×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La policia és responsable de tres de cada deu incidents amb periodistes

Així ho indica l'informe 'Policies contra Periodistes. Agressions, entrebancs i sancions', en el que un 32% dels incidents són causats per les forces policials, vulnerant sistemàticament la llibertat de premsa i d'informació.

EsquerraDiari.cat

dimarts 22 de febrer de 2022
Facebook Twitter

El 32% dels incidents contra la llibertat d’expressió i el dret a la informació dels periodistes a Catalunya són causats per les forces policials. És a dir, més de tres de cada deu atemptats contra el dret a premsa venen donats per Mossos d’Esquadra, Policia Nacional o altres cossos policials de caire municipal o autonòmic.

Així ho demostra l’informe ’Policies contra Periodistes. Agressions, entrebancs i sancions’, elaborat per la periodista Gemma Garcia Fàbregas per a Mèdia.cat.

Per a no allunyar-nos molt, només durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél d’ara fa un any, i que van ser fortament reprimides, van deixar un total de 16 periodistes ferits entre càrregues de la Brimo dels Mossos d’Esquadra i la UIP de la Policia Nacional. A més, altres 12 periodistes van ser d’alguna forma per la policia, impedint informar del que estava succeint.

També a l’octubre de 2020 va haver-hi un augment exponencial de casos de repressió en coincidir el tercer aniversari de l’u d’octubre de 2017 i un gran numero de desnonaments efectuats amb una càrrega important de violència policial. Fins a 9 periodistes van patir agressions policials.

Ambdos anys recullen que un 25% dels incidents totals soferts per comunicadors van ser protagonitzats per agents policials. En 2019, tot i que el número d’incidents és més elevat amb un 29,5%, el que es dispara és el número de periodistes que van patir d’alguna forma violència policial, amb fins a 87 casos tenint en compte que el mes d’octubre van ser les protestes per la sentència del Tribunal Supremo.

Per altra banda, el treball fa referència també a l’increment de les sancions imposades a periodistes a través de la Llei orgànica 4/2015, de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa i que ja porta gairebé set anys en vigor, així com també els processos judicials contra els dos fotoperiodistes Mireia Comas i Albert Garcia.

Amb l’informe de Gemma Garcia Fàbregas queda novament clar que lla coerció de la llibertat de premsa i d’informació va lligada a l’ofensiva repressiva contra el moviment democràtic català d’ençà l’u d’octubre i el minvament constant dels drets i les llibertats democràtiques.

Davant aquesta ofensiva és necesari posar dempeus un gran moviment contra la repressió que lluiti per l’arxiu de totes les causes i per acabar amb totes les lleis lliberticides de l’Estat espanyol, començant per la Llei Mordassa.

Et pot interessar: Esquerra Diari presenta ’Encausades’ en una taula rodona sobre l’ofensiva repressiva amb nombrosos represaliats


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”