×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

2021 serà l’any dels ERO: comerç, banca, turisme i indústria planegen acomiadaments massius

Fa unes setmanes es confirmava que El Corte Inglés aplicaria un ERO que afectarà 3292 treballadors, tot això amb el beneplàcit dels grans sindicats. Però aquest no és més que el tret de sortida dels ERO que es preveuen per a 2021.

Clara Mallo

dissabte 10 d’abril de 2021
Facebook Twitter

L’any ha arrencat amb l’anunci d’acomiadaments col·lectius en grans empreses de sectors com la banca, el comerç, el turisme i la indústria. El Corte Inglés, H&M, NH Hotels, perfumeries Douglas, Zara, Banc Santander, Bosch, Tubacex... són només alguns exemples.

Moltes d’aquestes empreses formen part dels sectors més afectats per la crisi, unes altres, malgrat el fort impacte de la pandèmia, van tancar amb grans beneficis. Algunes aprofiten aquesta situació per a “reduir costos”, “reconvertir-se” o “reformular el seu model de negoci” secundant-se en la carta blanca que ofereix el marc de la Reforma laboral que el Govern de UP i PSOE ja han anunciat que no pensen modificar.

Amb l’arribada d’aquesta crisi, el Govern de PSOE i UP així com els Governs europeus van desplegar diferents mecanismes de contenció per a evitar una desfeta econòmica i social. Els ERTO van ser la mesura estrella del "Govern progressista" per a evitar-la. Així es va intentar crear un matalàs social que evités l’increment brusc de l’atur i el malestar social, al mateix temps que s’injectaven importants sumes de diners a les empreses.

Malgrat tot, la destrucció d’ocupació va registrar aquest 2020 uns nivells sense precedents. A més, com a resposta a la crisi ja va començar bastant limitada: es calcula que va haver-hi 1 milió d’acomiadaments abans que aquesta mesura fos proposada pel Govern. Sense tenir en compte totes les ocupacions de l’economia submergida com a treballadores de la llar o venedors ambulants, els qui van perdre els seus treballs però no queden registrats en les estadístiques. El segon trimestre, amb els ERTO ja activats es van perdre més d’1 milió de llocs de treball. I en el tercer trimestre l’atur va pujar en 354.900 persones, aconseguint una taxa de desocupació del 16,26%.

La capacitat dels ERTO com a mesura per a evitar els acomiadaments també és bastant limitada quant a terminis. Al maig finalitza l’Estat d’alarma al qual està subjecte aquest mecanisme. Encara està per veure’s fins quan i amb quines modificacions es mantindran els ERTO. En una entrevista publicada a Yolanda Díaz publicada aquest divendres per Eldiario.es, la Ministra responia així quan li preguntaven fins quan hi serian vigents: “fins que sigui necessari”. La realitat és que més enllà de la “voluntat” de la Ministra de Treball, la situació econòmica apunta cap a una altra direcció. Aquest mecanisme va esgotant-se cada vegada més quant a eina que evita temporalment els acomiadaments. Bé perquè el Govern la limiti cada vegada més, bé perquè les empreses decideixin no recórrer a aquests per a continuar salvant els seus beneficis, en aquest moment el següent pas seran els ERO.

Aquests són alguns dels ERO anunciats per a 2021:

El comerç és un dels sectors més afectat per la crisi. Així enguany va arrencar amb un ERO del sector. La cadena alemanya de perfumeries Douglas va tancar al gener 103 botigues en l’Estat espanyol -500 a Europa- i va aplicar un ERO a gairebé 600 treballadors. El tancament d’establiments, no obstant això, no va venir associat al descens de vendes, és més, aquesta empresa pràcticament no va veure reduïts els seus beneficis en l’últim any -només va reduir un 6,4% el total de les seves vendes- a causa de l’augment de les seves vendes en línia. La companyia va experimentar un rècord de vendes ’en línia’ en l’exercici 2019/2020, amb un augment del 40,6% respecte a l’exercici anterior i va facturar 3.200 milions.

Però sens dubtes el major impacte ho va generar l’anunci de ERO de "El Corte Inglés" per la quantitat de treballadors que es veuran afectats i per l’empresa que anuncia els acomiadaments. El Corte Inglés és una ’icona’ del capitalisme Español. El ERO més gran de la història de El Corte Inglés va ser anunciat fa poques setmanes, a la fi de març. L’acord entre la patronal i els sindicats majoritaris afectarà 3292 treballadors directes d’aquests grans magatzems.

