Internacional

27S: Vaga Mundial pel Clima

La Vaga Mundial pel Clima ja té data oficial, 27 de setembre. Més de 100 col·lectius i organitzacions ecologistes de l'Estat espanyol s'han sumat a la convocatòria internacional impulsada des del moviment juvenil europeu en defensa del clima Fridays For Future.

divendres 2 d’agost de 2019| edició del dia

Així ho han anunciat en un comunicat recent en el qual fan una crida a la ciutadania i a les organitzacions socials i sindicals a sumar-se a la convocatòria. La jornada de mobilització es planteja com a vaga estudiantil, vaga de consum, mobilitzacions en els centres de treball i tancaments en suport de la lluita climàtica.

Els organitzadors exigeixen als governs que es declari l’emergència climàtica i l’adopció de mesures urgents per a frenar una crisi mediambiental que "és conseqüència d’un model de producció i consum que ha demostrat ser inapropiat per a satisfer les necessitats de moltes persones, que posa en risc la nostra supervivència i impacta de manera injusta especialment a les poblacions més pobres i vulnerables del món".

Entre aquestes mesures es troben la reducció a zero net de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i evitar que la temperatura global s’elevi per sobre dels 1,5 °C. Per a això proposen accions tendents a l’abandó dels combustibles fòssils i la seva substitució per energies renovables tals com la paralització de noves infraestructures fòssils, un canvi de model energètic no nuclear o la reorganització del sistema de producció entre altres.

Denuncien a més la interrelació entre l’enorme desigualtat social i la degradació del medi ambient. "Moltes grans empreses i bancs obtenen enormes beneficis a través de l’especulació immobiliària, el desnonament, la gentrificació o la turistificació (...) Encara que cada vegada hi ha més inversions en tecnologies per a la transició energètica, continua havent-hi molts fons que sostenen i financen a les grans empreses de l’oligopoli energètic en la seva explotació del planeta, i el resultat del qual és l’increment de la pobresa, inclosa l’energètica".

Per això plantegen que la transició a un model eco-sostenible ha de fer-se ateses les desigualtats generades en funció de la classe social, el sexe, la procedència, etc. "La transició s’ha de realitzar amb justícia social. En el cas dels territoris i treballadors i treballadores afectats cal adoptar mesures per a assegurar ocupacions alternatives en sectors sostenibles, afrontar la crisi energètica, reducció de la jornada laboral, un millor repartiment de l’ocupació i el desenvolupament d’altres mecanismes entorn de la Transició Justa que han d’aconseguir que no es deixi a ningú enrere".

En el camí a aquesta transició considera fonamental la creació de fórmules de control i participació ciutadana a través de la democratització d’àrees de la producció com l’energia, el transport o l’alimentació. "Les mesures de mercat no poden substituir l’adequada planificació de la transició ecològica", afirmen en el comunicat.

La degradació del medi ambient és ja un dels majors problemes que afronta la humanitat. El canvi climàtic és la primera causa de fenòmens migratoris, els anomenats refugiats climàtics. Actualment més de 20 milions de persones fugen de les conseqüències d’esdeveniments climatològics extrems. Tot això planteja, cada vegada amb més urgència, la necessitat de canviar el sistema perquè no canviï el medi ambient.

Et pot interessar: Capitalismo, cambio climático y estrategia socialista
temes relacionats

#VagaPelClima   /    27S   /    Canvi climàtic

Comentaris

Comentar