“El petroli és el llenguatge oficial de Qatar. Es comuniquen entre ells en aquesta llengua de recursos de petroli i del gas, el llenguatge negre de la corrupció”, afirma l’artista rus Andrei Molodkin, encarregat d’idear i modelar una obra artística que condensés la idea de l’entramat de corrupció que va esquitxar amb petrodòlars a la Federació Internacional del Futbol Associat, la FIFA. És per això que a comanda de la revista esportiva espanyola Líbero va dissenyar una rèplica exacta del trofeu dissenyat en 1971 per l’escultor italià Silvio Gazzaniga però feta amb petroli de Qatar en lloc d’or. “Crec que la FIFA ha estat durant anys una organització criminal i mafiosa”, assevera Molodkin.

La Copa del Món a Qatar es va començar a gestar quan el 2 de desembre de 2010 es va realitzar el “sorteig” (tot i que seria millor el terme licitació) per determinar la seu dels mundials 2018 (Rússia) i 2022. Aquí va sonar el nom de l’emirat de la península aràbiga. Però en 2015 per ordre de la fiscal general dels Estats Units Loretta Lynch es va llançar una recerca per determinar el pagament de suborns en aquesta elecció. La Justícia nord-americana va determinar que efectivament va haver-hi corrupció i segons l’FBI el pagament estimat de suborns va ser de 150 milions de dòlars. Aquest és el valor -simbòlic- que va establir Molodkin per a la seva obra artística.

Aquell escàndol de 2015 es va conèixer com a FIFA Gate i va tenir com a conseqüència la sentència a presó de diversos popes de l’organisme rector del futbol mundial, en particular dirigents del futbol llatinoamericà, la caiguda de Joseph Blatter i l’ascens de Gianni Infantino al capdavant de la institució i - Oh, casualitat! - l’ingrés de cadenes nord-americanes de televisió al negoci de les transmissions d’espectacles futbolístics. Com a evidència que la Justícia de la potència nord-americana va ser una quelcom parcial i intencionat, cap funcionari del règim de Qatar va ser ni tan sols investigat pel pagament de suborns. Qatar és aliat dels Estats Units en el món àrab des de fa 30 anys (en el marc de la primera invasió nord-americana a l’Iraq) i és seu de la base militar nord-americana més gran de tot Mig Orient.

L’obra de l’artista rus il·lustra la portada del flamant nou número de la revista Líbero que tracta sobre “Els mundials més bruts, un especial dedicat al costat fosc de la FIFA en la designació dels campionats del Món”.