×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

4 milions d’aturats: l’esgarrifós saldo de 2020

2020 acaba com va començar la crisi del Covid: empresaris, Govern i buròcrates sindicals permetent una sagnia de treballadors i treballadores en atur.

Carlos Muro

dimecres 6 de gener de 2021
Facebook Twitter

Les últimes dades de la Seguretat Social han mostrat una pèrdua de 360.105 cotitzadors en un any marcat per l’estat d’alarma i les limitacions a l’activitat econòmica provocades per la pandèmia.

L’atur registrat en les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) s’ha incrementat en 724.532 persones l’any 2020, marcat per la pandèmia, fins a situar la xifra total de desocupació en l’Estat espanyol en 3.888.137. Malgrat la campanya nadalenca, s’han generat 36.825 aturats més.

Per sectors econòmics, l’atur registrat, respecte al mes de novembre, es redueix en Agricultura en 1.311 persones (-0,71%). L’atur registrat augmenta en la Construcció en 18.496 persones (6,17%), en la Indústria en 9.885 persones (3,24%), en Serveis puja en 8.134 persones (0,30%) i en el col·lectiu Sense Ocupació Anterior s’incrementa en 1.621 persones (0,46%).

Si comparem la desocupació masculina i la femenina, el primer es va situar, al desembre en un total d’1.663.016 persones, en pujar en 33.958 (2,08%), conseqüència que l’atur augmenta més en sectors masculinizats, en concret, la construcció, segons informa el Ministeri de Treball i Economia Social. L’atur femení és major i s’incrementa fins a aconseguir les 2.225.121 dones inscrites després de sumar 2.867 (0,13%) en relació al mes de novembre. La desocupació dels joves menors de 25 anys descendeix al desembre en 2.722 persones (-0,74%) respecte al mes anterior.

Aquestes últimes dades mostren que la població treballadora, és a dir la majoria de la població activa, és la que està pagant les conseqüències de l’actual crisi. Les diferents patronals voldran que els costos de la pandèmia les paguem les i els treballadors amb atur, empitjorament de les condicions socials i de treball i que els nostres salaris es redueixin brutalment.

Doble discurs

2020, el primer any de Govern “progressista” deixa així un saldo de gairebé 4 milions d’aturats, 755.613 persones en ERTE i cada vegada més precarietat laboral. Des del Ministeri de Treball de Yolanda Díaz d’IU-PCE, informa que durant el mes de desembre s’han registrat 1.355.147 contractes, dels quals només el 8% van ser indefinits: 111.822. D’ells, 70.000 van ser a temps complet i la resta a temps parcial. És a dir, atur, ERTO, bretxa de gènere i precarietat laboral.

El Govern consent l’augment dels guanys dels empresaris a costa de l’empitjorament de les condicions de treball i salarials. Els que més guanyen continuen guanyant cada vegada més, mentre deixen a centenars de milers de famílies sense treball. La impostura del doble discurs progre es paga amb més misèria i atur per a les majories obreres i populars.

En aquest context el repartiment de les hores de treball sense reducció salarial és una reivindicació que cobra una urgència notable, ja que resoldria una situació terrible per a centenars de milers de treballadors i treballadores en atur i en precarietat. Una situació que no pot prolongar-se durant molt de temps. Cal exigir-los als sindicats burocràtics que trenquin la seva subordinació al Règim i cridin a la lluita per aquesta mesura.


Facebook Twitter

Carlos Muro

Zaragoza | @muro_87

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

L'ANC convoca a una manifestació davant l'ampliació del delicte de desordres greus

L’ANC convoca a una manifestació davant l’ampliació del delicte de desordres greus

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge

El govern s'assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu

El govern s’assegura la majoria per aprovar els Pressupostos després de pactar amb EH Bildu