Aquests dos ERO són només el tret de sortida. En el comerç tèxtil, per exemple, també es preveuen acomiadaments massius. H&M ha anunciat aquesta setmana que planeja el tancament de 30 de les seves botigues i que suposarà l’acomiadament de 1.100 treballadors. A Zara (Grup Inditex) CGT denuncia l’aplicació d’un ERO encobert que afectaria 986 empleats després del tancament de 114 botigues.

La Banca és un dels sectors que més retallades en personal fa en els últims anys. En els últims dotze, el sector financer ha perdut 100.000 ocupacions segons les dades del Banc d’Espanya, una tendència que sembla incrementar-se any rere any. Només en els pròxims mesos s’esperen 20.000 acomiadaments en aquest sector.

En el que portem de 2021 ja s’han executat ERO al Banc Sabadell (1.840 acomiadaments) i Santander (1.019 ara com ara, però espera tancar l’any amb 3.572 treballadors menys). Ibercaja acomiadarà a 750 empleats entre finals de 2021 i principis de 2022. El BBVA també ha avançat una “reestructuració” que implicarà acomiadaments en 2021, però encara no ha anunciat quants. El mateix succeirà amb la fusió de Bankia i CaixaBank, encara sense negociar, però que sens dubte engrossiran una llista que no es detindrà ara com ara. De tot això la previsió de 20.00 acomiadaments que fa el sector.

El turisme és un altre dels sectors on es preveu una sagnia d’acomiadaments. Grans i mitjanes cadenes hoteleres ja han anunciat ERO en el que portem d’any. La primera a fer-ho ha estat Casual Hotels que va anunciar al febrer un ERO que afecta el 20% de la seva plantilla, formada per al voltant de 120 empleats. NH Hotels, ha estat la següent. En un primer moment va anunciar 187 acomiadaments però han acabat sent 400 com a denúncia CCOO. La cadena alemanya TUI, també pretén suprimir el 14% de la seva plantilla en l’Estat espanyol. Pullmantur Creuers, que es troba en concurs de creditors, també aplicarà un ERO de 300 acomiadaments.

En el sector de les agències de viatges, també s’estan preparant diversos expedients. Alguns s’han aprovat ja com el de Viatges Carrefour (257) o el de W2M - Iberostar (246), i altres es troben en aquests moments en fase de negociació amb els sindicats com els de Logitravel o Expedia. Per a fer-nos una idea dels quals està per venir, només al gener els afiliats a la Seguretat Social vinculats a activitats turístiques es van desplomar un 14% al gener, fins als 2.006.400 treballadors.

En aquesta sagnia d’acomiadaments la indústria no es queda fora. Empreses com Tubacex (129), ajudaran a augmentar les llistes de l’atur. O-Shin, especialitzada en la fabricació de components de l’automoció, va tancar la seva planta a Abrera (Barcelona) i va aplicar un ERO als seus 72 empleats.

Aquests són només alguns exemples dels ERO ja imposats o que s’aplicaran imminentment aquest 2021. Només un anunci del que està per venir. Encara que des de Podemos i el ministeri de Treball dirigit per Yolanda Díaz van anunciar en l’inici de la crisi que havien aconseguit imposar el cessament d’acomiadaments, això mai ha estat real. Si van aconseguir contenir part del daltabaix en 2021 va ser mitjançant un endeutament de l’Estat sense precedents, un deute i les seves conseqüències, que acabaran recaient sobre les i els treballadors.

L’única manera d’evitar l’augment d’atur i la cada vegada major precarietat laboral és a través d’un pla de lluita imposat als sindicats per les i els treballadors autoorganitzats. Cal exigir que els sindicats trenquin tots els seus pactes amb el govern i les patronals i que convoquin mesures de lluita unitàries. Cal exigir la veritable prohibició dels acomiadaments i la derogació de les reformes laborals. I enfront del flagel de l’atur a nivells històrics, és fonamental lluitar per la reducció de la jornada laboral i el repartiment de les hores de treball, sense disminució salarial. Si les grans empreses volen acomiadar massivament: no ho permetem. Empresa que tanqui o acomiadi, cal ocupar-la i exigir la seva nacionalització sota el control dels treballadors. Són empreses que han rebut i continuaran rebent enormes fons públics, però es donen el luxe de deixar al carrer a milers de treballadors. No cal permetre-ho!


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones