La factura s’ha disparat a l’agost un 46% fins a 93,1 euros, sent la més alta de la història. Setembre comença amb la mateixa dinàmica i aquest dimecres aconseguia una nova xifra històrica de 132,47 euros per megavat hora (MWh), la qual cosa suposa un tercer màxim consecutiu superant els 130,53 euros d’aquest dimarts.

El preu mitjà del mercat majorista durant aquest mes d’agost s’ha situat sobre els 106 euros/MWh de mitjana, sent tres vegades més cara que fa un any. Aquesta pujada del preu de la generació d’energia s’ha empassat les poques i insuficients mesures que el Govern del PSOE i Unidas Podemos han aplicat per a tractar de reduir la factura: una rebaixa de l’IVA del 21% al 10% en la factura elèctrica i suspensió temporal en el tercer trimestre de l’impost del 7% a la generació elèctrica a les empreses.

Així, si bé la pujada del preu de la factura de la llum ha estat una constant durant dècades, els motius han estat diferents. Una part important de la factura de la llum està relacionada directament amb preus que han regulat els diferents governs del PSOE i el PP fins a l’actualitat, com són el preu de distribució i transport energètic o l’IVA.

No obstant, en els últims mesos, l’increment de la factura es deu a la pujada en el cost de producció energètica, causada sobretot pel major preu del gas, però també a conseqüència d’un sistema marginalista on les ofertes d’energia més cares marquen en subhasta el preu de la resta de l’oferta energètica.

D’aquesta manera, les polítiques del Govern no només no han aconseguit reduir el preu de la factura de la llum, sinó que a més han perdut ingressos públics suspenent imposats a les pròpies empreses energètiques que s’estan lucrant amb la situació.

Per part seva, la crida a la “empatia” que Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, va fer a les empreses energètiques no ha tingut lògicament cap conseqüència. Al contrari, les hidroelèctriques han aprofitat la conjuntura d’aquest mes d’agost per a oferir energia a preus fins i tot més elevats que els del gas, malgrat els menors costos de producció, i a costa de buidar de manera dramàtica els embassaments sobre els quals tenen concessions privades.

L’increment del preu de la llum ja està tenint un impacte important en la inflació de l’economia, però sobretot està dificultant a milers de famílies treballadores poder arribar a final de mes. Mentrestant, les grans empreses energètiques privades continuen especulant i fent negoci amb l’energia i les necessitats socials, amb el beneplàcit del Govern del PSOE i d’Unidas Podemos.