×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La policia és responsable de tres de cada deu incidents amb periodistes

Així ho indica l'informe 'Policies contra Periodistes. Agressions, entrebancs i sancions', en el que un 32% dels incidents són causats per les forces policials, vulnerant sistemàticament la llibertat de premsa i d'informació.

EsquerraDiari.cat

dimarts 22 de febrer de 2022
Facebook Twitter

El 32% dels incidents contra la llibertat d’expressió i el dret a la informació dels periodistes a Catalunya són causats per les forces policials. És a dir, més de tres de cada deu atemptats contra el dret a premsa venen donats per Mossos d’Esquadra, Policia Nacional o altres cossos policials de caire municipal o autonòmic.

Així ho demostra l’informe ’Policies contra Periodistes. Agressions, entrebancs i sancions’, elaborat per la periodista Gemma Garcia Fàbregas per a Mèdia.cat.

Per a no allunyar-nos molt, només durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél d’ara fa un any, i que van ser fortament reprimides, van deixar un total de 16 periodistes ferits entre càrregues de la Brimo dels Mossos d’Esquadra i la UIP de la Policia Nacional. A més, altres 12 periodistes van ser d’alguna forma per la policia, impedint informar del que estava succeint.

També a l’octubre de 2020 va haver-hi un augment exponencial de casos de repressió en coincidir el tercer aniversari de l’u d’octubre de 2017 i un gran numero de desnonaments efectuats amb una càrrega important de violència policial. Fins a 9 periodistes van patir agressions policials.

Ambdos anys recullen que un 25% dels incidents totals soferts per comunicadors van ser protagonitzats per agents policials. En 2019, tot i que el número d’incidents és més elevat amb un 29,5%, el que es dispara és el número de periodistes que van patir d’alguna forma violència policial, amb fins a 87 casos tenint en compte que el mes d’octubre van ser les protestes per la sentència del Tribunal Supremo.

Per altra banda, el treball fa referència també a l’increment de les sancions imposades a periodistes a través de la Llei orgànica 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa i que ja porta gairebé set anys en vigor, així com també els processos judicials contra els dos fotoperiodistes Mireia Comas i Albert Garcia.

Amb l’informe de Gemma Garcia Fàbregas queda novament clar que lla coerció de la llibertat de premsa i d’informació va lligada a l’ofensiva repressiva contra el moviment democràtic català d’ençà l’u d’octubre i el minvament constant dels drets i les llibertats democràtiques.

Davant aquesta ofensiva és necesari posar dempeus un gran moviment contra la repressió que lluiti per l’arxiu de totes les causes i per acabar amb totes les lleis lliberticides de l’Estat espanyol, començant per la Llei Mordassa.

Et pot interessar: Esquerra Diari presenta ’Encausades’ en una taula rodona sobre l’ofensiva repressiva amb nombrosos represaliats


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah