Internacional

FRANÇA

Els armilles grogues tornen als carrers enmig de la històrica vaga general

Després de l'inici històric de la vaga general contra la reforma de les pensions, els "armilles grogues" realitzen la seva 56a jornada de mobilització aquest dissabte.

diumenge 8 de desembre de 2019| edici� del dia

La convergència entre els armilles grogues i el moviment obrer organitzat es torna més i més efectiva en algunes ciutats. Enfront d’això, els sindicats de la CGT, amb l’excepció de París, criden a convergir als carrers.

La jornada número 56 dels armilles grogues cau en un context profundament trastornat pel començament històric de la mobilització contra la reforma previsional del Govern d’Emmanuel Macron.

Amb gairebé 1,5 milions de manifestants, sectors sencers de l’economia van paralitzar les seves activitats, inclòs el transport i l’educació, el món del treball, les armilles grogues i, en menor mesura, la joventut, van realitzar una important demostració de força contra el govern.

Es tracta de la més important vaga en dècades a França, que reflecteix el descontentament amb la reforma del sistema de pensions que vol aplicar el president Macron. Aquest començament de mobilització no es veia des de 1995 i canvia qualitativament l’equilibri de poder contra Macron.

Et pot interessar: Reprimeixen en la multitudinària marxa de París en el marc de la vaga general

Molts dels sindicats ja han assegurat que continuaran la vaga fins al dilluns, mentre que uns altres com els de la refineries i ferroviaris discutiran aquest mateix divendres la continuïtat de la vaga.

L’atur de transports se sentirà també durant el cap de setmana. Només circularan entre el 10 i el 15% dels trens i, a falta encara de dades precises per al dilluns, la portaveu de la SNCF va reconèixer que el dilluns la situació seguirà "molt pertorbada".

El mateix ocorrerà a la RATP, on aquesta setmana acabarà igualment amb molt poques línies de metro, tramvia i autobús en servei, i les que sí que ho estan fent a mitja màquina.

La perillosa confluència del moviment obrer organitzat amb els armilles grogues

El problema que enfronta Macron és que la vaga és indefinida i podrien prolongar-se setmanes, potser fins a les vacances nadalenques.

El govern i els empresaris temen que els treballadors prenguin l’exemple de les armilles grogues, no sols per la radicalització de les formes de lluita, també per la possibilitat que se superi els estrets marges d’acció imposats per les direccions sindicals. A més comencen a sorgir exemples de coordinació i organització que també desafien els límits que han vingut imposant les conduccions en els últims anys.

Et pot interessar: Cinc claus sobre la vaga general contra Macron

Davant d’aquest panorama, el Govern francès aposta a oferir mínimes concessions per a intentar frenar les protestes i va prometre l’aplicació progressiva del seu projecte de reforma de les pensions. amb l’esperança de fracturar l’oposició, que es manifestarà de nou el dimarts.

El primer ministre, Édouard Philippe, va aclarir que no renunciarà a la reforma que unificarà els 42 règims de pensions actuals en un "sistema universal" per punts i amb el qual els ciutadans hauran de treballar "una mica més", com ja ocorre en altres països. Va agregar que aquests canvis no cal fer-los "brutalment, amb urgència", sinó que la seva voluntat és que s’apliquin "raonablement, de manera progressiva".

Va fer un esment particular per als beneficiaris dels règims especials de la SNCF i la RATP, que poden jubilar-se a partir dels 52 anys en lloc dels 62, que és l’edat de jubilació voluntària en el règim general. A més, va reiterar una promesa de pujada salarial als professors per a compensar la rebaixa de les pensions que resultaria del seu pas a un sistema per punts.

Philippe no va voler donar xifres ni precisions sobre les seves concessions amb l’argument que encara hi haurà una última jornada de concertació amb els sindicats i amb la patronal el dilluns.

Els anuncis els farà el dimecres al migdia, després de la segona jornada de manifestacions i vagues intersectorials que les centrals que s’oposen a la reforma van convocar aquest divendres per al dimarts.

Un dur atac, una dura resposta

La reforma que proposa el Govern és un nou intent de retallar drets socials i ajustar els comptes públics a costa dels treballadors. La modificació en el sistema de pensions proposa establir un “sistema universal” atacant als 42 sistemes diferents que existeixen actualment, que inclouen els anomenats “règims especials”. Existeixen règims especials per a la companyia de ferrocarrils públics (SNCF) i per als transports públics de la regió parisenca (RATP), nucli dur de les mobilitzacions.

A més dels transports, set de les vuit refineries franceses seguien en vaga aquest divendres i els diaris no van poder publicar les seves edicions impreses.

Recordem que el dijous la vaga va paralitzar sectors estratègics com el transports i les refineries, sinó centenars d’establiments educatius, hospitals, dependències estatals i indústries. Va haver-hi més de 250 manifestacions organitzades pels sindicats, que van mobilitzar més de 1,5 milions de persones, segons el sindicat CGT.

Et pot interessar: Vaga històrica i mobilització multitudinària a França contra la reforma previsional de Macron
temes relacionats

#VagaGeneral   /    Armilles grogues   /    França   /    Vaga de treballadors   /    Internacional

Comentaris

Comentar