrat 1.355.147 contractes, dels quals només el 8% van ser indefinits: 111.822. D’ells, 70.000 van ser a temps complet i la resta a temps parcial. És a dir, atur, ERTO, bretxa de gènere i precarietat laboral.

El Govern consent l’augment dels guanys dels empresaris a costa de l’empitjorament de les condicions de treball i salarials. Els que més guanyen continuen guanyant cada vegada més, mentre deixen a centenars de milers de famílies sense treball. La impostura del doble discurs progre es paga amb més misèria i atur per a les majories obreres i populars.

En aquest context el repartiment de les hores de treball sense reducció salarial és una reivindicació que cobra una urgència notable, ja que resoldria una situació terrible per a centenars de milers de treballadors i treballadores en atur i en precarietat. Una situació que no pot prolongar-se durant molt de temps. Cal exigir-los als sindicats burocràtics que trenquin la seva subordinació al Règim i cridin a la lluita per aquesta mesura.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria