Ahir va tenir lloc la setena jornada de vaga educativa, la primera després dels cinc dies del passat mes de març i la del 14 de maig. Els sindicats convocants (USTEC, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i FEUSOC) feien una crida a una manifestació unitària que va començar a les 11:30 a Jardinets de Gràcia després d’un recorregut pels carrers de Barcelona que va aturar-se davant la seu d’ERC.

Els i les treballadores de l’educació mantenen el polze amb el Conseller Cambray. Continuen reclamant la reversió de les retallades, l’augment del pressupost al 6% del PIB, la retirada del nou calendari i l’estabilització del personal interí. A més, defensen el català a l’escola i s’oposen al nou currículum.

Algunes organitzacions juvenils també van participar a la manifestació. Així ho van fer el Sindicat d’Estudiants que convocà vaga a secundària i l’agrupació anticapitalista Contracorrent que, igual que en les darreres jornades, va tornar a fer una crida a la mobilització d’instituts i universitats.

Milers de persones del sector educatiu van sortir al carrer just el dia després que Junts, ERC, Comuns i PSC culminessin l’atac contra el català a les aules amb un acord que sembla definitiu.

“El català porta molt de temps tenint amenaces. Aquesta vegada és el 25% de castellà, sembla la definitiva i no la volem. El català és la llengua en la que volem estudiar i aprendre” – deia l’Arola, estudiant de secundària a la manifestació.

El Roger, un altre jove d’institut, senyalava la defensa del català entre els motius per mobilitzar-se. “Hem sortit per defensar la nostra llengua que contínuament està patint els atacs del TSJC i d’Espanya.” A més, el jove estudiant apunta que surten “també contra les retallades a l’educació pública perquè "el que volem és una escola, una universitat i instituts amb una educació totalment pública”.

“Ens sembla malament que treguin diners a l’escola pública, la qual forma el futur de molts joves. A més, les retallades i la baixada del català són més motius per estar a la manifestació” – defensava la Júlia, alumna de 4t de l’ESO. La Mariona, estudiant de 1r de Batxillerat i militant de Contracorrent i Pan y Rosas, donava motius per unir-se amb el professorat. “Sortim al carrer perquè les condicions de treball del professorat són les nostres condicions d’aprenentatge”. La jove afegia que defensen “el català i l’educació pública contra el Govern de la Generalitat que porta anys degradant-la i que, a més, ara és còmplice de l’atac espanyolista”.

Precisament, les companyes de Contracorriente y Pan y Rosas enviàven aquest missatge de suport a la vaga des de Madrid:

La Sofia, una estudiant de 1r de Batxillerat, explicava en primera persona els efectes de les retallades. “Nosaltres som d’una escola petita i si encara retallen més professors no tindrem hores ni per fer tutories”.

Però el suport de les estudiants al professorat en alguns centres va anar més enllà de la participació a la manifestació. L’Álex, membre de Contracorrent i estudiant de 3r de l’ESO de l’institut Eugeni d’Ors d’Hospitalet, comentava com ho havien preparat en el seu centre d’estudi: “Juntament amb la assemblea de docents del meu institut ens hem organitzat per penjar una pancarta a la façana del institut contra les retallades, lluitant per l’educació pública, en català i fora dels interessos del mercat. També cantem una cançó sobre l’educació i les retallades”.

Malgrat que la vaga estudiantil només estava convocada a secundària, alguns joves d’universitat s’han sumat a la manifestació. Aquest és el cas de l’Aitor Martínez, militant de Contracorrent i representant estudiantil a la Facultat de Dret i Polítiques de la UB. “El model de la universitat al servei del mercat és el que ara volen profunditzar a la primària i la secundària i no ho podem permetre” – senyalava l’Aitor.

Davant la propera vaga el dia 9 de juny, el membre de l’agrupació anticapitalista ha volgut fer “una crida als sindicats estudiantils com el SEPC perquè convoquin vaga a universitats, ja que no ho han fet en cap de les anteriors jornades.”